IEXGeld

Dossiers

Profiel

Je online aankopen verzekerd. En nóg 4 voordelen van een creditcard

Een hotelkamer boeken, auto huren, tol betalen of een aankoop afrekenen... In het buitenland kan een creditcard goed van pas komen. In sommige landen is het zelfs een must. Maar zo'n kaart biedt meer dan alleen betaalgemak. We zetten zes minder bekende voordelen creditcards voor je op ee rij. Plus drie nadelen om rekening mee te houden.

Een betalling doen met een creditcard is vaak kinderlijk eenvoudig. Bovendien kun je er overal ter wereld mee betalen, wat met een gewone betaalpas geen vanzelfsprekendheid is. In sommige webshops en sommige landen, zoals de Verenigde Staten, kun je zelfs nauwelijks uit de voeten zónder.

Voor het geld hoef je het niet te laten: al voor enkele tientjes per jaar kun je er een aanschaffen. Maar voor wie niet goed oplet of een gat in de hand heeft, kan het wèl in de papieren lopen. Wat zijn de plus- en minpunten van dit betaalmiddel?

1. Je online aankopen zijn automatisch verzekerd

Reken je bij een webshop af met een creditcard, dan zijn je aankopen automatisch 90 dagen tot een jaar verzekerd tegen verlies, diefstal en beschadiging, afhankelijk van de kaart die kiest. Dat geeft een veilig gevoel.

Check ook: De 9 grootste geldfouten die je kunt maken

Check wel welke spullen van dekking zijn uitgesloten. Zo zijn sieraden die je niet draagt, fietsen en kunstwerken niet overal automatisch meeverzekerd. Ook geldt er meestal een maximale vergoeding.

2. Je krijgt een aflevergarantie

Het kan iedereen overkomen: je bestelt iets bij een webshop, maar de spullen worden niet geleverd. Betaal je met een creditcard, dan hoef je daar niet wakker van te liggen: je maakt aanspraak op een aflevergarantie.

En daar blijft het niet bij. Ook als je een nepartikel toegestuurd hebt gekregen, het product beschadigd of incompleet wordt afgeleverd of als je iets anders hebt ontvangen dan je had besteld, kun je een beroep doen op de creditcardmaatschappij.

Je moet hier wel wat moeite voor doen. Zo moet je de bestelgegevens en een kopie van je rekeningoverzicht meesturen en kunnen bewijzen dat je het eerst met de webshop hebt geprobeerd op te lossen. Bij een namaakartikel moet je kunnen aantonen dat het product inderdaad nep is.

3. ... en soms ook automatisch een reisverzekering

Ook voor vakantiegangers bieden sommige creditcards interessante extraatjes, mits de reis met de kaart is afgerekend. Zo zijn er partijen waarbij je automatisch bent verzekerd voor ongelukken tijdens je vakantie. Gaat de reisorganisatie failliet, dan trekt de creditcardmaatschappij de portemonnee.

Lees ook: Op vakantie met kinderen? Zo blijf je binnen je budget

Er zijn ook aanbieders die een vergoeding betalen als jouw bagage te laat arriveert. Je kunt dan op hun kosten wat kleding en toiletartikelen kopen. Ook de kosten van maaltijden bij een vertraagde vlucht kun je soms declareren.

4. Onterechte incasso's worden teruggestort

Niets zo vervelend als een onterechte afboeking. Heb je een abonnement opgezegd, maar worden er toch bedragen van je rekening afgeschreven? Of heb je een hotelovernachting op tijd en volgens de voorschriften geannuleerd, maar is er toch geld geïncasseerd? Ook hierbij kan de uitgever van jouw creditcard je helpen.

5. De kaart dient als borg

Wie een hotelkamer reserveert of een auto huurt, is doorgaans verplicht om een borg te betalen. Deze neemt een behoorlijke hap uit je bankrekening, wat natuurlijk vervelend is als je ook nog veel andere dure uitgaven moet doen. Met een creditcard heb je daar geen last van. Het hotel of de verhuurmaatschappij reserveert een bedrag op je creditcard. Laat je de hotelkamer of auto netjes achter, dan wordt er geen geld van je rekening afgeschreven.

6. Aankoop te duur? Je creditcard past bij

Moet je een dure aankoop doen, maar is het saldo op je bankrekening ontoereikend, dan kan jouw creditcard je redder in nood zijn. Je kunt aankopen doen tot een bepaalde limiet. Op een later moment los je de schuld weer af. Dat kan in één keer of in termijnen.

Nadeel 1: Je betaalt wel hoge rente

De laatste optie kan verleidelijk zijn, maar hierin schuilt ook een gevaar. De rente die je moet betalen is namelijk niet mals: momenteel 10% per jaar. Daarmee bof je trouwens nog, want voor de coronacrisis lagen de percentages een stuk hoger.

Vul het openstaande saldo dus zo snel mogelijk aan, om te voorkomen dat er geld weglekt. Want als je het tekort op tijd aanzuivert, ben je geen rente verschuldigd. En kun je, tot de limiet, weer opnieuw shoppen.

Nadeel 2: Ermee pinnen in het buitenland is een dure grap

Ga je op vakantie, houd je creditcard dan in je zak als je wil pinnen. Want creditcardmaatschappijen brengen hoge kosten in rekening voor geldopnames. Reken op ongeveer 4% koersopslag over het bedrag dat je uit de automaat haalt, met een minimum van 4,50 euro per pinopname. Ter vergelijking: met een betaalkaart is dit gratis.

Gaat het om vreemde valuta, dan komt daar nog een koersopslag bij. Pin je bijvoorbeeld €200 in Zwitserland, dan houdt de bank €12 in rekening. Dat kan behoorlijk in de papieren lopen als je vaak geld uit de muur moet trekken.

Nadeel 3: Creditcards zijn fraudegevoelig

Zoals gezegd kan een betaling met een creditcard kinderlijk eenvoudig zijn. Bij veel restaurants en winkels hoef je geen pincode in te toetsen. Dat gebruiksgemak heeft wel een prijs: een zakkenroller kan snel cashen als hij je kaart weet te ontfutselen. Houd je creditcard daarom goed in de gaten en laat hem direct blokkeren als je hem kwijt bent.

Check ook: Rood staan is nu goedkoper. Maar pas hier wel voor op

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›