IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit kost een Nederlandse bankrekening

Consumenten betalen 42% meer voor een standaard betaalrekening dan vijf jaar geleden, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de Consumentenbond. Hoeveel kost het aanhouden van een bankrekening inmiddels? En geldt: hoe goedkoper, hoe beter?

Banken berekenen de hogere kosten die zij maken door aan de klant. Dat leidt ertoe dat je meer geld kwijt bent aan je bankrekening.

De Consumentenbond signaleerde aan het begin van dit jaar dat vooral Triodos Bank de kosten voor een betaalrekening fors had verhoogd, namelijk met 113% ten opzichte van 2017. Knab verhoogde de prijzen niet, maar rekende vijf jaar geleden al een hoge prijs.

Check ook: Dit kost rood staan. En dit zijn de alternatieven

Sinds het onderzoek van de Consumentenbond schroefden andere banken ook de kosten op, waaronder ABN Amro. Ook blijkt dat de kosten van een rekening op naam van één persoon harder zijn gestegen dan een rekening op naam van twee (51% tegenover 32%).

Van gratis tot meer dan €200 per jaar

Wat betekent dit concreet? Een blik op de kosten per jaar: bij ABN Amro betaal je inmiddels €35,40, bij SNS €30,60 en bij Knab maar liefst €60.

Het kan nog gekker: Revolut hanteert voor een ‘Premium’-rekening een prijs per jaar van krap €100 en bij Bunq betaal je voor het Easy Green-pakket zelfs meer dan €215.

Daartegenover staan Openbank en N26, die helemaal geen kosten in rekening brengen voor het aanhouden van een betaalrekening. 

Maar voordat je direct overstapt naar één van de gratis banken: staar je niet blind op de kosten van een betaalrekening. Er zijn namelijk factoren waar je ‘rekening’ mee moet houden. 

Alles digitaal

Neem de Duitse ‘mobiele’ bank N26, die vorig jaar door zakentijdschrift Forbes werd verkozen tot de beste bank ter wereld. De bank heeft wereldwijd al zo’n 7 miljoen klanten en wint ook in Nederland aan populariteit.

Je kunt kosteloos een bankrekening aanvragen om bankzaken te doen met je mobiele telefoon. Je krijgt dan een virtuele Mastercard, die gelinkt is aan je saldo en waarmee je contactloos kunt betalen met je mobiele telefoon.

Met de app maak je kosteloos internationaal geld over in 24 valuta. Gebruik je de Mastercard dan heb je in geen enkel land extra kosten. 

Lees ook: Je online aankopen verzekerd. En nóg 4 voordelen van een creditcard

Ondanks de lage kosten bij N26 is zo’n rekening lang niet voor iedereen bedoeld. Zo kun je niet meerdere rekeningen openen of rood staan. En wil je toch een pasje, dan betaal je €10. Een pas bestellen kan alleen bij een saldo van minimaal €100. 

Een ander groot minpunt: via iDeal betalen is bij N26 niet mogelijk.

Bij het Spaanse Openbank kan dat overigens ook niet. Bovendien betaal je daar buiten de eurozone 1,5% aan kosten over je uitgaven en dat kan flink aantikken als je vaak buiten Europa reist. Wil je dit niet, dan kun je voor €7,99 per maand het zogenoemde Travelcardplan afsluiten: je kunt dan wereldwijd vijf keer per maand gratis geld opnemen.

Voordelen grootbank   

De genoemde beperkingen bij N26 en Openbank zie je ook bij veel andere onlinebanken. In dat opzicht kan de keuze voor een grootbank logischer zijn: je betaalt dan meer voor je rekening, maar daarvoor krijg je meer terug. Bijvoorbeeld onbeperkt geld opnemen, rood staan (wat uiteraard ook geld kost), betalen met iDeal of een gratis creditcard.

Of misschien hanteert de bank wel een zorgvuldig duurzaamheidsbeleid. Zo wordt vij de Bunq Green-pakketten voor iedere €100 euro die je uitgeeft, een boom gepland. Deze factoren kunnen een reden zijn om meer voor je bankrekening te willen betalen.

Of wellicht wil je wel een gezamenlijke rekening. Ook daarvoor moet je bij een traditionele bank zijn. 

Kijk naar je behoeften

Goedkoper is dus niet per definitie beter bij het vergelijken van de kosten voor een bankrekening. Kijk vooral waar je behoefte aan hebt. Wil je een bank die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft of wil je een extra rekening kunnen openen? Dan kom je vaak bij de traditionele bank uit.

Doe je al je betalingen via je telefoon en binnen Europa, dan is een online bank wellicht een goede optie.

Check ook: De 9 grootste geldfouten die je kunt maken

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. hfn5952 28 november 2022 11:36 0
    Leuk artikel, jammer dat er toch wel wat missers in staan.
    Allereerst: KNAB past zijn tarieven per 1 december 2022 aan en kost dan €7 per maand, oftewel €84 per jaar. Maar... hier zit dus wel gratis creditcards bij in, wat bijv. bij ABNAmro een zeer fors bedrag betekent. En dat is dus ook gelijk mijn punt: appels met peren vergelijken.

    Vraag mij dan ook af hoe dat bij andere banken is. Dus moet je zelf nog onderzoek doen.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

Dit moet je weten over de nieuwste bespaartrend op TikTok

Cash stuffing of de 100-envelope challenge wordt de nieuwste bepaartrend... Lees verder ›