IEXGeld

Dossiers

Profiel

Het recente beursherstel laat zien dat je beter kunt blijven zitten

Niets is zo moeilijk als op je handen blijven zitten, terwijl de beurzen onderuit gaan. Toch is dat vaak het beste wat je als belegger kunt doen. Dat toont het recente herstel van de beurzen aan.

De oplopende inflatie en opkomst van de omikron-variant van het coronavirus hebben de afgelopen dagen voor veel nervositeit op de beurzen gezorgd. Als belegger heb je in zo'n geval twee keuzes: blijven zitten of uitstappen. CNBC zocht uit welke keuze de afgelopen weken het best heeft uitgepakt.

Lees ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden 

Stel dat je $100.000 had belegd in een indextracker op de S&P 500-index en naar de uitgang was gerend op 26 november, toen de beurzen onderuit gingen, dan had je hiervan afgelopen maandag nog $97.700 over, zo blijkt uit cijfers van Morningstar Direct. Je had een verlies dus niet kunnen voorkomen, want de markt timen is enorm lastig.

Je loopt het herstel mis als je uitstapt

Maar het grootste probleem is dat je het latere herstel was misgelopen als je jouw geld werkloos op een spaarrekening had laten. Donderdagavond noteerde de S&P 500 weer 1,6% boven de slotstand van 26 november. Die rit omhoog had je dan dus niet kunnen maken.

Ook toekomstige koerswinsten gaan aan je neus voorbij als je aan de kant blijft taan. In de afgelopen twintig jaar heeft de S&P 500 een gemiddeld rendement behaald van circa 6% per jaar. Had je in de beste twintig beursdagen van die periode je geld aan de zijlijn geparkeerd en was je pas later weer ingestapt, dan zou je totale rendement zijn verschrompeld tot 0,1%, zo blijkt uit cijfers van Charles Schwab.

Dips horen erbij

Cnbc adviseert daarom om het hoofd koel te houden in turbulente beurstijden en te kijken naar het grotere plaatje, in plaats van de waan van de dag. Tussen 1900 en 2017 heeft de S&P 500 minimaal zestien berenmarkten doorstaan. Daarmee wordt een koersval van meer dan 20% bedoeld. Desondanks maakte de index in die periode een rendement van gemiddeld zo'n 11% per jaar.

Met andere woorden: dips horen erbij.

Check ook: 5 tips om je portefeuille te beschermen tegen een wilde achtbaanrit

Bovendien is het een geruststelling om te bedenken dat alle 38 beurscorrecties in de afgelopen zeventig jaar zijn gevolgd door herstel. Soms vergde dat wat geduld, zoals tijdens de kredietcrisis van eind 2007. Maar de meeste correcties duren relatief kort: gemiddeld zo'n zes maanden.

Beste beursdagen vinden vaak plaats vlak na een correctie

Daarnaast is het goed om je te realiseren dat de beste beursdagen vaak plaatsvinden vlak na een correctie. Uit een eerder onderzoek van J.P. Morgan blijkt dat zes van de tien beste beursdagen van de S&P 500 tussen 1999 en 2018 plaatsvonden binnen twee weken na de tien meest belabberde beursdagen.

Had je steeds in paniek het zinkende schip verlaten, dan zou de waarde van je portefeuille zijn gehalveerd. Je doet er dan ook in de meeste gevallen verstandig aan om bij een beursdip te blijven zitten.

Buy the dip

En misschien kun je - onder het motto 'never waste a good crisis - zelfs van een correctie gebruik maken om ondergewaardeerde aandelen voor een zacht prijsje op te pikken.

Veel beleggers durven geen orders in te leggen in een neergaande markt, uit angst dat de koersen nog verder omlaag gaan. Maar als je gelooft dat een bedrijf op de langere termijn succesvol is, dan kan een beurscrash juist een mooie koopkans bieden.

Lees ook: Zo ga je het beste om met verlies op de beurs

 

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›