IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo geef je je kind de kans een goede belegger te worden

Als je je kinderen jong kennis bijbrengt over geldzaken kunnen ze daar op latere leeftijd enorm de vruchten van plukken. Miljardair en superbelegger Warren Buffett is daar het bescheiden voorbeeld van. Op 11-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste aandelen, inmiddels behoort hij tot de drie rijkste personen ter wereld. 

En met de financiële opvoeding kun je dus bijna niet vroeg genoeg beginnen: "Op 3-jarige leeftijd kunnen je kinderen de basisconcepten van geld begrijpen."

"Tegen de tijd dat ze 7 jaar zijn, zijn de meeste geldgewoontes van kinderen al gevormd", vertelt Beth Kobliner, auteur van 'Make your kid a money genius', tegen nieuwssite PBS.

Vroeg beginnen met sparen

"We zijn een land met volwassenen geworden die niet sparen en we geven die gewoontes door aan onze kinderen", zegt Tanya Van Court, oprichter en CEO van Goalsetter.com, zo citeert YahooFinance.

Met hun Goalsetter-app probeert het bedrijf van Van Court gezonde geldgewoontes mee te geven aan kinderen. "Of je kind nu 7 jaar is of slechts 7 maanden, het kan al sparen voor de studie", zegt van Court.

"Kinderen die een spaarrekening op hun naam hebben, hebben niet alleen een zes keer grotere kans om te gaan studeren, maar ze hebben ook een vier keer zo grote kans om aandelen op hun naam te hebben staan als jongvolwassenen."

Het hebben van een spaarrekening verandert dus letterlijk het perspectief en het gedrag met betrekking tot geld en hun leven.

Zie ook: Sparen voor de studie van je kind: een vierstappenplan

Introduceer de aandelenmarkt

Ook Jeanie Ahn, van YahooFinance, onderstreept het belang van vroeg beginnen met de financiële educatie.

"Tegen 7 of 8 jaar kun je gaan uitleggen hoe de aandelenmarkt werkt. Neem een bedrijf dat ze kennen en leuk vinden, zoals Disney of Mattel [producent van onder andere Barbie] en leg uit dat eigenlijk een hele hoop mensen bij elkaar de eigenaar zijn en dat je kinderen ook voor een stukje eigenaar kunnen worden."

Vervolgens ga je verder: "Wanneer het bedrijf het goed doet, zal je geld groeien. Wanneer het bedrijf het niet goed doet, kun je geld verliezen."

"Maar je wil ze niet ontmoedigen door het idee dat je geld kunt verliezen, dus herinner ze eraan dat hun geld waarschijnlijk zal groeien als ze het spreiden over veel verschillende bedrijven in de aandelenmarkt. Je hoeft alleen maar geduld te hebben."

Waar begin je?

Kobliner stelt in haar boek dat het er niet eens zozeer om gaat dat je je kind leert hoe je een aandeel selecteert, maar dat vooral het bijbrengen van de juiste waarden bewezen heeft mensen succesvol te maken.

Denk aan het uitstellen van bevrediging, hard werken, niet boven je stand leven, zorgen voor een goede opleiding en vrijgevig zijn richting anderen.

Tot slot nog een opsteker: je hoeft volgens Kobliner zelf geen financieel genie te zijn om je kinderen er wel tot een te maken. 

Lees ook: "Mijn kinderen mogen kiezen: de spaarrekening of mee beleggen met papa"

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Thema-ETF's hebben het moeilijk

Thematische indextrackers lijken niet meer zo populair, maar is dat tere... Lees verder ›