IEXGeld

Dossiers

Profiel

Saxo: Deze aandelen waren afgelopen jaar het populairst

Fabrikanten van elektrische auto's en chipfondsen waren afgelopen jaar de populairste aandelen van de 800.000 klanten van Saxo Bank (waar ook Binck Bank deel van uitmaakt). Dat blijkt uit een meting van de broker.

Beleggers kunnen, met nog enkele dagen te gaan, terugkijken op een succesvol beleggingsjaar. De wereldeconomie veerde op en vaccins tegen Covid-19 werden wereldwijd uitgerold. De bedrijfswinsten stegen in de eerste negen maanden van dit jaar met gemiddeld 104% op jaarbasis.

Dit had ook zijn neerslag op de beurskoersen: de beurzen stegen met gemiddeld zo'n 20%.

Lees ook: Beleggen of toch sparen?

Beleggers werden ook geconfronteerd met het fenomeen 'meme-aandeel'. Op internetforum Reddit verschenen oproepen om massaal bepaalde aandelen te kopen, in reactie op verkoopacties door hedgefondsen. Daar werd op grote schaal gehoor aan gegeven, met grote koerssprongen als gevolg.

Dit zijn de 10 meest populaire aandelen (met hun rendement in de afgelopen 12 maanden)

We zien in de top 10 van populairste aandelen onder klanten van Saxo Bank dan ook twee van deze aandelen: GameStop en AMC. Bij Britse klanten van de broker staat dit duo zelfs helemaal bovenaan. Volgens Saxo blijven veel meme-aandelen de interesse van beleggers wekken, maar lijkt een deel van de hype inmiddels te zijn weggeëbd.

Verder valt de interesse in fabrikanten van elektrische auto's (Tesla en Nio) en de chipfondsen ASML en ASMI op. ASML was afgelopen jaar zelfs een populairder aandeel dan Apple.

In de top-10 vinden we verder nog enkele Amerikaanse techreuzen en het oude, vertrouwde Shell, dat eind januari op papier volledig Brits wordt:

  • Tesla (+27%)
  • Nio Inc. (-44%)
  • ASML (+63%)
  • Apple (+33%)
  • ASM International (+91%)
  • GameStop (+738%)
  • AMC Entertainment (+1.116%)
  • Royal Dutch Shell (+30%)
  • Amazon (+6%)
  • Meta Platforms (+25%)

Oplopende inflatie

Afgelopen jaar stond ook voor een deel in het teken van haperingen in de wereldwijde toeleveringsketens. Bedrijven konden de grote vraag vanuit de ontwikkelde economieën niet meer aan. Dat leidde tot stijgende kosten voor goederen en aanbodbeperkingen voor belangrijke industriële componenten, zoals halfgeleiders. En dat had weer een negatief effect op de autoproductie.  

Lees ook: Nog nooit belegden zoveel huishoudens als nu

Als gevolg van deze aanbodbeperkingen hebben de logistiek, de grondstoffensector en halfgeleideraandelen het dit jaar zeer goed gedaan, zo schrijft Saxo Bank in een terugblik op 2021.

De oplopende inflatie in de tweede jaarhelft baart de financiële markten wel zorgen. Om die reden kondigde de Amerikaanse Federal Reserve vorige week aan in 2022 de rente in enkele stapjes te gaan verhogen.

Winnaars van vorig jaar zijn de verliezers van nu

De combinatie van een oplopende inflatie en de verwachting dat de rente gaat oplopen, hebben er volgens Saxo Bank toe geleid dat veel beleggers hun blootstelling aan groeiaandelen nog eens onder de loep hebben genomen. Deze aandelen zijn gevoeliger voor de rentevoeten

Hierdoor zijn diverse winnaars van vorig jaar, zoals bedrijven in de groene transformatie, e-commerce en bubbelaandelen, dit jaar tot de slechtst presterende bedrijven gaan behoren.

Ook Chinese aandelen hebben geen best jaar achter de rug, door de problemen bij vastgoedreus Evergrande en de ingrepen van Peking in grote Chinese bedrijven.

Check ook: Hier liggen de beleggingskansen in 2022

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

4 manieren om een waardeloze belegger te worden

Als je niet weet hoe je je doelen moet bereiken, is het soms handig te b... Lees verder ›