IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nibud: we gaan er gemiddeld €40 per maand op achteruit

Gemiddeld gaan we er dit jaar gemiddeld €40 per maand op achteruit. Dat blijkt uit nieuwe koopkrachtberekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

De koopkrachtdaling voor 117 voorbeeldhuishoudens loopt uiteen van €9 tot €116. Dat komt neer op een afname van 0,5% tot 1,9%.

Zonder loonsverhoging koopkrachtverlies ruim €200 minder te besteden

Huishoudens die hun loon niet zien stijgen, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling die kan oplopen tot ruim €200 per maand.

De oorzaak van de koopkrachtdaling zijn de sterk gestegen energieprijzen. In de cijfers is de belastingverlaging op energie al verwerkt.

Het Nibud heeft gerekend met een gemiddelde inflatie van 3%. Dat is het cijfer dat De Nederlandsche Bank verwacht voor dit jaar. Mocht de inflatie verder oplopen (in december was het al 6,4%), zullen we netto nóg minder te besteden hebben.

Loonsverhoging compenseert inflatie waarschijnlijk niet

Bij veel werknemers is het nettoloon hoger dan vorig jaar, maar het is de vraag of dit de oplopende inflatie compenseert, zo waarschuwt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. "Het is schijn dan te denken dat je ook meer te besteden hebt, want het hogere salaris verdwijnt na een paar keer boodschappen doen door de hogere prijzen in de supermarkt."

Het Nibud maakt zich vooral zorgen over de lage inkomensgroepen. Zij kunnen van de gemeente een extra tegemoetkoming van €200  krijgen voor de hogere energierekening, maar dat is volgens het Nibud niet genoeg om de klap volledig op te vangen.

Hoeveel ga ik er ongeveer op achteruit?

Benieuwd wat jij ongeveer onder de streep overhoudt? Vergelijk jouw situatie met een van de 117 voorbeeldhuishoudens op deze website.

Check ook: De 15 grootste veranderingen in je portemonnee in 2022

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Welke verbouwingen verhogen de waarde van je huis?

Je verdient de kosten lang niet altijd terug. Lees verder ›