IEXGeld

Dossiers

Profiel

8 geldzaken die je nog vóór 2022 moet regelen

Nog zes weken en we kunnen 2022 inluiden. Door vlak voor de jaarwisseling slim te schuiven met je vermogen, kun je veel geld besparen. We zetten acht handige eindejaarstips voor je op een rij.

Het is niet de gezelligste bezigheid en zeker niet met de feestdagen in zicht: je financiële zaken regelen. Toch ben je een dief van je eigen portemonnee als je de onderstaande schoten voor open doel laat liggen.

1. Vergelijk zorgverzekeringen

Vrijwel alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor 2021 bekend gemaakt. Door slim te shoppen tussen de 73 aangeboden basispolissen kun je veel geld besparen. Volgens vergelijkingswebsite Zorgwijzer.nl bedraagt het verschil in jaarpremie tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering komend jaar maar liefst €535,80.

Houd er wel rekening mee dat je bij goedkopere verzekeringen vaak geen vrije keuze uit zorgaanbieders hebt. Ga je in zee met een zorgverlener met wie de verzekeraar geen contract heeft afgesloten, dan moet je extra betalen. Ook moet je bij voordelige polissen je zaken veelal online regelen. Neem dit mee in je overweging.

Heb je een aanvullende verzekering, dan kun je nóg meer geld besparen door polissen met elkaar te vergelijken. Volgens Zorgwijzer.nl bedraagt het premieverschil hier maar liefst €610,80 op jaarbasis. Dat komt neer op ruim €50 per maand.

Lees ook: 4 punten om rekening mee te houden als je geld doneert

Bedenk wel dat bij deze verzekeringen de dekkingen variëren. Kijk dus goed welke vergoeding een verzekeraar biedt, zodat je geen appels met peren vergelijkt.

Verzeker je verder alleen voor zorg die je echt nodig denkt te hebben. Heb je die aanvullende verzekering of dure tandartsverzekering wel echt nodig?

Wil je switchen naar een andere verzekeraar, dan heb je nog tot 1 januari de tijd om de huidige polis op te zeggen. Wees er dus snel bij.

2. Betaal je rekeningen snel

1 januari geldt als peildatum voor de vermogensrendementsheffing. Heb je op die dag een vermogen van meer dan €50.000 (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt), dan moet je daarover belasting betalen in box 3.

Daarnaast wordt voor diverse toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag, een vermogenstoets gedaan (huurtoeslag €31.340, zorgtoeslag €118.479), waarbij je het volledige recht op deze tegemoetkoming verspeelt als je vermogen boven de grens uitkomt. En dan moet je gaan terugbetalen.

Alle reden dus om de tegoeden op je bankrekeningen nog snel omlaag te brengen als je in de buurt van de vermogensgrenzen komt. Hiervoor zijn er diverse mogelijkheden. Je maakt een mooi begin door alle rekeningen nog voor de jaarwisseling te betalen. Denk bijvoorbeeld aan belastingaanslagen, tandartsrekeningen en verzekeringen voor het nieuwe jaar. Vergeet ook je zorgverzekering niet: vaak krijg je een aantrekkelijke korting als je de jaarpremie in één keer betaalt voor oud & nieuw.

3. ... en doe op de valreep nog enkele grote aankopen

Ook kun je grote aankopen die je toch al van plan was om te doen, zoals een auto, elektrische fiets of nieuwe TV, wat vervroegen. Verder kun je overwegen om extra af te lossen op je hypotheek. Dat levert ook nog eens lagere maandlasten op. Zorg wel dat je niet meer aflost dan boetevrij is toegestaan.

Je kunt ook wat geld in een door de fiscus erkend groenfonds beleggen. Hiervoor geldt een verhoogde vrijstelling voor de vermogensbelasting en een interessante heffingskorting.

4. Maak je kinderen blij met een schenking

Je mag elk jaar een bedrag belastingvrij schenken. Dat heeft drie voordelen: je maakt de ontvanger blij, drukt vermogen in box 3 en bespaart op termijn erfbelasting. En het mooie is: dit jaar zijn de schenkingsvrijstellingen eenmalig met €1.000 verhoogd. Je profiteert dus extra als je op de valreep een schenking doet.

Voor schenkingen van ouders aan kinderen geldt dit jaar een fiscale vrijstelling van €6.604 en voor overige schenkingen een vrijstelling van €3.244. Ben je gescheiden en wil je je kinderen geld schenken, bedenk dan wel dat de Belastingdienst ouders beschouwen als één schenker. Je kunt dus niet dubbel gebruik maken van de schenkingsvrijstelling.

Heb je grotere bedragen op de plank liggen, dan kun je gebruik maken van een verhoogde eenmalige schenkingsvrijstelling, die is bedoeld voor volwassenen tot 40 jaar. De vrijstellingen lopen uiteen van €26.881 tot €105.302, afhankelijk van het bestedingsdoel.

Het laatstgenoemde bedrag geldt voor de aankoop van een eigen woning. DNB pleitte er onlangs voor om deze zogeheten jubelton af te schaffen. Of dit ook gaat gebeuren, is de vraag. Maar overweeg je om die ton te schenken, aarzel dan niet.

5. Doneer aan een goed doel

Ook giften aan erkende goede doelen zijn een slimme manier om belasting uit te sparen. Niet alleen slinkt je vermogen hierdoor, ook gelden giften als aftrekpost.

Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Zo moeten alle donaties tezamen hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen, met een minimum van €60. Ook geldt er een bovengrens van 10% van je inkomen.

Check ook: 4 punten om rekening mee te houden als je geld doneert

Kom je niet aan deze drempel, dan kun je overwegen de giften van verschillende jaren te bundelen.

6. Los schulden af

De rente over schulden is vaak een stuk hoger dan de spaarrente. Bovendien zijn schulden pas aftrekbaar van je vermogen boven een drempel van €3.200 euro (of het dubbele als je een fiscaal partner hebt). Belastingschulden mag je sowieso meestal niet aftrekken.

Het is daarom een no-brainer om, als het even kan, je schulden zo snel mogelijk af te lossen. Ontvang je een dertiende maand, dan kun je deze daarvoor gebruiken, zodat je met een schone lei aan het nieuwe jaar kan beginnen.

7. Betaal hypotheekrente vooruit

De hypotheekrenteaftrek wordt sinds enkele jaren versneld afgebouwd. Dit jaar bedraagt het maximale aftrekpercentage nog 43%. Volgend jaar wordt dat 40%, waardoor je netto minder overhoudt.

Wist je dat het bij sommige hypotheekverstrekkers mogelijk is om hypotheekrente vooruit te betalen? Je kunt dan profiteren van de hogere aftrek.

Let wel op: niet elke bank werkt hieraan mee. Bovendien mag je van de Belastingdienst maximaal zes maanden hypotheekrente vooruit betalen.

8. Bundel zorgkosten

Voor de meeste zorg, behalve bezoekjes aan de huisarts of verloskundige, kraamzorg en wijkverpleging, geldt een eigen risico van €385 per jaar. Heb je dat eigen risico dit jaar al (vrijwel volledig) verbruikt en liggen er nog hoge zorgkosten in het verschiet, voor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling bij de tandarts of een bezoek aan een specialist in het ziekenhuis, dan kun je geld besparen door te proberen om nog voor de jaarwisseling een afspraak in te plannen.

Lees ook: Tandartsverzekering: heb ik die wel nodig?

Ook in fiscaal opzicht kan het handig zijn om zorgkosten te bundelen. Maak je zorgkosten die door je zorgverzekeraar niet worden vergoed, zoals de aanschaf van een bril of behandelingen bij de fysiotherapeut of tandarts waarvoor je geen dekking hebt, dan mag je deze onder voorwaarden aftrekken van je inkomen op je aangiftebiljet.

Er geldt wel een inkomensafhankelijke drempel, die vrij hoog is. Kom je in de buurt van die drempel, dan zou je kunnen proberen om bepaalde behandelingen nog dit jaar uit te laten voeren.

Check ook: Extra aflossen: verstandiger dan sparen?

Lees ook:

Let hierop bij een desktoptaxatie

Het is een erg goedkope taxatie, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Lees verder ›