IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo kun je als starter tóch een woning kopen

Het kabinet wil de overdrachtsbelasting voor starters afschaffen. Dat is goed nieuws, maar het blijft lastig voor jonge mensen om de woningmarkt te betreden. 9 tips.

Het kabinet wil starters op de woningmarkt tegemoet komen, zo blijkt uit plannen voor Prinsjesdag die gisteren utilekten. Voor woningzoekers tot 35 jaar wordt de overdrachtsbelasting waarschijnlijk afgeschaft. Voor een woning van 200.000 euro scheelt dat 4.000 euro en dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Ook na deze lastenverlichting zal het best lastig blijven voor starters om een huis te bemachtigen, gelet op de hoge huizenprijzen. Wat kun je zelf doen om je kansen te vergroten?

1. Koop een kluswoning

'Nette starterswoning', 'scherp geprijsde kluswoning', 'woning met mogelijkheden', 'helemaal af te werken naar eigen smaak', 'huis voor mensen met twee rechterhanden', 'appartement voor wie de uitdaging wil aangaan om er weer iets moois van te maken'... De starter die al enige tijd op zoek is naar een woning weet ze feilloos te herkennen: de termen die makelaars gebruiken om een huis met enkel glas, schrootjesplafond, lekkende badkamer met groene jaren tachtig tegels en een keuken van donker eikenhout aan de man te brengen.

Draai jij je handen er niet voor om om een oud huis te strippen en helemaal opnieuw op te knappen - en heb je ook tijd voor zo'n project - dan is een kluswoning het overwegen waard. Er zijn door het hele land voldoende opknappertjes te vinden voor minder dan twee ton. Nog een extra mooie bijkomstigheid: je mag extra geld lenen als je een duurzame verbouwing uitvoert.

Ontbreekt het jou echter aan tijd, zin en technische kennis, dan is goedkoop duurkoop, want een klusbedrijf inhuren voor een verbouwing is prijzig.

2. Verbreed je blik

De Amsterdamse Pijp of de Utrechtse binnenstad zijn vrijwel onbetaalbaar geworden, omdat die razend populair zijn. Heb je een beperkt budget, kijk dan eens wat minder gewilde wijken aan de randen van de stad.

Of oriënteer je op dorpen of steden in de omgeving. Er zijn op het moment van schrijven op zoeksite Funda slechts 272 woningen in Rotterdam te vinden met een vraagprijs onder de 200.000 euro. Maar vergroot je de zoekopdracht tot een straal van 15 kilometer rondom de havenstad, dan komen daar ruim duizend woningen bij. Je krijgt daar bovendien voor hetzelfde geld meer vierkante meters tot je beschikking.

Lees ook: 5 tips om je eerste huis te kopen

Ook op andere terreinen kun je misschien wat water bij de wijn doen. Misschien is een appartement zonder balkon of een tuin op het noorden (in plaats van het zuiden) bij nader inzien best bespreekbaar. En wellicht is het geen probleem als het huis een slaapkamer minder telt dan je in gedachten had.

Houd wel rekening met de toekomst. Heb je bijvoorbeeld een kinderwens, dan is die extra slaapkamer waarschijnlijk broodnodig en moet je daarin juist géén concessies doen.

3. Sluit een starterslening af

Om starters tegemoet te komen verstrekken zo'n 200 gemeenten in Nederland startersleningen. Dit zijn aanvullende leningen bovenop de hypotheek voor je eerste koopwoning. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van het huis en de maximale hypotheek. En, ook fijn: je hoeft er de eerste drie jaar geen rente en aflossing over te betalen.

Hier kun je zien in welke gemeenten je hiervoor in aanmerking kunt komen.

4. Laat je ouders bijdragen

Heb je ouders die goed in de slappe was zitten? Misschien kunnen zij een steentje bijdragen, onder het motto 'beter schenken met de warme dan met de koude hand.' Ben je nog geen 40 jaar, dan mag een ander jou eenmalig 103.643 euro belastingvrij schenken, mits dat geld in het huis wordt geïnvesteerd. Dit hoeven niet per se je ouders te zijn: een oom of vriend mag ook.

De schenking mag eventueel worden uitgesmeerd over drie jaar.

5. Spaar flink

Zoals je waarschijnlijk wel weet mag je maximaal de woningwaarde lenen. Alle bijkomende kosten moet je zelf betalen. Het is natuurlijk fijn dat je straks vrijgesteld bent van overdrachtsbelasting bij de aankoop van je eerste huis. Maar er zijn daarnaast nog allerlei andere kosten die je nog wèl zelf moet ophoesten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor het afsluiten van de hypotheek, notaris- en taxatiekosten, de rekening voor een bouwkundig rapport en eventuele courtage voor een aankoopmakelaar.

Daar komen de kosten voor de verbetering en inrichting van je huis nog bij. Ook moet je, als je eenmaal de sleutel hebt, elke maand een bedrag reserveren voor onderhoud van de woning. Zorg dus dat je een goed gevulde spaarpot hebt, voor je je eerste huis gaat kopen.

6. Verlaag je schulden

Schulden drukken op het maximale bedrag dat je mag lenen voor de aankoop van je huis. Dat is niet zo verwonderlijk: als je leningen moet afbetalen, zijn je maandlasten hoger, waardoor er minder financiële ruimte is voor een hypotheek. Dit tikt behoorlijk aan. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld van 14.000 euro, dan mag je zo'n 30.000 euro minder lenen dan wanneer je schuldenvrij zou zijn.

Lees ook: Wat zijn de gevolgen van een verzwegen studieschuld voor de hypotheek?

Los daarom zoveel mogelijk schulden af voor je naar een hypotheekadviseur stapt.

7. Koop met z'n tweeën

Een woning is voor een alleenstaande vrijwel onbetaalbaar. Kijk daarom of het mogelijk is om samen met een goede vriend of je partner een huis te kopen. Je kunt dan de kosten delen.

8. Laat een bouwkundige keuring uitvoeren

Hoe graag je die woning ook wil, het is altijd verstandig om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Een expert brengt dan alle zichtbare, maar ook onzichtbare gebreken in kaart, zodat je een indicatie hebt van de kosten voor herstel en onderhoud op de korte en langere termijn. Zeker als je al niet ruim bij kas zit, is dat geen overbodige luxe.

9. Bied niet meer dan verantwoord is

In een overspannen woningmarkt, waar huizenkopers elkaar staan te verdringen is de verleiding groot om tegen elkaar op te gaan bieden. Hierdoor loop je het risico dat je jezelf lelijk in de vinger snijdt. Want als later blijkt dat je woning lager wordt getaxeerd dan de uiteindelijke verkoopprijs, moet je het verschil zelf bijleggen.

Bereken daarom voor je een openingsbod uitbrengt wat je budget is en wat de reële waarde is van de woning die je op het oog hebt.

Lees ook: Bieden op een huis? Pas op voor 7 dure fouten

Lees ook:

Nationaal Koopstartfonds is sigaar uit eigen doos

Starters op de woningmarkt kunnen na de zomer iets gemakkelijker een hui... Lees verder ›