IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo ga je het beste om met verlies op de beurs

Wellicht zag je de waarde van je aandelen verdampen sinds de coronacrisis. Of mogelijk vormde de beurscrash voor jou juist een mooi moment om in te stappen. Wat ook de situatie is: ooit ga je als belegger geld verliezen op je aandelen. Daar lijkt geen ontkomen aan. Maar hoe ga je daarmee om? Wat tips op een rijtje. 

Verliezen kunnen er op verschillende manieren zijn. Het meest voor de hand liggende verlies is uiteraard dat je aandelen een flinke duikeling maken. In andere gevallen zijn de verliezen niet zo overduidelijk en misschien wel minder pijnlijk. Met de nodige bereidheid en de juiste mindset kun je die verliezen wat beter verwerken. 

Er zijn diverse manieren waarop je verlies kunt lijden op de beurs:

1. Je aandelen worden minder waard

De simpelste en toch wel meest pijnlijke manier om geld te verliezen op de beurs, is wanneer je aandelen flink in waarde dalen en niet meer lijken te herstellen. Op een gegeven moment zul je moeten besluiten om een einde te maken aan de pijn door je aandelen te verkopen. Je kunt dan spreken van kapitaalverlies: je hebt iets aangekocht en verkoopt dit voor een (veel) lager bedrag. 

Lees ook: Afgestrafte aandelen bijkopen: slim idee?

Weg is weg: als je als privépersoon een belegging hebt waar je verlies op maakt, dan kun je dit niet aftrekken van je belastingen. Het geld ben je dus kwijt. Het verlies verlaagt wel je grondslag in box 3.

2. Gemiste kansen 

Gemiste kansen zijn een minder directe vorm van verlies. Stel je hebt 10.000 euro gestoken in een groeiaandeel en een jaar later staat het aandeel, na zowel opwaartse als neerwaartse bewegingen, weer dicht bij het niveau als dat je het hebt gekocht. Wellicht denk je: dan heb ik niks verloren. Toch  klopt dit niet helemaal. Als je je geld bijvoorbeeld in een deposito had gestoken, had je op zijn minst nog wat rente ontvangen in dat jaar en was je er (iets) op vooruit gegaan en ook nog eens tegen minder risico. 

Ook als een aandeel nauwelijks van zijn plaats komt en lange tijd rond hetzelfde niveau blijft hangen, verlies je geld. Je miste de kans om je geld te investeren in iets wat wel rendeerde.

3. Geen winst genomen

Stijgt de waarde van je aandeel significant en valt deze weer terug, hetgeen nogal eens gebeurt met volatiele aandelen, dan heb je een kans gemist om winst te nemen. Niet veel beleggers (lees: niemand) kunnen altijd met succes instappen op de bodem of uitstappen op de top. Toch streven beleggers hier wel vaak naar en raken dan teleurgesteld als dit niet lukt. Ze hebben immers geen winst genomen na een opleving.

Veel beleggers blijven hun aandelen aanhouden in de hoop op een herstel, maar of dat herstel er komt is nog maar de vraag. En zelfs als opnieuw de weg omhoog is gevonden, houden veel beleggers hun aandelen vast in de hoop op nog meer winst. 

Check ook: Drie desastreuze beleggingsstrategieën

De beste manier om hiermee om te gaan is om tevreden te zijn met een redelijke winst. Probeer niet het uiterste uit je aandelen te halen. Je loopt dan immers het risico dat je alsnog rendement misloopt.

4. Verlies op papier

Je kunt jezelf ook voorhouden dat je verliezen alleen “op papier" te zien zijn. Of in andere woorden: zolang je niet verkoopt, lijd je geen verlies. Deze gedachte is niet per definitie slecht: als je volledig overtuigd bent van de vooruitzichten op lange termijn en nog steeds waarde ziet in het bedrijf, dan verzacht deze gedachte de pijn.  

Heb je er geen vertrouwen meer in dat het aandeel kan herstellen, dan is het zonde om vast te houden aan de gedachte dat je pas verlies hebt als je het verkoopt. Je blijft immers vasthouden aan het “verlies op papier” in plaats van dat je je verlies neemt om naar andere mogelijkheden te kijken om rendement te realiseren.  

Zo ga je met verlies om

Geen enkele belegger zit te wachten op verlies, in welke vorm dan ook. Desondanks is het verstandig om je ego aan de kant te zetten en in te grijpen wanneer het moment zich voordoet. Het meest verstandige is om je verliezen te beperken en om te kijken naar andere kansrijke bedrijven. 

Analyseer daarom goed je gemaakte keuzes, bijvoorbeeld een jaar nadat je een aandeel hebt gekocht. Sta je nog steeds achter je beslissing van toen? Of zou je het nu anders aanpakken? Zouden de verliezen kleiner zijn geweest als je anders had gereageerd? Probeer te leren van je beleggingskeuzes. 

Probeer het verloren terrein terug te winnen, waar mogelijk. Neem je verlies, leer van het moment en probeer het opnieuw. En belangrijk: maak een plan van aanpak voor als een soortgelijke situatie zich opnieuw zou voordoen.    

Zorg niet dat je in de ban raakt van je verliezen. Plaats ze in een context en vat het niet persoonlijk op. Veel andere beleggers verliezen ook geld, misschien nog wel meer dan jij. Als je leert om te gaan met verliezen, dan zal je een veel betere belegger worden.

Lees ook: Grillige beurs: uitstappen of blijven?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Beleggen in obligaties voor beginners

Wat is een obligatie en is het verstandig om erin te beleggen? IEX-redac... Lees verder ›