IEXGeld

Dossiers

Profiel

Welke smaken dividend zijn er?

Als belegger heb je de keuze uit grofweg drie type dividendaandelen. Welke zijn dat?

Het ene dividendaandeel is het andere niet. Het maakt namelijk nogal uit of je vooral op zoek bent naar een betrouwbaar dividend of naar simpelweg een hoge winstuitkering.

We zetten drie soorten dividendaandelen voor je op een rij.

1. Dividendaristocraten

Beleggers die niet te veel risico’s willen nemen, maar toch willen beleggen in aandelen kunnen dividendaristocraten overwegen. Dit zijn bedrijven die vrijwel altijd geld verdienen, ook in tijden van een coronacrisis, internetzeepbel of oorlog.

Om te kunnen worden aangemerkt als dividendaristocraat, moet een bedrijf aan hoge eisen voldoen. In Europa moet een bedrijf minstens tien jaar op rij het dividend verhogen en in de Verenigde Staten zelfs minimaal dan 25 jaar.

Dividendaristocraten hebben dus een sterk trackrecord en voor beleggers die op zoek zijn naar dividend zijn dergelijke aandelen een vrij defensieve keuze.

Lees ook: Goede bescherming tegen inflatie: dividendaandelen

Vaak gaat het overigens om bedrijven die niet erg populair zijn in de hedendaagse maatschappij. Veel ondernemingen zijn actief in de olie- en gassector of wapen-, drank- en tabakshandel. Daar moet je wel in willen beleggen, als je kiest voor dividendaristocraten.  

In de regel zijn het ook dure aandelen, waardoor het daadwerkelijke dividendrendement niet erg hoog is. Dat is de prijs die je betaalt voor zekerheid op lange termijn.

2. High yield-aandelen

Aan high yield-dividendaandelen kleeft een wat beduidend hoger risico. De markt is er bij dit soort aandelen niet zeker van dat een bedrijf de winst kan blijven uitkeren, bijvoorbeeld omdat de onderneming veel tegenwind ondervindt.

Daarom staat de koers van het aandeel onder druk, waardoor het dividendrendement hoog is.

Marktcommentator Arend Jan Kamp wijst in de IEX BeleggersPodcast bijvoorbeeld op het aandeel KPN, dat enkele jaren geleden een dividendrendement bood van 11%. “De hele markt wist dat KPN het uitkeren van dividend zou stopzetten, het was niet langer houdbaar”, aldus Kamp. “En dat gebeurde ook.” 

Check ook: Dividendbeleggen? Kijk uit bij deze 5 waarschuwingssignalen

Twee jaar geleden nog besloot Shell de winstuitkering fors te verlagen als gevolg van de onzekerheden door de coronacrisis. “Dat bracht heel veel schade met zich mee en veel scheve ogen bij beleggers”, aldus Kamp. 

Een hoog dividendrendement is vaak te vinden bij de wat zwakkere bedrijven, zo merkte aandelenanalist Niels Koerts van IEX op. “Veel aanbieders van winkelvastgoed hebben een hoog dividendrendement, maar dat is een sector waar je nu niet graag in wilt beleggen”, aldus Koerts.

Ook energiebedrijven bieden een hoog dividendrendement. “Deze bedrijven liggen er momenteel wel goed bij.”    

3. Dividendgroei-aandelen

Tot slot zijn er de aandelen die hun dividend in korte tijd enorm verhogen. Kamp van IEX wijst op ASML. “Het dividend knalt daar omhoog.”

Vaak gaat het dergelijke bedrijven voor de wind en kunnen zij hierdoor het dividend in rap tempo verhogen. Het nadeel van dit soort aandelen is dat de sterke groei van het bedrijf vaak is ingeprijsd in de koers. In de afgelopen vijf jaar is het aandeel ASML meerdere keren over de kop gegaan. Het dividendrendement is daardoor erg laag.

Check ook: 9 tips voor succesvol dividendbeleggen

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.