IEXGeld

Dossiers

Profiel

Tandartsverzekering: heb ik die wel nodig?

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Maar heb je deze eigenlijk wel nodig? En waar moet je op letten als je er een wil afsluiten?

Het jaarlijkse zorgverzekeringscircus is weer losgebarsten. Verzekeraars maken de komende dagen hun premies bekend gemaakt. Je hebt dan tot 1 januari de tijd om te besluiten of je je huidige polis wil voortzetten of liever in zee gaat met een andere partij.

Een basisverzekering is verplicht. Maar of je je ook aanvullend gaat verzekeren, kun je zelf bepalen. De tandartsverzekering is met stip de meest gekozen aanvullende verzekering. Maar of je deze wel echt nodig hebt is de vraag.

We zetten de zeven belangrijkste vragen over tandartsverzekeringen voor je op een rij.

1. Hoe is tandzorg gedekt?

Kinderen zijn gratis verzekerd voor reguliere tandheelkundige zorg via de basisverzekering. Maar voor iedereen vanaf achttien jaar stopt de dekking. Alleen als je wordt doorverwezen naar de kaakchirurg kun je een beroep doen op je basispolis, maar dit gaat wel ten koste van het eigen risico van € 385 per jaar.

Moet je naar de tandarts voor de halfjaarlijkse controle, het vullen van een gaatje, het aanbrengen van een implantaat of een wortelkanaalbehandeling, dan zul je dat uit eigen zak moeten betalen. Maar je kunt hiervoor ook een tandartsverzekering afsluiten.

2. Wat kost zo'n verzekering?

De premie hangt af van de gewenste dekking. De goedkoopste polis die bij de meeste verzekeraars wordt aangeboden, vergoedt de controles en daarnaast circa 75% tot 80% van de overige kosten, met een maximum van € 250. De premies voor 2022 zijn nog niet bekend, maar meestal moet je grofweg tussen de € 10 en de € 15 per maand neertellen. Dat komt neer op € 120 tot € 180 per jaar. Er bestaan ook budgetpolissen met een beperktere dekking.

Daarnaast bieden verzekeraars ook uitgebreidere pakketten aan, waarvan de premie kan oplopen tot ruim € 700 op jaarbasis, met een dekking van vaak meer dan € 1.000.

3. Haal ik de premie er wel uit?

Of je de premie eruit krijgt, hangt af van de gekozen polis en de zorgkosten die je maakt. De kosten voor verschillende behandelingen vind je op deze website. Welke behandelingen je volgend jaar nodig hebt, valt vooraf natuurlijk niet te voorspellen, maar de staat van je gebit geeft wel een indicatie.

Heb je een vrij gaaf gebit, dan ben je voor twee halfjaarlijkse controles iets meer dan € 45 kwijt. Een tandartsverzekering heeft dan geen zin. En mocht je later alsnog een gaatje krijgen, dan heb je de kosten er ruim uit door de premie die je in de jaren ervoor hebt uitgespaard.

Laat je een keer per jaar je gebit reinigen, dan moet je hiervoor voor een half uur ongeveer € 80 neertellen. Maakt je tandarts eens per jaar een kleine röntgenfoto, dan kost dat ongeveer € 17. En voor het boren van een gaatje rekent de tandarts circa € 70, inclusief verdoving.

Als je dit alles bij de periodieke controles optelt, kom je uit op ongeveer € 215, waarvan circa € 170 wordt vergoed. In dat geval haal je je premie er in de meeste gevallen net uit.

Een ander verhaal wordt het als je een complexere behandeling nodig hebt, zoals een wortelkanaalbehandeling, een kroon of een brug. Voor een wortelkanaalbehandeling ben je € 300 tot € 500 kwijt. Een kroon kost € 400 tot € 600 en een brug circa € 800. In dat geval verdien je de premie van de goedkoopste polis direct terug, al zul je ook een fors deel moeten bijbetalen omdat je de kosten niet volledig krijgt vergoed.

Verwacht je een dure behandeling te moeten ondergaan, dan is een tandartsverzekering aan te bevelen. Maar heb je een gezond gebit, dan kun je de tandarts beter uit eigen zak betalen.

4. Hoe zit dat met orthodontie?

Heb je kinderen en verwacht de tandarts dat zij op latere leeftijd een beugel nodig zullen hebben, dan is het vaak verstandig om een duurdere tandartsverzekering af te sluiten met dekking voor orthodontie. Want anders dan gewone tandzorg wordt een beugel voor kinderen tot 18 jaar niet vergoed door de basispolis.

Heb jij een verzekering die ook dekking biedt voor orthodontie, dan kun je je kinderen meestal automatisch en gratis laten meeverzekeren, waardoor je alsnog een beugel (deels) vergoed krijgt.

Lees ook: Zó bespaar je op je autoverzekering

Je hebt wel te maken met een wachttijd. Deze bedraagt meestal een jaar. Maar zelfs dan krijg je doorgaans meer vergoed dan jij aan premie betaalt. Houd er wel rekening mee dat je waarschijnlijk nog wel een fors deel van de kosten moet bijleggen, want de vergoeding voor een beugel is gemaximeerd.

Het loont de moeite om verschillende polissen naast elkaar te leggen, want de premies en vergoedingen lopen enorm uiteen.

5. Waar moet ik op letten bij de keuze van een verzekering?

Behalve de premie is natuurlijk ook de dekking van belang. De percentages en maximumbedragen lopen behoorlijk uiteen.

Ook worden soms bepaalde behandelingen uitgesloten, geldt soms een medische selectie en is de dekking voor sommige behandelingen beperkt. Check dus goed de polisvoorwaarden voor je een verzekering afsluit, om nare verrassingen te voorkomen.

6. Zitten er nog addertjes onder het gras?

Zoals gezegd geldt voor sommige kostbare behandelingen, zoals het aanbrengen van een beugel, een wachttijd. Houd hier rekening mee.

Verder heb je niet altijd een keuze. Voor de goedkopere polissen wordt vrijwel iedereen meteen geaccepteerd. Maar wil je een dure tandartsverzekering afsluiten, met een dekking vanaf € 750, dan word je meestal geconfronteerd met een medische selectie, zodat de verzekeraar de risico's kan inschatten.

Je moet bijvoorbeeld een uitgebreide vragenlijst invullen of de verzekeraar vraagt om een verklaring van de tandarts over de status van je gebit. Er is dan een kans dat je wordt afgewezen, waardoor je bent aangewezen op een polis met een beperkte dekking.

7. Wat zijn de alternatieven?

Vind je een tandartsverzekering niet nodig, maar word je zenuwachtig bij het vooruitzicht dat je plotseling honderden euro's op tafel moet leggen voor een complexe ingreep? Zet dan elke maand het bedrag dat je anders aan premie zou betalen op een spaarrekening. Dan heb je altijd wat geld achter de hand als de nood aan de man komt.

Check ook: Fors besparen op je verzekeringen? 5 tips

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

De huizenprijzen trekken weer aan: met deze 6 tips kun je besparen

De Nederlandse huizenmarkt is al een tijdje voor veel mensen een gevoeli... Lees verder ›