IEXGeld

Dossiers

Profiel

Ik wil een ETF kopen, maar welke moet ik hebben?

Met een ETF kun je op een eenvoudige en voordelige manier een breed gespreide aandelenportefeuille krijgen. Maar welke moet je nu hebben, als je gaat beginnen met beleggen? Erik Mauritz, hoofd van de IEX Beleggersdesk tipt er een die een mooie basis kan vormen voor je beleggingsportefeuille.

Beleggen levert in de regel een veel hoger rendement op dan sparen. Natuurlijk zitten er ook risico's aan, maar tot nu toe zijn de beurzen elke klap weer te boven gekomen, van de Great Depression uit de vorige eeuw tot de kredietcrisis en de coronadip deze eeuw.

Spreiden is risico mijden

Je kunt de risico's indammen door je beleggingen goed te spreiden, in plaats van te beleggen in slechts één of een handvol aandelen.

Dat kan het makkelijkst via een exchange-traded fund (ETF): een beleggingsfonds dat alle aandelen uit een index koopt, zoals de AEX, S&P 500 of MSCI World-index. Je belegt dan dan met één transactie in een mandje van tientallen tot zelfs honderden aandelen.

Hoewel een ETF een vrij eenvoudig beleggingsproduct is, haken veel beginnende beleggers toch vaak af zodra ze een ETF willen kopen. Ze vinden het ingewikkeld of zien vanwege het duizelingwekkende aanbod aan ETF's door de bomen het bos niet meer.

Dit is de ETF

Om het eenvoudiger te maken om een keuze te maken, heeft Erik Mauritz, hoofd van de beleggersdesk van beleggingswebsite IEX.nl, één ETF geselecteerd die een goede basis van je beleggingsportefeuille kan vormen. Een goede eerste ETF dus, waarmee je direct aan de slag kunt.

Lees de column hier: Dé ETF om mee te beginnen

Het gaat om de iShares Core MSCI World UCITS ETF. Dit beleggingsfonds is ontwikkeld door iShares: een onderdeel van BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld. Met deze ETF beleg je in de MSCI World Index, een mandje van de grootste aandelen (meer dan 1500) genoteerd in 23 ontwikkelde markten wereldwijd.

Meer dan tweederde van het fondsvermogen zit in Amerikaanse aandelen, maar er zitten ook Nederlandse en andere Europese aandelen tussen, zoals Shell, ASML en Unilever. Ook aandelen uit Japan, Hong Kong en Australië hebben een plekje in de index.

Opkomende markten ontbreken. "Maar gezien het internationale karakter van deze bedrijven en de extra risico’s van opkomende markten vind ik dat geen probleem als je maar één ETF koopt", licht Mauritz zijn keuze voor deze ETF toe.

Meer informatie over deze index vind je hier.

Wat is het gemiddelde rendement?

Hoewel in het verleden behaalde rendementen geen garantie zijn voor de toekomst, geven ze wel een aardige indicatie van wat je kan verwachten.

Het gemiddelde rendement van deze ETF sinds de introductie op 25 september 2009 is 9,27% op jaarbasis, zo rekent Mauritz voor. In dit cijfer zijn niet alleen koersstijgingen meegenomen, maar ook dividenduitkeringen.

Dat is een stuk hoger dan het rendement waarmee spaarders zich doorgaans tevreden moeten stellen: volgens Robeco bedraagt het gemiddelde rendement op spaargeld sinds het jaar 1900 slechts 0,6% per jaar.

Wat zijn de kosten en risico's?

Het belangrijkste risico bij de bovengenoemde ETF is volgens Mauritz dat de aandelen uit deze index minder waard worden. In theorie kan dit zelfs nul worden, al is dat natuurlijk uiterst onwaarschijnlijk.

Lees ook: Zo bouw je een ETF-portefeuille op

Aanbieders van ETF's brengen kosten in rekening voor geleverde diensten, zoals het aan- en verkopen van aandelen, het salaris van de fondsbeheerder en de administratie. Deze worden weergegeven als total expense ratio, afgekort TER. De TER van het fonds van iShares bedraagt 0,20% op jaarbasis.

Dat is laag vergeleken met actief beheerde beleggingsfondsen, waar de TER vaak richting 1% gaat. Op langere termijn tikt dat kostenverschil behoorlijk aan. Stel dat je €1.000 belegt en elk jaar 0,2% aan kosten betaalt, in plaats van 1%, dan scheelt dat na tien jaar maar liefst €77.

Bovenop de fondskosten kan je bank of broker ook nog een vergoeding vragen, hoewel er ook partijen zijn waar je kosteloos in ETF's kunt handelen.

Op deze pagina vind je alle belangrijke info over de iShares Core MSCI World UCITS ETF.

Waarom juist deze ETF?

De ETF van iShares die Mauritz tipt, voldoet aan onder andere de volgende criteria:

  • Spreiding: de ETF bevat veel aandelen, verspreid over meerdere regio’s
  • Dividend: herbelegd in nieuwe aandelen voor extra rendement (in plaats van periodiek uitkeren)
  • Kosten: laag
  • Tracking error (de mate waarin het rendement afwijkt ten opzichte van de index): laag
  • Verhandelbaarheid en belegd vermogen: groot
  • Goed verkrijgbaar bij (de meeste) banken en brokers
  • Goede informatie beschikbaar
  • Goed rendement over lange tijd

Zijn er alternatieven?

Naast BlackRock zijn er meer fondshuizen die ETF's aanbieden die de MSCI World-index volgen. Mauritz noemt nog drie goede kandidaten voor een eerste ETF:

Zoals gezegd beleg je met een ETF die de MSCI World-index volgen niet in opkomende markten. Wil jij die markt tóch bespelen, dan kun je de iShares MSCI ACWI ETF overwegen. Deze volgt de MSCI All Country World Index (ACWI), die bestaat uit bijna 3.000 aandelen uit 23 ontwikkelde en 24 opkomende markten, zoals Brazilië, China, India, Saoedi Arabië, Zuid-Korea en Tsjechië.

Je hebt dan meer geografische spreiding, maar loopt ook wat meer risico, omdat de koersen van aandelen uit opkomende markten vaak wat grilliger zijn.

Het rendement van de iShares MSCI ACWI ETF was tot nu toe lager dan bij de iShares Core MSCI World UCITS ETF, maar dat zegt verder niets over de toekomst.

Hoe koop ik een ETF?

Elke ETF heeft een ISIN-code (afkorting voor International Security Identification Number). Dit is een internationaal erkende code waarmee aandelen, obligaties en beleggingsfondsen van elkaar kunnen worden onderscheiden.

Check ook: 5 opmerkelijke feitjes over indexbeleggen

De ISIN-code van de ETF van iShares is IE00B4L5Y983. Als je deze kopieert naar het zoekvenster van je bank of broker, heb je hem zo gevonden.

Is het verstandig om hierin te beleggen?

Voor elke belegging gelden wel enkele basisvoorwaarden. Zo is het verstandig om alleen te beleggen met geld dat je langere tijd kunt missen, zodat je bij een eventuele koersdaling niet je beleggingen hoeft te verkopen als je in geldnood raakt. Ook moet je grofweg begrijpen waar je in belegt, en wat de kosten en risico's van deze belegging zijn. En je moet die risico's natuurlijk ook kunnen dragen.

Maar als je aan deze voorwaarden voldoet, is de bovengenoemde ETF een mooie belegging om mee te beginnen, meent Mauritz.

Meer weten?

Voor verdere verdieping over ETF's en beleggen kun je uiteraard terecht bij IEX Geld of de educatiesectie van IEX. Ook veel banken en brokers en ETF-aanbieders bieden uitgebreide informatie voor startende beleggers. Denk bijvoorbeeld aan de educatiepagina's van ABN Amro, ING, DEGIRO, Lynx, Saxobank of VanEck.

Ook de BeleggersBootcamp podcast-serie voor beginnende beleggers van IEX biedt een schat aan informatie. Deel 1 kun je hier beluisteren.

Check ook: Hoe kies ik het beste beleggingsfonds of de beste ETF?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Deze ETF’s doen niet mee aan de aandelenrally

Het jaar is niet voor alle beleggingen goed begonnen. Deze drie categori... Lees verder ›