IEXGeld

Dossiers

Profiel

Hoe om te gaan met een berenmarkt? 4 tips

Als de beurzen met meer dan 20% dalen ten opzichte van het hoogste punt, dan is er sprake van een berenmarkt. Op de aandelenmarkten is het sentiment onder beleggers dan niet bepaald opperbest. Hoe moet je als belegger omgaan met zo’n berenmarkt? Enkele tips.

1. Vermijd de winnaars van de laatste cyclus

Begin maart 2020 kregen we te maken met de coronacrisis, die de wereld op zijn kop zette. Beurzen wereldwijd klapten in elkaar, om vervolgens niet lang daarna een fors herstel in te zetten. Vooral de koersen van bedrijven die profiteerden van de crisis schoten omhoog. Denk aan farmabedrijven, maar ook aan thuisbezorgers en postbedrijven. Zo is de koers van PostNL in ongeveer een jaar tijd ruim verviervoudigd, van €1,04 naar €4,82. 

Lees ook: 3 beleggingsprincipes van Buffett die het goed doen in een berenmarkt

Maar nu de wereld de coronacrisis achter zich probeert te laten, lopen de koersen van deze bedrijven fors terug. De hoogtijdagen zijn immers voorbij, zo redeneren beleggers.

En daarmee komt er een einde aan een cyclus, die circa twee jaar heeft geduurd. De situatie nu is heel anders dan toen: we trekken er vaker op uit, maar kampen ook met nieuwe problemen, waaronder de hoge inflatie en een tekort aan personeel. 

Het advies is dan ook: beleg, ondanks de recente koersafstraffing, niet in de winnaars van de laatste cyclus. Kijk in plaats daarvan naar kansen bij lager gewaardeerde bedrijven die een sterke kasstroom genereren, zo adviseert portefeuillebeheerder Lisa Thompson van Capital Group. Vooral telecombedrijven in Europa, Mexico en Japan ziet zij als kansrijk. 

2. Scheid het kaf van het koren

Jarenlang klotste het geld tegen de plinten. Centrale banken bleven geld bijdrukken en de inflatie was laag. Dat is nu wel anders: centrale banken wereldwijd verhogen de rentes om de forse stijging van de inflatie in te dammen.

Consumenten worden voorzichtiger. Nu al melden makelaars een afgenomen interesse op de huizenmarkt. Het leven wordt duurder en dat brengt de nodige veranderingen met zich mee. Consumenten kopen minder snel een nieuwe, dure telefoon of zien af van vliegreizen.

Lees ook: Moeten we ons schrap zetten voor de Presidential Cycle?

Kortom, er is veel onzekerheid. En dat is waar beleggers niet op zitten te wachten. Zij willen stabiliteit.

“Je kunt niet langer de snelste groeiers kopen en vasthouden zonder naar de winst te kijken. Daarom zien we nu een herwonnen aandacht voor de fundamentals”, aldus Don O'Neal, eveneens portefeuillebeheerder bij Capital Group. Hij verwacht dat aandelen met aanhoudend goede fundamentals beter standhouden. “Wat mij betreft is het tijd om alleen de beleggingen met je hoogste overtuiging aan te houden. Scheid dus het kaf van het koren.”

3. Kies voor dominante bedrijven

In een onzekere periode kun je als belegger wel wat zekerheid gebruiken. Vermogensbeheerder Jody Jonsson adviseert dan ook te beleggen in dominante bedrijven die een solide cashflow genereren, een sterke concurrentiepositie hebben en hun eigen groei kunnen financieren.

Neem dus niet te veel risico met jonge bedrijven met veelbelovende vooruitzichten. Het moet namelijk nog maar blijken of dergelijke ondernemingen de verwachtingen kunnen waarmaken. En in periodes waarin beleggers sceptisch zijn, presteren deze aandelen doorgaans niet zo goed. Met de huidige aantrekkende rentes, betalen deze bedrijven ook veel meer voor de schulden die ze aantrekken om de toekomstige groei te financieren.

“Ik zoek dus bedrijven met redelijke, begrijpelijke waarderingen op basis van de winst en de kasstromen op korte termijn”, aldus Jonsson. Als voorbeeld noemt hij leveranciers van hulpmiddelen in de gezondheidszorgsector, of niet-bancaire financiële bedrijven, zoals verzekeraars en beursuitbaters.

4. Pak de kansen

Beurzen maken nu eenmaal om de zoveel tijd een crisis door. “De markt schommelt steevast tussen buitensporig enthousiasme en extreem pessimisme”, aldus vermogensbeheerder Steve Watson.

“Een belegger met een redelijke mate van objectiviteit kan profiteren door te verkopen tijdens het enthousiasme en te kopen tijdens pessimisme. Het is een aanpak die vaak pijn doet, maar meestal vruchten afwerpt in de eerste fasen van marktherstel, wanneer pessimisme plaats maakt voor optimisme.”

Een berenmarkt kan dus voor een belegger ook een kans zijn om aandelen op te pikken tegen een lagere waardering. “Op voorwaarde dat hij kalm en geduldig blijft, en zich richt op de korte termijn”, waarschuwt Watson.  

Lees ook: Dividendbeleggen? Let op deze ratio’s

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›