IEXGeld

Dossiers

Profiel

10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Beleggen is kopen en houden, luidt het adagium. Wie meer doet, is een handelaar. Maar actief handelen is in een beweeglijke markt misschien geen slecht idee.

Beleggen is voor de lange termijn. Voortdurend stukken aan- en verkopen is onverstandig, zo waarschuwen veel beleggingexperts. Daar valt zeker wat voor te zeggen. Veel handelen drijft de transactiekosten op en dat gaat ten koste van je rendement.

Bovendien wordt zitvlees vaak beloond op de beurs: de geschiedenis wijst uit dat de beurzen grote klappen altijd te boven komen. Zo staan de belangrijkste beursindices momenteel weer dik boven de niveaus van de vorige crisis.

Toch kan het in onzekere beurstijden slim zijn om juist wel wat verschuivingen in je portefeuille aan te brengen, betoogt Richard Rosso, hoofd financiële planning bij RIA Advisors, op de Amerikaanse website MarketWatch. Hij doelt daarbij op winst nemen, verliezen verminderen, het ene aandeel omruilen voor het andere en technische signalen opvolgen.

Dit verkocht Warren Buffett afgelopen kwartaal

Rosso wijst erop dat Warren Buffett, de koning van de kopen-en-houdenstrategie, in het derde kwartaal ook niet bepaald stil zat. Zo deed hij de volgende aandelen van de hand:

- 750.650 aandelen Apple
- 31.434.755 aandelen Wells Fargo
- 1.640.000 aandelen Sirius XM
- 370.078 aandelen Phillips
- 5.171.890 aandelen Red Hat

Rosso zette tien regels op een rij voor beleggers met wat handelsgeest:

1. Verkoop verlieslatende aandelen en houd de winnaars

Te vaak blijven beleggers tegen beter weten vasthouden aan bleeders, met alle gevolgen van dien. Merk je dat een aandeel niet de gewenste richting op gaat, erken dan je verlies en neem er afscheid van. De winnaars kun je behouden.

2. Beleg altijd met een specifiek einddoel

De mantra van Wall Street is ‘verkoop nooit'. Beleggers die dat toch doen, worden vaak voor gek versleten. Maar Rosso wijst erop dat beleggingen juist bedoeld ijn om een specifiek doel te financieren. Is dat doel bereikt, dan is het tijd om te oogsten.

3. Ban emoties uit

Elke belegger is gevoelig voor een mooi verhaal. Maar mooie verhalen kunnen ervoor zorgen dat gevoelens als angst en hebzucht de overhand krijgen en de ratio uitschakelen. Blijf dus altijd je verstand gebruiken.

Lees ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

4. Volg de trend

Volgens Rosso wordt 80% van het rendement in een portefeuille bepaald door de onderliggende trend. Niet voor niets luidt een bekende beurswijsheid: The trend is your friend.

5. Zet winst niet om in verlies

Niets is zo frustrerend als een beleggingswinst te zien veranderen in verlies en vervolgens weer te hopen op winst. Het kan soms jaren duren voor een aandeel weer in de plus staat. Laat het niet zover komen.

6. Combineer fundamentele en technische analyse

Je hebt meer kans op succes als je niet alleen kijkt naar de fundamentele waarde van een belegging (zoals de winst- en omzetontwikkeling van het bedrijf), maar het aandeel ook onderwerpt aan een technische analyse. Dit betekent dat je soms geduld moet hebben en moet wachten op een gunstig instapmoment. Maar geduld wordt beloond.

7. Voeg geen posities toe aan je verliezen

Het is van de meest gemaakte beleggingsfouten: bleeders bijkopen, in de hoop het totale rendement te verhogen. Maar vaak worden de verliezen alleen maar groter. Niet doen dus.

Check ook: Drie desastreuze beleggingsstrategieën

8. Ga long in een bullmarkt

... en ga in een bearmarket short of neem dan een neutrale positie in. Tegen de grote trend in beleggen is riskant (zie advies 4).

9. Zet risico boven rendement

'Greed is good', was het motto van Gordon Gekko uit de film Wall Street. Maar hebzucht pakt in de praktijk vaak verkeerd uit, omdat het je blind maakt voor de risico's. Rosso adviseert daarom om bij al je beleggingen eerst te kijken naar het risico en pas daarna naar het rendement. "We hebben de neiging om ons te concentreren op het potentiële rendement van een investering en het genomen risico te beschouwen als bijzaak", waarschuwt hij.

10. Streef naar een succespercentage van 70%

Bij het beheren van je beleggingsportefeuille is het niet realistisch dat je altijd gelijk hebt, stelt Rosso. “Er bestaat geen strategie, discipline of stijl die 100% succesvol is." Waar het dan wel om gaat? Consistent zijn en er genoegen mee nemen dat je in 70% van de gevallen succes hebt.

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Cijferseizoen is begonnen: waar moet je op letten?

Het cijferseizoen is zojuist losgebarsten. 8 punten waar beleggers naar ... Lees verder ›