Een actueel thema, want het is de Week van het Geld: je kinderen met geld leren omgaan. Er is al heel wat over geschreven. Bekende tips - óók hier op IEXGeld - zijn bijvoorbeeld: begin vroeg met de financiële opvoeding, geef je kinderen zakgeld, leer ze zelf verdienen.
Met die adviezen is niks mis en ze gelden wat ons betreft nog steeds. En bij de Britse auteur Claudia Hammond vonden we een mooie aanvulling.
Hammond, die onder andere het boek Mind Over Money - The psychology of money and how to use it better schreef, zette voor The Guardian haar ideeën over financiële opvoeding op een rij.
Lees ook: Zo leer je je kinderen omgaan met geld
De financiële opvoeding: vijf tips
- Doe je boodschappen en zijn je kinderen erbij? Daar leren ze van. Zeg hardop welke keuzes je maakt. Zo laat je zien welke beslissingen je maakt en krijgen ze een idee van prijs-kwaliteitverhouding. Het wordt spelenderwijs duidelijk dat je niet alles wat je hebben wilt zomaar koopt.
- Accepteer dat kinderen het soms lastig vinden om te sparen. Ze leven veel meer in het hier en nu dan volwassenen. Je moet sparen uiteraard aanmoedigen, maar wees niet verrast (of teleurgesteld) als ze het lastig vinden. Help ze er actief bij.
- Zijn ze al aan de slag met wiskunde? Moedig ze aan! Onderzoek toont aan dat kinderen die goed zijn in rekenen, meer sparen dan anderen.
- Vertel waar je geld vandaan komt. Veel kinderen denken dat iedereen 'gewoon' geld heeft, alsof je het gewoon kunt pakken zodra je het nodig hebt. Zo werkt het natuurlijk niet. Probeer uit te leggen waar geld werkelijk vandaag komt en vertel hoe jij het hebt verdiend.
- Overweeg om je kinderen, als ze wat ouder zijn, te vertellen hoeveel je verdient en spaart. Nee, je wilt natuurlijk niet dat dit op het schoolplein of bij vriendjes thuis wordt rondgebazuind, dus je moet benadrukken dat dat niet mag.
Maar het is belangrijk dat ze - als ze richting volwassen leeftijd gaan - kunnen beoordelen wat voor uitgavenpatroon en levensstijl bij welk inkomen horen. Jij kunt helpen dit inzichtelijk te maken.
Check ook: Drie tips om je kinderen met geld om te leren gaan