IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 beleggingsprincipes van Buffett die het goed doen in een berenmarkt

De AEX is dit jaar al met 15% gedaald en de Amerikaanse S&P500 staat er zelfs nog wat slechter voor. Als alles omhoog gaat is iedereen een winnaar, maar bij dalende beurzen moeten beleggers iets beter opletten. Daarbij nemen we drie tijdloze adviezen van meesterbelegger Warren Buffett ter harte.

Na de crisis van 2008 zijn de centrale banken met geld gaan strooien, en sindsdien zijn de beurzen omhoog gegaan. Nu ze daarmee ophouden, de rente verhogen, corona nog steeds voor problemen zorgt in de toeleveringsketen en energie alleen met kunstgrepen betaalbaar kan blijven, dalen de koersen.

Veel beleggers zijn al hun winst kwijt of staan zelfs in de min. Enige paniek is dus heel begrijpelijk. Toch is er, met een paar simpele regels, nog best wat van te maken, zo schrijft de Amerikaanse beleggingssite The Motley Fool.

1. Als iedereen zich zorgen maakt, is het tijd om te kopen

Warren Buffett, CEO van verzekerings- en beleggingsmaatschappij Berkshire Hathaway, schrijft elk jaar een brief aan zijn aandeelhouders. Een uitspraak uit 1986 heeft eeuwigheidswaarde: "We simply attempt to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful." Ofwel: we proberen gewoon voorzichtig te zijn als iedereen hebberig is, en alleen als de rest voorzichtig is zijn we zelf gretig.

Dit is dat moment: iedereen is voorzichtig. Gaan de markten nog verder omlaag? Niemand weet het. Wat wel zeker is: er koersen nu prachtige kwaliteitsaandelen onder hun reële prijs.

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

2. Verlies geen geld

"De eerste regel van beleggen is Verlies geen geld, en de tweede regel is Vergeet de eerste niet." Van de afdeling no-brainer, deze, maar er zit iets achter: er is maar één manier om geld te verliezen met beleggen, en dat is door je aandelen met verlies te verkopen.

De enige reden om met verlies te verkopen, is als de beleggingscasus niet meer klopt. Als het bedrijfsmodel is veranderd, bijvoorbeeld, of niet (meer) blijkt te werken.

Dalende koersen zijn geen goede reden. Wie zijn aandelen niet verkoopt, heeft geen geld verloren. En als het bedrijf goed is, krabbelt het aandeel ook weer op - net als Berkshire Hathaway zelf, dat in zijn geschiedenis tot drie keer toe de helft van zijn waarde heeft verloren (dat Buffett het zelf ook weleens mis heeft, kun je lezen in dit artikel)

Dit jaar echter staat het in de plus. Het kan dus verkeren.

3. Blijf weg uit die app

Ga niet de hele dag koersen zitten checken. Als je belegging goed is, hoef je vijf jaar niet te kijken, vindt Warren Buffett. Het is de vraag of hij zich daar zelf aan houdt. Maar beleggen doe je voor de lange termijn, en de koersschommelingen die je dag na dag voor je kiezen krijgt, maken dat moeilijker.

Uiteindelijk is het Orakel van Omaha, zoals Warren Buffett bekend staat, niet extreem veel slimmer dan de doorsneebelegger. Waar hij vooral goed in is, is het uitschakelen van zijn emoties. Hij verkoopt niet in paniek, hij loopt niet met de kudde mee achter een populair aandeel aan.

Buffett rekent, rekent nog een keer, en besluit tot aankopen op puur rationele gronden. En het heeft hem geen windeieren gelegd: hij belegt al 75 jaar, en hij heeft 109 miljard dollar.

Lees ook: Hoe kies je de beste dividendaandelen? 5 tips

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.