IEXGeld

Dossiers

Profiel

Nog nooit belegden zoveel huishoudens als nu

Het aantal huishoudens in Nederland dat belegt is dit jaar met maar liefst 12% toegenomen. Dat blijkt uit Retail Investor, het jaarlijkse onderzoek van onderzoeksbureau Kantar.

Kantar houdt al sinds 1997 de ontwikkelingen op de particuliere beleggersmarkt bij.

Record verbroken

2000 was tot dusver het absolute topjaar. Toen belegden 1,9 miljoen huishoudens. Dat record is vorig jaar verbroken. Ons land telt nu 1,96 miljoen huishoudens die hun geld investeren op de beurs.

De belangrijkste drijfveer voor beleggers is de lage rente. Steeds meer consumenten realiseren zich dat beleggen de mogelijkheid biedt om wat meer rendement te realiseren.

Ook de gunstige koersontwikelingen van dit jaar en berichten van vrienden en bekenden die zijn begonnen met beleggen, vormen een motivatie om een broker in de arm te nemen.

Check ook: Beleggen of toch sparen?

Vrijwel alle aanbieders en beleggingsdiensten konden nieuwe klanten verwelkomen, maar de mate van groei verschilt sterk. Waar de ene partij op dubbelcijferige groei kan rekenen, blijven andere aanbieders achter. De instroom van grote groepen starters heeft dan ook duidelijk invloed gehad op de marktverhoudingen, concludeert Kantar.

Meer jongeren en vrouwen beleggen

Wat we in veel onderzoeken terugzien, blijkt uit ook deze enquête: de gemiddelde belegger is jonger en ook steeds vaker vrouw dan voorheen. Tien jaar geleden was de gemiddelde leeftijd nog 53 jaar, maar die is inmiddels gedaald tot 49 jaar. De belegger die voor het eerst de beurs op ging, was gemiddeld 38 jaar. Dit was voorheen 41 jaar.

Verder valt op dat in 72% van de beleggende huishoudens de man de hoofdkostwinner is. Maar bij de groep recent gestarte beleggers is dit een stuk lager: 66%.

... maar het leeuwendeel belegt (nog) niet

Kantar voegt er nog aan toe dat, hoewel er dus een recordaantal huishoudens belegt, nog altijd drie op de vier huishoudens dat niet doen.

De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op een steekproef onder ruim 37.000 Nederlandse huishoudens en een vervolgonderzoek onder 2.176 beleggende huishoudens, en 819 huishoudens die van plan zijn binnen zes maanden te gaan beleggen.

Lees ook: Beleg niet zonder buffer, waarschuwt het Nibud

Reacties

Er is nog niet gereageerd.