IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat verandert er in 2023 in mijn portemonnee?

De komende dagen buigt de Tweede Kamer zich over de begroting voor 2023 van het kabinet. Welke maatregelen kun je verwachten?

Gisteren presenteerde minister van Financiën Sigrid Kaag de Miljoenennota: een document van meer dan honderd pagina's, waarin de belangrijkste plannen van het kabinet voor 2023 zijn vermeld. Veel nieuws staat er niet in. Het is bijna traditie dat veel plannen voortijdig uitlekken.

Welke maatregelen staan er op stapel? En wat ga jij daar concreet van merken? We zetten de belangrijkste plannen voor je op een rij.

Inkomstenbelasting: lager tarief in eerste schijf

Allereerst het zoet. Het tarief voor de inkomstenbelasting in de eerste (laagste) schijf, voor een verzamelinkomen tot € 73.071 gaat iets omlaag, van 37,07% naar 36,93%. Dit levert werknemers en ondernemers volgend jaar een voordeel op van maximaal € 102.

Lees ook: Aangifte vermogensbelasting: maak deze 7 fouten niet 

Ook arbeidskorting gaat omlaag

Nog een andere meevaller: de arbeidskorting (een fiscaal voordeel voor iedereen die werkt) gaat vanaf komend jaar stapsgewijs omhoog. Hier profiteren werknemers en ondernemers met een inkomen tot € 115.000 van.

Forse verhoging kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke tegemoetkoming van de overheid in de kosten van kinderen. Deze tegemoetkoming gaat komend jaar fors omhoog. Het maximale bedrag voor het eerste en tweede kind, en het extra bedrag voor alleenstaande ouders gaat omhoog met € 356 op jaarbasis. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen vanaf het derde kind wordt verhoogd met € 468 per jaar. De pret is helaas wel van korte duur: daarna gaat het mes er weer in.

Verhoging vermogensbelasting (Box 3)

Ook de vermogensbelasting, voor spaargeld, beleggingen en een eventuele vakantiewoning, gaat op de schop. De Belastingdienst gaat kijken naar de werkelijke verdeling tussen spaargeld en beleggingen, in plaats van een fictieve verdeling.

Er wordt nog wel gewerkt met een fictief rendement op spaargeld en beleggingen, maar dit is gebaseerd op actuele rendementspercentage. Vanaf 2026 komt er een nieuwe methode, waarbij je belasting moet betalen over je daadwerkelijke rendement, in plaats van een fictief percentage.

Verder gaat het tarief voor de vermogensbelasting stapsgewijs omhoog, van 31% nu naar 32% in 2023, 33% in 2024 en 34% in 2025.

Het heffingsvrij vermogen (vrijstelling) stijgt in stappen mee, tot circa € 57.000 in 2025.

Zelfstandigenaftrek wordt versneld afgebouwd

De zelfstandigenaftrek is een belangrijke aftrekpost voor ondernemers. Deze wordt al een tijdje stapsgewijs afgebouwd, omdat de overheid het verschil tussen ondernemers en werknemers wil verkleinen. Dit jaar is de aftrek al met €360 omlaag gegaan naar €6.310. De komende jaren wordt de aftrek in een hoger tempo afgebouwd, tot €900 in 2027. Dit gebeurt in zes stappen van €650 afgebouwd en twee stappen van €605.

Tegelijkertijd gaat de arbeidskorting omhoog (zie hierboven). Volgens het kabinet gaan vrijwel alle zelfstandigen er komend jaar per saldo op vooruit. Alleen zelfstandigen met een winst vanaf ongeveer € 70.000 leveren in.

Verhoging vennootschapsbelasting

Een tegenvaller voor ondernemers met een BV. De winstgrens voor het lage tarief van de vennootschapsbelasting (vpb) gaat omlaag van € 395.000 naar € 200.000. Tegelijkertijd gaat het tarief van die eerste schijf omhoog van 15% naar 19%.

Het tarief van de hoogste schijf (voor bedrijven met een winst vanaf twee ton) wordt verhoogd van 25% naar 25,8%.

Geleidelijke afschaffing 'jubelton'

Het kabinet wil een eind maken aan de eenmalige schenkingsvrijstelling van €106.671 voor de aankoop (of verbouwing) van een eigen woning, voor ontvangers tot 40 jaar. Komend jaar gaat de vrijstelling omlaag naar €28.947 euro. En een jaar later wordt deze volledig afgeschaft.

Hogere overdrachtsbelasting voor woningbeleggers

Woningbeleggers gaan nog meer overdrachtsbelasting betalen: 10,4% van de koopsom, in plaats van de huidige 8%. Dit gaat om woningen waar de eigenaar niet zelf in gaat wonen. Denk bijvoorbeeld aan een huis om te verhuren of een woning die ouders kopen voor hun studerende kind.

Starters onder 35 jaar zijn komend jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Overige groepen blijven 2% betalen.

Check ook: Zo kun je als starter tóch een woning kopen

Minimuloon met ruim 10% omhoog

Het minimumloon gaat met ruim 10% omhoog. De AOW stijgt mee.

Ook de zorg-, huur- en energietoeslag worden opgetrokken.

Vliegen wordt duurder

In het kader van 'de vervuiler betaalt' gaat de vliegbelasting omhoog van € 8 naar ruim € 26 per vliegticket.

... net als roken

Ook roken gaat meer in de papieren lopen. De accijns op tabak gaat vanaf april stapsgewijs omhoog. Een pak je van 20 sigaretten kost nu gemiddeld € 8. Dat wordt vanaf 1 april 2023 € 9 en vanaf 1 april 2024 een tientje.

... maar automobilisten krijgen klein steuntje in de rug

De verlaging van de accijns op brandstof wordt verlengd tot juli 2023.

Hogere belastingvrije kilometervergoeding

Het kabinet wil vanaf 2023 de belastingvrije kilometervergoeding van werkgevers aan werknemers verhogen van €0,19 naar €0,21 per kilometer. Een jaar later komt er nog een cent bij. De regering wil werknemers zo compenseren voor de gestegen kosten voor benzine en openbaar vervoer.

BTW op zonnepanelen verdwijnt

De BTW op zonnepanelen verdwijnt. In de praktijk merk je daar niets van, want je kunt die BTW van 21% terugvragen bij de Belastingdienst. Maar als het tarief verdwijnt, is die rompslomp niet meer nodig.

Prijsplafond energietarieven

Om burgers en ondernemers te beschermen tegen draconische stijgingen van energieprijzen, komt er een prijsplafond, waarbij je tot een bepaalde grens een verlaagd tarief betaalt. Verbruik je meer gas en elektriciteit, dan moet je over het meerdere de marktprijs betalen, die aanzienlijk hoger ligt. De details moeten nog worden uitgewerkt.

Lees ook: Energierekening explodeert: dit zijn de 10 grootste energievreters thuis

Deze maatregel gaat vanaf 1 januari in, maar het kabinet wil dat de termijnbedragen al vanaf 1 november worden aangepast.

CPB: Koopkracht stijgt met gemiddeld 3%

Wat betekent dit nu allemaal voor onze koopkracht? Door de hoge inflatie (met name van de energierekening, benzine, diesel en de boodschappen) zijn veel Nederlanders er afgelopen jaar flink op achteruit gegaan.

Als de plannen van het kabinet doorgaan, zal de koopkracht in 2023 met gemiddeld 3% stijgen, zo blijkt uit een doorrekening van het CPB. Bedenk wel dat dit slechts gemiddelden zijn: jij kunt er beter of minder goed uitkomen.

Check ook: Inflatie 13,6%: als dit doorzet halveert de waarde van je spaarpot binnen 5 jaar

Lees ook:

Zo bespaar je op streamingdiensten

Voorkom onnodige kosten. Lees verder ›