IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 tips van Warren Buffetts rechterhand

Charlie Munger werkt al jaren nauw samen met Warren Buffett, de meest succesvolle belegger ter wereld. Hij staat wat minder in de spotlights dan Buffett, maar samen vormen de negentigers een ijzersterk duo. Het kan daarom geen kwaad om te luisteren naar hun adviezen.

Forbes zette de vijf belangrijkste beleggingstips van Munger op een rij. De website baseerde zich daarbij op een interview dat Munger onlangs gaf aan de Californische universiteit CalTech.

1. Sommige mensen zijn geboren beleggers (en andere niet)

Niet elk aspect van beleggen valt te leren, meent Munger. Je kunt veel kennis en vaardigheden opdoen door boeken te lezen over beleggen en grote beleggers te volgen en dat dat is ook verstandig. Maar het is volgens Munger niet genoeg. Er zijn ook kwaliteiten die je niet uit studieboeken leert en die sommige mensen wel in huis hebben - en anderen niet. Niet iedereen heeft het in zich om een succesvolle belegger te zijn.

2. Juiste temperament

Welke kwaliteiten heeft een goede belegger nodig? Het juiste temperament is cruciaal, aldus Munger. Dat houdt in dat je het hoofd koel houdt op spannende momenten, bijvoorbeeld wanneer de koersen fors dalen en iedereen uit jouw omgeving vraagtekens zet bij jouw beleggingsstrategie.

3. Heb geduld

Beleggen is veelal een zaak van de lange adem. Doe gewoon niets wat niet de moeite waard is, zo redeneert Munger. Dat klinkt simpel, maar is het niet. Veel mensen denken dat slim zijn en hard werken een voorwaarde is voor succes, en daarom gaan ze van alles uit de kast halen, in plaats van zich simpelweg aan hun strategie te houden.

4. Agressie is een belangrijke kwaliteit

"Een goede investering vereist een vreemde combinatie van geduld en agressie", zei Munger. Volgens hem beschikken niet veel mensen daarover. Als het echt tijd is om te handelen, zijn de meeste investeerders te terughoudend, aldus Munger.

Check ook: 5 tips van een fondsmanager die de beurs al jaren ruim verslaat

Zo zei de legendarische belegger Peter Fynch ooit eens tegen een groep fondsbeheerders en analisten van Fidelity dat als ze een bepaalde investering een geweldig idee vonden, ze hun investering zouden moeten verdrievoudigen, of zelfs verviervoudigen. Maar toen zij na de bijeenkomst weer aan het werk gingen, veranderden ze niets aan hun uitgebreide portfolio's vol kleine beleggingen.

5. Ken je grenzen

"Beleggen vereist een grote hoeveelheid zelfkennis over wat je wel en juist niet weet. Je moet de grenzen van je eigen competentie kennen. Weet je niet zeker of je iets begrijpt, dan begrijp je het niet. En als je iets niet begrijpt, stap er dan niet in", aldus Munger.

Conclusie

Charlie Munger heeft al veel van zijn wijsheid met beleggers gedeeld. Hij hamert vaak op het belang om rationeel te zijn, de fundamenten van een bedrijf te beoordelen (en niet alleen de waardering van een aandeel) en aandacht besteden aan de kwaliteit van het management.

Deze nieuwe opmerkingen kunnen volgens Forbes worden samengevat in één zin: wees geduldig als er niets te doen is, en wees zeer agressief in de zeldzame gevallen dat de sterren goed staan en zich een grote kans voordoet.

Lees ook: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Dit zijn de grootste blunders van Warren Buffett

Zelfs een superbelegger als Buffett kan er nog weleens naast zitten. En ... Lees verder ›