IEXGeld

Dossiers

Profiel

CPB: Koopkracht keldert met gemiddeld 6,8% door hoge inflatie

Beeld: iStock

Onze koopkracht holt achteruit, door de hoge inflatie en achterblijvende loonstijging. Dat blijkt uit een raming van het Centraal Planbureau (CPB). Gemiddeld gaan we er dit jaar netto 6,8% op achteruit.

“Huishoudens merken de gevolgen van de hoge inflatie, en dat heeft zijn weerslag op de economie. Er is een groeiend aantal mensen dat nu al nauwelijks kan rondkomen en voor wie de energierekening onbetaalbaar dreigt te worden”, meldt CPB-directeur Pieter Hasekamp.

Stilte voor de storm

Voor huishoudens met een lager inkomen (tot 120% van het sociaal minimum) valt de schade vooralsnog mee. Dat is echter stilte voor de storm. Deze groep profiteert dit jaar nog van de energietoeslag van €1.300. Maar deze vervalt volgend jaar, waardoor lagere inkomens in 2023 alsnog tegen een forse min aankijken.

Check ook: 5 tips om slim te onderhandelen over een hoger salaris

De meeste andere groepen gaan er in 2023 licht (+0,8%) op vooruit, dankzij de voorgenomen lastenverlichting en de verhoging van het minimumloon.

In hoeverre je de inflatie in de portemonnee voelt, hangt ook af van het moment waarop je energiecontract afloopt. Sommige huishoudens worden nu al geconfronteerd met een forse lastenstijging, terwijl anderen de maandnota nu al zien oplopen.

Armoede neemt toe

Door de hoge inflatie worden meer consumenten in de armoede gedrukt. Het CPB verwacht dat het aandeel personen in armoede volgend jaar stijgt naar 7,6% (tegen 5,7% in 2021). Voor kinderen is dat aandeel nóg groter: 9,5% (tegen 7,2% in 2021).

De inflatie gaat volgens de rekenmeesters van het CPB wel afvlakken, mits de energiecrisis niet verder escaleert. In dat geval zal de inflatie (CPI) dalen van 9,9% dit jaar naar 4,3% volgend jaar.

Lonen zullen slechts beperkt stijgen

Op een forse loongroei hoeven we volgens het CPB niet te rekenen, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Uit de tot nu toe afgesloten CAO’s valt geen substantiële versnelling in de loongroei waar te nemen. Dit jaar stijgen de CAO-lonen in het bedrijfsleven met gemiddeld 2,9%, gevolgd door een toename van gemiddeld 3,4% in 2023.

De werkloosheid zal naar verwachting licht oplopen tot 3,9% in 2023, tegen 3,4% nu.

De raming van het CPB dient als basis voor de begroting van het kabinet voor volgend jaar.

Lees ook: Torenhoge inflatie? 10 tips om onder de streep meer geld over te houden

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Rek lijkt er nog niet uit voor goud

Veel experts zien kansen. Lees verder ›