IEXGeld

Dossiers

Profiel

Wat merk jij van de inflatie? Bereken het hier

De berichten over de stijgende inflatie vliegen ons om de oren, maar wat voor invloed heeft het nu eigenlijk echt op jouw persoonlijke financiële situatie? Dat is nu te berekenen, dankzij een handige tool van het CBS.

Iedere maand publiceert het CBS het inflatiecijfer volgens de consumentenprijsindex (CPI). Dit cijfer weerspiegelt de prijsontwikkeling van een pakket goederen en diensten, dat de gemiddelde consumptie van alle Nederlanders vertegenwoordigt. 

Lees ook: We gaan er gemiddeld €40 per maand op achteruit, volgens het Nibud

De gemiddelde Nederlander bestaat niet

Maar 'de gemiddelde Nederlander' bestaat natuurlijk niet. De ene is gek op kleding en koopt bijna wekelijks wel iets nieuws, de ander hecht daar totaal geen waarde aan en gaat juist liever vaker uit eten. En weer een ander geeft zijn geld liever uit aan zijn hobby of reizen. Er is (waarschijnlijk) niemand te vinden die exact het gemiddelde pakket aan goederen en diensten consumeert. 

Daarom komt het CBS met een persoonlijke inflatiecalculator, waarmee je kunt berekenen hoe het inflatiecijfer eruit ziet als het is gebaseerd op jouw eigen uitgavenpatroon.

Persoonlijke inflatiecijfer

Met de calculator kun je in je grote lijnen je consumptiepatroon opgeven en zo een indicatie krijgen van de gemiddelde jaarlijkse prijsontwikkeling die daarbij hoort.

De persoonlijke inflatie wordt met dezelfde prijsindices berekend als de officiële inflatie volgens de CPI. Het verschil is dat de categorieën een andere weging hebben, zo legt het CBS uit.

In de calculator vul je gemakkelijk in wat je maandelijks ongeveer uitgeeft aan bijvoorbeeld boodschappen (levensmiddelen), horeca, telecommunicatie, OV, brandstof, energie en woonlasten.

Er zijn natuurlijk ook uitgaven die niet iedere maand worden gedaan. Hiervoor schat je dan het bedrag per jaar - of per vijf jaar, voor uitgaven die nog minder vaak voorkomen (denk aan huishoudelijke apparaten).

Check ook: Zo hard daalt de waarde van je spaargeld op dit moment

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Vakantie boeken? 5 bespaartips!

Zo betaal je niet teveel voor je reis. Lees verder ›