IEXGeld

Dossiers

Profiel

Warren Buffett: dit is de belangrijkste fout die ouders maken in financiële opvoeding

Als er een persoon is die weet hoe belangrijk het is om kinderen te leren verantwoordelijk met geld om te gaan, dan is het Warren Buffet wel. De legendarische CEO van Berkshire Hathaway startte al op 6-jarige leeftijd zijn eerste bedrijfje en groeide uit tot een van de meest succesvolle investeerders aller tijden.

Op CNBC Make It heeft hij een tip voor jonge of aanstaande ouders: het is nooit te vroeg om je kinderen iets bij te brengen over geld.

Met de paplepel ingegoten

Want iedere grote droom begint klein, ook die van Warren Buffett. Voordat hij CEO van Berkshire Hathaway werd, had hij al tal van bedrijfjes opgericht, de eerste zelfs op 6-jarige leeftijd. Hij kocht een sixpack Coca-Cola voor 25 cent en verkocht ze voor 5 cent per stuk. Ook verkocht hij tijdschriften en kauwgum aan de deur. 

"Mijn vader was mijn grote inspiratiebron", vertelde Buffett al eerder in een interview met CNBC. "Al op jonge leeftijd leerde ik van hem de juiste gewoontes aan. Sparen was een belangrijke les die ik van hem heb geleerd."

Begin al op peuterleeftijd

Als de levende legende gevraagd wordt wat volgens hem de grootste fout is die gemaakt wordt bij de financiële opvoeding, antwoordt hij: "Soms wachten ouders zelfs tot de tienerjaren om hun kinderen met geld leren om te gaan. Dat hadden ze al in de peuterspeelzaal moeten doen."

Ja, je leest het goed: al vanaf de leeftijd van 3 jaar kunnen kinderen de basisbeginselen van geld begrijpen. En als ze 7 jaar oud zijn, zijn ze in staat om te begrijpen dat financiële keuzes van nu invloed kunnen hebben op de toekomst.

Het is nooit te vroeg

"Heel veel ouders weten al hoe belangrijk het is om kinderen met geld te leren omgaan. Maar er zit nog een verschil tussen wéten en er daadwerkelijk iets mee dóen", zei Buffett in 2013 in een interview met Yahoo Finance.

"Het is nooit te vroeg om kinderen de waarde van geld te laten inzien. Of het nu de waarde van een dollar is, of het verschil tussen nu iets willen en sparen voor de toekomst. Het zijn allemaal concepten die kinderen al vroeg in hun leven tegenkomen, dus hen helpen die te begrijpen, is het beste wat je kunt doen."

Lees ook: Je kind geld uitlenen voor de aankoop van een huis. Zo regel je dat fiscaal voordelig

In 2011 werkte Buffett ook mee aan een 26-delige animatieserie 'Secret Millionaire's Club', waarin hij figureerde als een mentor van een groep studenten. In elke aflevering stond één financiële les centraal.

CNBC heeft er vier uit geselecteerd, aangevuld met enkele praktische tips waarmee je als ouder aan de slag kunt.

Les 1: denk out of the box

'Kan niet', is een gedachte die je enorm kan beperken. Immers, waar een wil is, is een weg. Leer je kind daarom creatief en out of the box te denken. Dat kan ook goed van pas komen bij financiële tegenslagen: je kind leert te denken in oplossingen, in plaats van bij de pakken neer te zitten.

Een manier om dit speels bij te brengen is door je kind te vragen om afval een andere bestemming te geven, bijvoorbeeld door van kurken van een wijnfles pionnen voor een bordspel te maken of door een lege Cornflakes-doos om te toveren tot een tijdschriftbox.

Les 2: ga sparen

Om vermogen op te kunnen bouwen, is het belangrijk om geld opzij te leggen en het niet klakkeloos uit te geven aan onzindingen. Zakgeld is een goed hulpmiddel om je kind hier spelenderwijs mee te laten oefenen.

Check ook: Zo geef je je kind de kans een goede belegger te worden

Om je kind op deze levensles voor te bereiden, kun je hem of haar vragen om uit een tijdschrift of reclamefolders tien foto's te knippen van producten die hij of zij graag willen hebben en deze onder te verdelen in twee categorieën:

  • spullen die alleen leuk zijn (zoals snoep of speelgoed) en
  • dingen die je echt nodig hebt (zoals een rugzak voor school).

Je creëert zo bewustwording.

Les 3: maak onderscheid tussen prijs en intrinsieke waarde

We maken ons er allemaal weleens schuldig aan: veel geld uitgeven aan merkkleding of een leuk gadget, terwijl we een vergelijkbaar product hadden kunnen kopen voor een schappelijker prijs.

Om te voorkomen dat je kind later teveel geld uit gaat geven, is het verstandig om hem of haar te leren om producten op waarde te schatten en te doorzien hoe reclamemakers proberen ons geld uit de zak te kloppen.

Maak bijvoorbeeld een boodschappenlijstje en laat je kind met behulp van folders en op internet speuren naar de beste aanbiedingen. Hij of zij leert dan dat je met slim shoppen veel geld kunt besparen.

Ook kun je samen reclames op internet of op tv analyseren. Welk product wordt er verkocht, welke boodschap geeft de adverteerder en hoe probeert deze jou over de streep te trekken?

4. Les 4: neem doordachte beslissingen

Regeren is vooruitzien, ook wat betreft je financiën. Leer je kind na te denken over de impact van een financieel besluit op de toekomst, door hem of haar deelgenoot te maken van je eigen dilemma's hierbij.

Stel dat je tv aan vervanging toe is en ook je auto kapot is, maar je hebt niet genoeg geld om zowel een nieuwe tv te kopen als naar de garage te gaan... Leg dan aan je kind uit waarom de auto prioriteit heeft. 'Als we nu een tv kopen, kunnen we niet meer met de auto boodschappen doen, jou naar je voetbaltraining brengen en op vakantie. Het is daarom verstandig om eerst de auto te laten repareren en daarna te sparen voor een nieuwe tv.'

Check ook: Je kind met geld leren omgaan: vijf tips

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Waarom dividendaandelen kopen juist nu een goed idee is

Renteverlagingen Federal Reserve doen dividendaandelen goed. Lees verder ›