IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen in een lege beurshuls: Slimme zet?

Investeerders staan te dringen om lege beurshulzen naar de Amsterdamse beurs te brengen. Is dat een uitgelezen kans voor beleggers om een mooi rendement te behalen? Of is voorzichtigheid geboden?

Gisteren kondigde Bernard Arnault, de rijkste man van Frankrijk, aan dat hij van plan is het investeringsfonds Pegasus Europe naar de beurs in Amsterdam te brengen. De oprichter van luxegoederenconcern LVMH wil de opbrengst vervolgens investeren in Europese fintechbedrijven.

Blanco cheque-fonds

Het fonds waar je straks in kan beleggen is een zogeheten SPAC, een afkorting voor Special Purpose Acquisition Company. Dit is een fonds zonder activiteiten dat naar de beurs gaat. Met het opgehaalde kapitaal zoekt het management een overnamekandidaat, die vervolgens wordt omgetoverd tot een beursfonds. Omdat je als belegger eigenlijk een blanco cheque geeft, wordt zo’n lege beurshuls ook wel 'blanco cheque-fonds' genoemd.

Er zit wel enige tijdsdruk achter voor de oprichters van zo'n SPAC. Mochten ze er niet binnen twee jaar in slagen om een bedrijf te vinden, dan krijgen de aandeelhouders hun geld terug.

Bekende SPAC's

Bekende bedrijven die via een SPAC een notering aan de beurs hebben gekregen zijn de elektrische vrachtwagenfabrikant Nikola, gokbedrijf Draft Kings en ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. Ook in Nederland is dit fenomeen niet nieuw. Het Bredase techbedrijf CM.com ging vorig jaar naar de beurs na een fusie met het lege beursvehikel Dutch Star Companies One. In november volgde Dutch Star Companies Two.

Aan dit gezelschap lijken dit jaar nog veel namen te worden toegevoegd. Want naast Pegasus Europe zou naar verluidt ook de Britse techondernemer Michael Tobin staan te trappelen om een SPAC naar Beursplein 5 te brengen, die gericht is op techbedrijven. En daar blijft het vermoedelijk niet bij: volgens het Financieele Dagblad kunnen we dit jaar mogelijk meer dan tien beursgangen van lege beurshulzen verwachten.

Lees ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

Aan beleggers in SPAC's worden vaak gouden bergen beloofd. Maar hoe realistisch is dat? En is het verstandig om hierin te beleggen of kun je de beker beter aan je voorbij laten gaan?

Dit zijn de voordelen van een SPAC

De omgekeerde beursgang van CM.com heeft beleggers van het eerste uur in ieder geval geen windeieren gelegd: de koers is sinds de beursgang ruim drie keer over de kop gegaan.

Het voordeel van een SPAC is dat je vaak al in een vroege fase van een bedrijf kunt deelnemen. Beursgangers die de traditionele route bewandelen krijgen meestal pas een notering als een groot deel van de groeifase al achter de rug is. Hierdoor loop jij als belegger soms veel rendement mis. Met een SPAC ben je er vroeg bij. Het zou zomaar kunnen dat je het nieuwe Microsoft in handen hebt, voordat het de 'garage-fase' is ontstegen.

Dit zijn de nadelen en risico's

Maar het kwartje kan helaas ook de andere kant op rollen. Wat het voor jou in dat opzicht lastig maakt, is dat je vooraf niet precies weet waar je je geld in steekt. Normaal gesproken word je overspoeld met data als een bedrijf naar de beurs gaat. Er wordt een prospectus uitgegeven: een dik boekwerk vol financiële informatie over het bedrijf. Hierna volgen allerlei roadshows, waarbij de beursdebutant zich uitgebreid aan het publiek presenteert. Vervolgens keren analisten het bedrijf nog eens binnenstebuiten en geven ze aan of het in hun ogen wel of geen verstandige belegging is.

Dat alles gebeurt niet bij een SPAC. Je weet vaak wel in welke sector de investeerder op jacht gaat, maar meer info heb je niet. Je moet erop vertrouwen dat de investeerder een goede neus heeft om het beste bedrijf te selecteren en een gedegen boekenonderzoek doet. Maar er is natuurlijk wel een risico dat hij een kat in de zak koopt.

... zoals een druk beviste vijver en hoge kosten

Investeerders moeten bovendien hun hengel uitslaan in een druk beviste vijver. Want ook private equity-fondsen zijn naarstig op zoek naar niet-beursgenoteerde bedrijven die veel potentie hebben en beschikken over een goede cashflow. En juist die fondsen bulken van het geld, want private equity is erg populair bij beleggers, vanwege de lage rente en hoge beurskoersen. Het is dus afwachten of de SPAC waar jij je geld in stopt een vette vis weet te vinden of dat de vijver al door concurrenten is leeggevist.

Lees ook: 3 belangrijke lessen van Buffett voor beleggen in een recessie 

Een ander aandachtspunt zijn de kosten en het risico op verwatering. Een SPAC kan mogelijk later in het traject nieuw geld ophalen (in de vorm van bijvoorbeeld aandelen), waardoor het belang van zittende aandeelhouders kleiner wordt.

Overweeg je in een SPAC te stappen, kijk dan goed naar de staat van dienst van het managementteam. Heeft de investeerder een goed trackrecord? Vergeet ook niet de kosten uit het oog, want die gaan rechtstreeks af van je rendement.

Vroeg instappen loont

Verder is het moment waarin je instapt van groot belang voor het uiteindelijke rendement. Wie wacht met investeren tot de lege beurshuls zijn fusie heeft voltooid, heeft de boot waarschijnlijk al gemist, waarschuwde Barron’s onlangs. De website wees op een onderzoek van onderzoeksbureau Edge Consulting Group naar de rendementen van 115 voltooide SPAC-fusies van de afgelopen vijf jaar. Hieruit bleek dat maar liefst 65% van de aandelen een maand na voltooiing van de fusie in waarde was gedaald. Een jaar na de fusie noteerde zelfs 71% van de aandelen in het rood.

Volgens Barron's lopen de koersen van SPAC-aandelen bijna altijd op in de dagen vlak na de aankondiging van de fusie; daarbij geholpen door de rooskleurige voorspellingen van het bedrijf in kwestie. Daaruit kun je concluderen dat je de grootste klapper meestal maakt als je aan boord zit voordat de deal wordt gesloten. Volgens The Edge behaalde de meerderheid van de SPAC's positieve rendementen in de maanden tussen de bekendmaking en de afronding van de fusie.

Als de fusie eenmaal rond is, zullen de fundamentele factoren van het bedrijf de toekomstige groei van het aandeel bepalen en is de overnamefantasie er uit gestroomd.

... en onthoud dat er een gokelement in zit

Overweeg je in een SPAC te beleggen, wacht dan niet tot er witte rook is opgestegen, maar stap vroegtijdig in. Dat betekent wel dat je op de koop toe moet nemen dat je weinig informatie hebt over het bedrijf waarin je belegt. En onthoud dat beleggen in een SPAC altijd een zekere mate van speculatie met zich meebrengt, oftewel: het blijft een gok.

Check ook: 5 tips van een fondsmanager die de beurs al jaren ruim verslaat

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›