IEXGeld

Dossiers

Profiel

Deze 8 tips helpen je om veilig te beleggen in crypto's

De cryptowereld werd deze week opgeschrikt door de grootste hackaanval in die branche ooit. Het laat weer eens zien hoe groot de veiligheidsrisico's kunnen zijn. Hoe bescherm je je tegoeden tegen ongenode gasten?

Dinsdag werd bekend dat een hacker 611 miljoen dollar aan cryptovaluta wist te ontvreemden van Poly Network, een bedrijf dat blockchains met elkaar verbindt, zodat handelaren bij hun transacties geen gebruik hoeven te maken van dure intermediairs. Hoewel inmiddels de helft van dat bedrag is teruggestort en de hacker naar verluidt via een ethereum-transactie heeft beloofd ook de rest terug te geven, zit de schrik er in de cryptomarkt goed in.

Lees ook: ABN Amro ziet in cryptomunten geen beleggingscase

Dat is niet zo vreemd, want in de cryptomarkt gaat wereldwijd inmiddels zo'n $2 biljoen om (2.000 miljard dollar, ofwel een 2 met twaalf nullen). Hoe voorkom je dat jouw zorgvuldig opgebouwde portefeuille met cryptomunten in verkeerde handen komt?

1. Doe zoals de 'bitcoin-familie: overweeg een offline wallet

Een bitcoinbelegger bewaart zijn digitale munten in een zogeheten wallet: een soort digitale portemonnee. Hiervan zijn twee smaken: een online en een offline wallet.

In het eerste geval wordt je digitale portemonee op afstand beheerd door een externe partij, waar je een account aanmaakt. Hierbij moet je denken aan een bedrijf als Coinbase. Dit levert gebruiksgemak op, want je kunt eenvoudig bij je tegoed en je hoeft geen software te installeren. Maar het maakt je ook kwetsbaar: bij een beveiligingslek kunnen criminelen er met jouw cryptomunten vandoor gaan. Bewaar daarom hooguit kleine hoeveelheden cryptomunten in een online wallet.

Ook een wallet op een smartphone of tablet brengt een risico op hacks met zich mee, omdat deze vaak verbonden is met het wereldwijde web.

... voorzien van een beveiligingsknopje

Wil je meer zekerheid, kies dan voor een offline wallet. Er zijn speciale apparaatjes te koop die je kunt aansluiten op een computer en waarmee je zonder internetverbinding bij je bitcointegoed kunt komen. Deze methode is wel een stuk omslachtiger, want je hebt een heel lang wachtwoord nodig om te kunnen inloggen. Noteer dit ouderwets wel op papier, want anders kan een hacker alsnog met jouw belegging aan de haal gaan.

Check ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Een hardware wallet beschikt over een knopje dat je moet indrukken om een transactie te bevestigen. Dat is een extra beveiliging tegen eventuele hackers.

Nóg veiliger is een 'paper wallet'. Hierbij zet je de private en public keys zelf op papier en bewaar je deze in bijvoorbeeld een kluis.

Ken je de familie Taihuttu nog, die in 2017 al haar bezittingen in Nederland verkocht en de opbrengst in bitcoins belegde, om vervolgens de wereld in te trekken? Die keuze heeft het gezin geen windeieren gelegd: de koers van de bitcoin bedroeg bij aankoop $900 en staat nu bijna 45 keer zo hoog. In een interview met CNBC zei vader Didi Taihutto dat hij het grootste deel van het cryptofortuin bewaart in geheime kluizen in huurappartementen, huizen van vrienden en opslagloodsen, verdeeld over vier continenten. Better safe than sorry, moet hij hebben gedacht.

2. Gebruik alleen wallets van bekende marktpartijen

Wil je je tegoeden laten beheren door een extern bedrijf, ga dan alleen in zee met een gerenommeerde marktpartij. Helaas zijn er malafide bedrijfjes actief die stiekem malware installeren, met alle kwalijke gevolgen van dien. Ook zijn er ondernemingen die hun beveiliging zo slecht op orde hebben dat ze worden gehackt of failliet gaan wegens wanbeleid.

Kies daarom voor een bedrijf met een goede reputatie. Steek daarom niet alleen tijd in het zoeken van de juiste munten, maar ook aan research om te voorkomen dat je in zee gaat met een cryptopiraat.

3. Bewaar niet alle cryptomunten op één plaats

Net zozeer als het onverstandig is om je hele vermogen in één aandeel te stoppen, is het riskant om je cryptomunten bij één cryptobeurs onder te brengen. Mocht ondanks je gedegen vooronderzoek een marktpartij failliet gaan, dan ben je niet je volledige inleg kwijt.

Dit is wat omslachtiger, maar levert wel extra bescherming op.

4. Kies een complex wachtwoord

Kies je voor het gebruiksgemak van een online wallet, dan kun je het beveiligingsrisico zoveel mogelijk te beperken door een complex wachtwoord aan te maken. Kies er liefst een met minimaal 20 tekens, met zowel hoofd- als kleine letters, getallen en leestekens.

Wat je ook wil weten: Dit zijn de 10 grootste cryptomunten

Probeer voor de hand liggende wachtwoorden (zoals je geboortedatum of de voornaam van je kind) te vermijden. En kies geen wachtwoord dat je elders ook al gebruikt, hoe handig dat ook is.

Voor extra beveiliging is het eigenlijk een must om gebruik te maken van tweestapsverificatie, waarbij je niet alleen op je laptop inlogt, maar ook via je telefoon een code moet intypen. Dit ben je waarschijnlijk ook al gewend bij online betalingen bij je bank.

5. Maak een back up van je wallet en keys

Elke online wallet maakt gebruik van een zeer complex wachtwoord om je mee aan te melden. Dit fungeert als een digitale sleutel tot je cryptotegoed. Het is dus heel belangrijk om hier goed over te waken, want als je het wachtwoord kwijt bent, heb je een groot probleem.

Sla deze private key ergens offline op, op bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf. Maak daarnaast geregeld een backup van je wallet, om te voorkomen dat je met lege handen staat.

6. Maak gebruik van een veilige internetverbinding

Dat je je bankzaken niet moet regelen als je bent ingelogd op een onbeveiligd wifi-netwerk op de camping moge duidelijk zijn. Hetzelfde geldt voor transacties in cryptomunten.

Handel uitsluitend in beveiligde netwerken en liefst op je eigen PC of laptop.

7. Deel transacties op in kleine stukjes

Doe geen enorme transacties tegelijkertijd, want anders trek je wel heel gemakkelijk de aandacht van crinimelen. Deel ze op in kleine stukjes.

8. Zwijg over je beleggingen

Hoe trots je ook bent als je een flinke klapper op een cryptobeurs hebt gemaakt, het is het verstandigst het goede nieuws voor jezelf te houden. Zwijg erover tegen collega's of op een feestje. En probeer de verleiding te weerstaan om op te scheppen op je Facebookpagina. Cybercriminelen stropen social media af, op zoek naar een makkelijk doelwit.

Lees ook: De 4 grootste fouten die cryptobeleggers nog steeds maken  

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›