IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op zoek naar de beste aandelen? Kijk dan naar deze parameter

Veel beleggers vragen zich af: hoe versla ik de bredere beurs? Die vraag is vandaag de dag extra relevant, nu centrale banken wereldwijd de rentes verhogen om de inflatie omlaag te krijgen.

Individuele aandelen uitzoeken - stockpicking - is een hele klus, die niet voor iedereen is weggelegd. Natuurlijk werp je een blik op het verleden, maar vooruitkijken is minstens zo belangrijk, zo niet nóg belangrijker. Blijft het betreffende bedrijf zijn sectorgenoten ver voor, of verliest het marktaandeel? En wat zijn de voorziene ontwikkelingen voor de markt waarin het bedrijf actief is? Blijft het bedrijf in de toekomst net zo relevant als vandaag?

Lees ook: Dividendbeleggen? Let op deze ratio’s

In het beoordelen van aandelen is éénn factor vooral erg belangrijk: het rendement op geïnvesteerd vermogen (return on invested capital, afgekort als ROIC). 

Waarom ROIC belangrijk is

De ROIC wordt berekend door de netto operationele winst te delen door het geïnvesteerde kapitaal.

De uiteindelijke waarde is een belangrijke indicator voor de winstgevendheid van een onderneming en geeft aan hoe succesvol een bedrijf is in het realiseren van rendement door investeringen.

Het cijfer kan onder andere hoog zijn als een bedrijf nauwelijks schulden op de balans heeft of de schulden efficiënt heeft gebruikt om te groeien. Ook hogere marges kunnen een reden zijn van hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal. Als de marges hoog zijn, verdient een bedrijf veel aan zijn verkochte producten. En dat is positief. 

Check ook: In dit soort bedrijven moeten we volgens Buffett beleggen in tijden van hoge inflatie

Correlatie ROIC en koerswinst

Beleggingswebsite MarketWatch merkte op dat er over een lange periode een correlatie bestaat tussen het rendement op geïnvesteerd vermogen en de koersprestaties van een bedrijf op de beurs. Zo deden de meeste bedrijven uit de S&P 500 met de hoogste ROIC het beter dan de onderliggende index.

MarketWatch wees op onder meer HP, Domino’s Pizza en Mastercard, die gemiddeld over een periode van tien jaar jaarlijks een ROIC realiseerden van 45% tot wel 70%. De koersen van deze bedrijven liepen in dezelfde periode op met 400% tot wel bijna 1.110%, inclusief herbelegd dividend. Ter vergelijking: de S&P 500 ging per saldo met 240% omhoog. 

“Bedrijven met hoge rendementen op kapitaal zijn vaak veiliger dan bedrijven met een lager rendement”, schrijft beleggingsspecialist Wubbe Bos van Lynx in een analyse. “Een kleine daling kan bij een laag rendement al snel zorgen voor verlies. Bedrijven met een hoog rendement zijn hier beter tegen bestand.”

Dit is dus een belangrijke overweging voor beleggers die wat veiligheid zoeken in de huidige turbulente markten. 

Lees ook: Ik wil een ETF kopen, maar welke moet ik hebben?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Wordt 2024 het jaar van de opkomende markten?

Dalende rentes zullen opkomende markten goed doen, is de verwachting. Lees verder ›