IEXGeld

Dossiers

Profiel

4 beursgangen om naar uit te kijken

Het sentiment onder beleggers is momenteel niet bepaald om naar huis te schrijven. Diverse bedrijven besloten dan ook om hun geplande beursgang uit te stellen, waaronder Bol.com en Coolblue. Toch zijn er nog genoeg bedrijven die het (waarschijnlijk) wel aandurven. Dit zijn enkele beursgangen om naar uit te kijken.

1. Porsche: een van de grootste beursgangen ooit in Europa

De beursgang waar op dit moment vermoedelijk het meest naar uit wordt gekeken, is die van Porsche. Eigenaar Volkswagen brengt 911 miljoen aandelen naar de beurs, als knipoog naar het bekendste model van Porsche.

Interessant om te beluisteren: Podcast voor beginners: Zo beleg je met weinig geld

Volkswagen mikt op €76,50 tot €82,50 per aandeel. Dat waardeert Porsche op €70 tot 75 miljard, wat het tot een van de grootste beursgangen in Europa ooit maakt. De eerste notering moet op 29 september een feit zijn. Het aandeel gaat naar de beurs van Frankfurt.

2. Mobileye: nog onzeker

De naam Mobileye zal waarschijnlijk niet direct een belletje doen rinkelen, maar eigenaar Intel ken je wel. Mobileye richt zich op chips voor zelfsturende auto’s en Intel wil al sinds eind 2021 de dochteronderneming naar de beurs brengen.

Tot dusver is het er echter niet van gekomen en het is geen zekerheid dat een beursgang nog dit jaar plaatsvindt. Intel heeft volgens persbureau Bloomberg de verwachtingen voor de beursgang flink teruggeschroefd. Waar eerder nog werd gemikt op een waardering van $50 miljard, zou dat inmiddels $30 miljard zijn, aldus bronnen tegenover Bloomberg.

Door de teruglopende beurskoersen, is de verwachting dat Intel nog even wil wachten tot 2023 voor een beursgang van Mobileye. 

3. Saxo Bank: beursgang via SPAC

Een wat kleinere beursgang, maar wel dichtbij huis: Saxo Bank heeft plannen om via een lege beurshuls, genaamd een SPAC, naar de Amsterdamse beurs te gaan. Een interessante stap, aangezien Saxo in 2019 nog BinckBank van de beurs haalde.

Lees ook: Beleggen in een lege beurshuls: Slimme zet?

Saxo mikt op een marktwaarde van minimaal €2 miljard. Er worden geen nieuwe aandelen uitgegeven, maar bestaande aandeelhouders bieden (een deel) van hun stukken aan. Enkele topbestuurders van Saxo, waaronder CEO Kim Fournais, lieten al weten aandelen bij te willen kopen.

Of beleggers zullen warmlopen voor de beursgang, is nog afwachten. Er zijn namelijk veel problemen bij BinckBank. Klanten klagen over onterecht in rekening gebrachte kosten, vertraagde transacties en mislukte betalingsopdrachten. Recent kreeg BinckBank zelfs een voorwaardelijke boete voor het verkopen van te risicovolle producten aan onervaren beleggers. Een interessante beursgang om naar uit te kijken dus. 

4. GE Healthcare: plannen weer uit de ijskast gehaald

General Electric heeft al sinds halverwege 2018 plannen om zijn medische divisie naar de beurs te brengen, maar dat is er tot dusver nog niet van gekomen. In 2019 kondigde GE aan dat een beursgang niet langer waarschijnlijk leek, maar nu blaast het bedrijf het idee toch nieuw leven in. In 2023 moet GE Healthcare eindelijk een separate notering krijgen.

GE Healthcare is een directe concurrent van Philips, vooral op het vlak van MRI- en CT-scanners. Beleggers in Philips zullen dus de ontwikkelingen rond de beursgang van GE Healthcare nauwlettend willen volgen, zeker na de recente koersafstraffing van het aandeel Philips door de vele problemen met beademingsapparatuur.  

General Electric liet weten dat er zelfs plannen zijn om ook de tak die zich richt op onder meer duurzame energie en digitale activiteiten naar de beurs te brengen. Dit moet in 2024 plaatsvinden. Je kunt tegen die tijd dan beleggen in drie smaakjes General Electric.

Check ook: Waar moet je op letten bij een beursgang?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›