IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 manieren om te beleggen in duurzame energie

Beleggen in duurzame energie is in de afgelopen jaren erg lucratief geweest. Alleen al in 2020 steeg het aandeel van Tesla-concurrent Nio bijvoorbeeld met 1112%, terwijl Plug Power 663% bijschreef en Tesla zelf ook 645% won. Het enthousiasme in duurzame energie lijkt wat af te koelen nu de waarderingen flink zijn opgelopen, maar de vooruitzichten blijven desondanks goed. Op welke manier kun hierin beleggen?

Van Lanschot Kempen schat in dat het inrichten van een klimaatpositieve portefeuille in de komende tien jaar 20% extra rendement kan opleveren.

Check ook: Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

Volgens analisten van deze bank heeft dit te maken met het feit dat de kosten en voordelen van de-carbonisatie nog niet volledig zijn verdisconteerd door de aandelenmarkten. Daardoor ontstaan er voor beleggers kansen om de grootste gevolgen van de hogere CO2-prijzen te vermijden, zonder dat dit ten koste gaat van het rendement. 

Maar wat zijn goede manieren om in duurzame energie te beleggen? Grofweg zijn er drie mogelijkheden, volgens de Amerikaanse beleggingswebsite MarketWatch:

1. Ga voor groei op lange termijn

Er wordt in de wereld flink geïnvesteerd om de uitstoot van CO2 te verminderen, maar het duurt even voordat de vruchten van deze investeringen geplukt kunnen worden. Zeker voor bedrijven kan het jaren duren voordat dergelijke investeringen rendabel worden. In het ergste geval blijken ze niet eens rendabel.

Tegelijk gaan de ontwikkelingen ook niet bepaald pijlsnel: er rijden nog steeds veel auto’s en er vliegen nog steeds veel vliegtuigen op fossiele brandstof. Er is gewoonweg niet de capaciteit om een snelle omschakeling te maken naar duurzame energie. 

Wil je als belegger geld verdienen met beleggingen in alternatieve energie, dan heb je dus geduld nodig. Hoewel er bedrijven zijn die verwachten dat hun omzet snel aantrekt, kan het jaren zo niet decennia duren voordat er winst wordt geboekt.

Lees ook: Duurzaam beleggen is populair en dat heeft een keerzijde

MarketWatch maakte een lijst met 20 alternatieve energie-aandelen die naar verwachting hun omzet flink kunnen opvoeren in 2023. In deze lijst vind je bedrijven die zich richten op zonne- en windenergie, maar ook fabrikanten van elektrische auto's, waaronder Tesla. 

2. ETF’s

MarketWatch stelde de lijst met 20 namen samen op basis van bedrijven uit de vijf grootste ETF’s die zich richten op alternatieve energie. Je kunt natuurlijk ook direct deze indextrackers kopen, hetgeen vanuit spreiding en kostenperspectief misschien nog wel een betere optie is. 

De grootste ETF’s zijn:

  • iShares Global Clean Energy ETF 
  • Invesco Solar ETF
  • First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index Fund
  • ALPS Clean Energy ETF
  • First Trust Nasdaq Clean Edge Smart GRID Infrastructure Index ETF

De meeste trackers uit de lijst kun je via de bekende brokers in Nederland kopen, waaronder Binck of DeGiro. 

3. Focus op korte termijn

Een andere strategie om te beleggen in alternatieve energie is door gewoonweg mee te surfen op het huidige succes van aandelen. Grijp het opwaartse momentum van bepaalde aandelen aan om op korte termijn rendement te realiseren. Welke aandelen hebben de wind mee of hebben veel opwaartse potentie?

Zoek daarvoor eens op internet naar wat analisten te vertellen hebben. Zij hanteren vaak koersdoelen voor een periode van 12 maanden. Uiteraard betekent dat niet automatisch dat die koersdoelen bereikt worden, maar wel dat analisten op korte termijn positief zijn. 

Voor serieuze beleggers met een langetermijnvisie heeft deze manier uiteraard niet de voorkeur. Ook omdat de volatiliteit van alternatieve energie-aandelen erg hoog kan zijn.

Lees ook: Zo bereid je je portefeuille voor op klimaatverandering

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›