IEXGeld

Dossiers

Profiel

Duurzaam beleggen is populair en dat heeft een keerzijde

Duurzaam beleggen is in de afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen en dat zagen beleggers terug in onder meer flink gestegen waarderingen. Schroders waarschuwt dat de concurrentie in groene beleggingen toeneemt en dat beleggers selectief te werk moeten gaan om nog aantrekkelijke groeikansen in klimaatverandering te vinden. 

Mede door de coronacrisis zag de vermogensbeheerder dat de strijd tegen klimaatverandering in een stroomversnelling kwam. “De publieke opinie, overheden, bedrijven en financiële markten raakten overtuigd van de noodzaak om de klimaatcrisis aan te pakken”, zo merkt Schroders op.

Dit leidt volgens de vermogensbeheerder tot meer investeringen en internationale samenwerkingen om de wereldwijde uitstoot van CO2 terug te brengen.

Lees ook: Duurzaam- en impactbeleggen: zoek de verschillen

“Maar omdat beleggingskansen in klimaatverandering elkaar stevig beconcurreren, ontkomen beleggers er niet aan selectiever te zijn”, zo waarschuwt Schroders.

Grote herwaardering

Door de aantrekkende populariteit van groene beleggingen zag Schroders de waarderingen van bedrijven die zich inzetten voor een duurzame toekomst flink aantrekken.

Een van de meest in het oog springende voorbeelden is nog wel op de Amsterdamse beurs te vinden: Alfen. Het aandeel van de producent van laadpalen voor elektrische auto’s steeg sinds eind maart 2019 van circa 10 euro naar ruim 90 euro in december vorig jaar. En Alfen is niet het enige voorbeeld. Producenten van elektrische auto’s als Tesla, Nio en Nikola stegen eveneens fors. 

Het is duidelijk dat er een grote herwaardering heeft plaatsgevonden in bedrijven met technologie in hernieuwbare energie, elektrisch vervoer, waterstof, circulaire economie en duurzaam voedsel.

Deze herwaardering weerspiegelt voornamelijk de verbeterde groeivooruitzichten van bedrijven en sectoren die oplossingen bieden voor de transitie, aldus Schroders.

Scherpe terugval

Nu er twijfels zijn over de hoogopgelopen waarderingen van dergelijke groene bedrijven, liepen de koersen van aandelen als Alfen en Nikola scherp terug. De sky lijkt even niet meer the limit.

Check ook: Zó vind je die beursklapper

De hoge waarderingen leiden ook tot een ander “probleem”. Bij steeds meer bedrijven is er een besef gekomen van de mogelijkheden die de transitie naar een groenere toekomst met zich meebrengen. Dit zal volgens Schroders “onvermijdelijk” leiden tot sterkere concurrentie. “Deze concurrentie zal komen van nieuwkomers en van bestaande bedrijven in aangrenzende sectoren die hun strategie vergroenen.”

Toenemende concurrentie van nieuwkomers

Onder meer producenten van zonnepanelen zien de concurrentie, vooral uit China, toenemen, maar ook producenten van kathode, een essentiële component in lithium-ion batterijen voor bijvoorbeeld elektrische auto’s.

“Producenten van elektrische auto’s als Tesla en Nio krijgen gezelschap van een hele reeks nieuwkomers. Tal van startups hebben kapitaal opgehaald. En er is een explosie van nieuwe modelintroducties door bestaande autofabrikanten”, zo ziet de vermogensbeheerder. Ook zijn er steeds meer bedrijven die zich richten op duurzame energieopwekking. 

Zorgvuldig selecteren

In het huidige klimaat waarin financieringsmogelijkheden overvloedig zijn en de concurrentie toeneemt moeten beleggers hun beleggingen veel zorgvuldiger selecteren, aldus Schroders.

“Succesvolle bedrijven zijn bedrijven met een duidelijk en duurzaam concurrentievoordeel, omdat er hoge toetredingsdrempels zijn en mogelijkheden voor productdifferentiatie.” Schroders ziet dat de concurrentie binnen windenergie hierdoor bijvoorbeeld nog relatief beperkt is.

Lees ook: Duurzaam beleggen: welke smaken zijn er?

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›