IEXGeld

Dossiers

Profiel

Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Veel aandelen hebben dit jaar een forse correctie achter de rug. Dat maakt beleggers hebberig. Immers, een aandeel dat met 10% of 20% onderuit is gegaan, oogt als een koopje. Maar niet zelden blijkt goedkoop duurkoop. Deze risico's loop je als je gaat bodemvissen.

Op het dieptepunt instappen, een rit omhoog maken en het aandeel vervolgens op de top verkopen… Meer is er niet nodig om een goed rendement te behalen met je beleggingen. Helaas is dit in de praktijk niet zo simpel, want niemand beschikt over een glazen bol. Veel bodembeleggers die hun slag slaan nadat een aandeel in de uitverkoop is gegaan, maken uiteindelijk verlies met hun vangst. Waar gaat het mis?

1. Bodem blijkt een sinkhole

Veel beleggers die de markt afspeuren naar aandelen die een forse koersdreun achter de rug hebben, wanen zich in de koopjeskelder. De verleiding is groot om op grote schaal stukken in te slaan en zo te profiteren van de afprijzing.

Maar bij een fikse afstraffing zouden eigenlijk de alarmbellen moeten gaan rinkelen; zeker als een aandeel harder omlaag gaat dan de markt. Niet voor niets luidt een bekende beurswijsheid 'Don't try to catch a falling knife.'.

Probeer daarom altijd de reden van de koersval te achterhalen. Dit kan van alles zijn: een te dure overname, een tegenvallend orderboek, fraude, een boete van een toezichthouder, tegenvallende onderzoeksresultaten bij de ontwikkeling van een medicijn, een terugroepactie...

Soms is er geen duidelijk aanwijsbare reden en daalt de koers met de markt mee, zoals we ook hebben gezien tijdens de coronadip in 2020. In dat geval kan het een uitgelezen moment zijn om onterecht afgestrafte aandelen voor een zacht prijsje op te pikken. Maar vaak heeft de markt toch echt gelijk.

Ook is het belangrijk om je te realiseren dat het bij beleggen draait om de verwachtingen voor de toekomst. Kijk dus hoe het bedrijf er fundamenteel voor staat en welke potentie het heeft. Analistenadviezen en -taxaties, bijvoorbeeld van de onafhankelijke analisten van de IEX Beleggersdesk, kunnen een aardig beeld geven.

Lees ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

Krabbelt de koers voorzichtig omhoog, stap dan niet overhaast in. Wacht tot je een wat overtuigender indicatie hebt dat het herstel ook daadwerkelijk is ingezet, want één zwaluw maakt nog geen zomer. En verzoen je ermee dat je de absolute bodem altijd pas achteraf ziet.

2. Een daling van een dubbeltje lijkt weinig, maar ondertussen...

Een aandeel met een lage beurskoers kopen lijkt risicoloos. Een koers van €1 of €2 is al zo laag; die kan niet meer verder zakken, toch? Helaas is de praktijk weerbarstiger. Wat omlaag is gegaan, kan nog veel verder omlaag. In theorie kan elke koers met 100% kelderen. Hoewel dat niet vaak voorkomt, valt dat niet uit te sluiten.

Om koersontwikkelingen van laag geprijsde aandelen in proportie te kunnen zien, is het verstandig om te denken in percentages in plaats van absolute getallen. Als de beurskoers van €1 met 20 cent is gedaald, lijkt dat weinig. Maar het komt neer op een koersval van 20%. Dat oogt een stuk zorgelijker.

3. Dubbeltjesfondsen kennen specifieke risico's

Valt je oog op een pennystock, wees je dan bewust van de risico's. In veel dubbeltjesfondsen is maar weinig handel. Dat maakt het lastig om van de stukken af te komen, als je geld nodig hebt. Ook kunnen de koersschommelingen fors zijn.

Verder is er vaak maar weinig informatie over deze fondsen voorhanden, omdat deze bedrijven meestal wat minder in de picture staan bij beleggers en analisten.

Meer over pennystocks vind je hier: Pennystocks: wordt mijn dubbeltje ooit een kwartje?

4. Klassieke valkuil: bleeders bijkopen

Veel beleggers proberen het totale verlies op een aandeel te dempen door op een laag niveau stukken bij te kopen. Maar zoals gezegd moet je een forse koersdaling als een waarschuwingssignaal beschouwen. Als je er niet over zou piekeren om het aandeel nieuw in je portefeuille op te nemen, zou bijkopen eigenlijk een no go moeten zijn. Stel dat je al verlies op je eerdere stukken hebt gemaakt en bijkoopt, dan wordt je verlies bij een koersdaling alleen maar groter.

Breng daarom de discipline op om je verlies te accepteren en waar nodig bleeders te verkopen.

5. Alles op rood

Voor elke belegging geldt: wed nooit op één paard, maar spreid je risico’s. Wil je toch een gok wagen, stop dan niet je hele vermogen in één aandeel, want dat maakt je erg kwetsbaar. Wil je bijvoorbeeld €10.000 beleggen, dan kun je je inleg beter spreiden over tien verschillende fondsen (of bijvoorbeeld een ETF) dan volledig inzetten op één aandeel. Op die manier demp je het risico.

Houd daarnaast de weging van fors afgestrafte aandelen beperkt. Dan lukt het beter om kortetermijnverliezen aan te kunnen.

Lees ook: 6 verraderlijke psychologische beleggingsvalkuilen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Het gevaar van te weinig spreiding

Je hebt vast gehoord dat spreiden cruciaal is voor een gezonde aandelenp... Lees verder ›