IEXGeld

Dossiers

Profiel

6 manieren om energie te besparen in de zomer

Energie besparen, dat doe je toch vooral in de winter? Je zet bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager en zorgt dat het niet te veel tocht in je huis. Maar wist je dat je ook in de zomer een hoop energie kunt besparen? Het Nibud zet de tips op een rij. 

1. Weer de warmte

Voorkom dat je het weer koel moet maken en houd de warmte daarom zoveel mogelijk buiten. Door overdag zonneschermen naar beneden te houden of de gordijnen dicht te doen, blijft je huis koeler.

Houd daarnaast ramen en deuren overdag dicht en doe ze pas open wanneer het buiten minder warm is dan in je huis. 

2. Gebruik geen airco

's Avonds toe aan wat verkoeling? Zet dan niet gelijk de airco aan maar gebruik de ventilator. De airco kost je al snel meerdere tientjes extra per jaar. Nog goedkoper is het om 's avonds, 's nachts en 's ochtends vroeg de boel goed door te luchten door meerdere ramen en deuren open te zetten. 

3. Schrap de droger

Een droger is natuurlijk hartstikke handig, maar in de zomer kun je mooi besparen door gebruik te maken van de wind en zon. Zet een droogrekje in je tuin of balkon of zet meerdere ramen open op zolder als je geen buitenruimte hebt. De zon en/of de wind doen het werk.

Lees ook: 15 tips om extra geld te besparen in het voorjaar

4. Sproeien met regenwater

Een tuin wordt jaarlijks gemiddeld besproeid met honderden liters drinkwater. En hoewel je er niet aan ontkomt om je plantjes water te geven, kan het ook op een budgetvriendelijke manier. Vang regenwater op in een regenton en besproei daarmee je planten. Ook water uit een eventueel opblaasbadje voor de kinderen kun je mooi hergebruiken. 

5. Gebruik tuinverlichting op zonne-energie

In de zomer zit je natuurlijk regelmatig gezellig 's avonds in de tuin. Een beetje tuinverlichting is dan wel zo prettig. Heb je wel eens gedacht aan verlichting op zonne-energie? Overdag slurpen de lampen de zon op en 's avonds zit je in een verlichte tuin. Scheelt ook nog eens een hoop gedoe met stroomkabels door de tuin trekken. 

6. Zet apparatuur uit

Waarschijnlijk sta je er niet bij stil, maar apparaten die altijd aanstaan, geven ook warmte af in je huis. Zet laptops, onnodige lampen of (spel)computers dus uit. Ook de warmte die ontstaat bij het koken zorgt voor een hogere temperatuur in huis.

Voorkom dus dat je huis nog warmer wordt en de airco extra uren moet maken. Ga bijvoorbeeld voor een salade en bespaar tegelijkertijd ook energie.

Lees ook: Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

3 simpele tips om je financiële doelen voor 2020 te halen

Weg met de schulden en leg jezelf een budget op. Lees verder ›