IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo bereid je je portefeuille voor op klimaatverandering

Beleggers onderschatten de impact van klimaatverandering op hun portefeuille, zo blijkt uit recent onderzoek van Van Lanschot Kempen. Wat kun je doen om je portefeuille klaar te stomen voor de veranderingen in het klimaat? 

Modellen geven volgens Van Lanschot Kempen aan dat bij een stijging van de CO2-prijzen met $75 de aandelenkoersen wereldwijd met gemiddeld 20% kunnen dalen. Volgens analisten van Van Lanschot Kempen is het van belang dat beleggers de juiste keuzes maken. 

“Het inrichten van een klimaatpositieve portefeuille kan in de komende tien jaar 20% extra rendement opleveren”, zo stellen de analisten. Maar hoe doe je dat, het “koolstofarm maken” van je beleggingsportefeuille? 

Optie 1: sectoren met hoge uitstoot vermijden

De meest voor de hand liggende optie is uiteraard door sectoren met een hoge uitstoot te vermijden. In andere woorden: beleg niet in de industrie of energie-, nuts- en grondstoffensector. 

Optie 2: voeg bedrijven toe met lage uitstoot

Een andere optie kan zijn om de koolstofafdruk van bedrijven die al in je beleggingsportefeuille zitten onder de loep te nemen. Vervolgens ga je kijken in welke mate en in welk tempo deze bedrijven van plan zijn om hun uitstoot te verminderen.

Check ook: Klimaatakkoord: dit ga jij ervan merken

Pogingen de koolstofafdruk te verminderen, geven aan dat een bedrijf echt vooruitgang wil boeken en zich terdege bewust is van het ecologische risico. Maar is er sprake van een haalbaar en wenselijk doel of moet het bedrijf eigenlijk meer actie ondernemen? Neem op basis van de antwoorden op dit soort vragen een besluit.   

“Kort gezegd draait het om het verlagen van de CO2-intensiteit van je portefeuille door bedrijven met een lage uitstoot toe te voegen, of bedrijven die geloofwaardige toezeggingen hebben gedaan over het terugdringen van hun uitstoot”, zegt Masja Zandbergen–Albers, Head of sustainability Integration bij Robeco.

“Net als de financiële prestaties van een portefeuille moet de voortgang op dit gebied steeds worden afgezet tegen een referentiepunt. Dat referentiepunt kan de algemene markt zijn, zoals de uitstoot van een wereldwijde index, maar ook een interne standaard, zoals een specifiek moment waartegen de jaarlijkse voortgang van een portefeuille wordt afgemeten.”

Werkelijke uitstoot vaak onderschat

Het koolstofarm maken van je beleggingsportefeuille is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Er komt uiteraard meer kijken bij de twee opties die we beschreven.

Zo rapporteren veel bedrijven niet volledig over hun uitstoot. De werkelijke uitstoot van bedrijven wordt volgens Zandbergen–Albers vaak onderschat.

Check ook: Duurzaam beleggen: welke smaken zijn er?

“Niet elke onderneming of fabriek is uitgerust met een sensor die meet hoeveel koolstof zij uitstoot. De koolstofuitstoot wordt eerder op bedrijfsniveau gerapporteerd of geschat”, aldus analisten van Degroof Petercam.

Lastige rekensom

Een bijkomende moeilijkheid is de berekening van de directe uitstoot (ten gevolge van de vervaardiging van het product zelf) en de indirecte uitstoot (ten gevolge van het gebruik van het product).

“Paradoxaal genoeg hebben veel aanbieders van ‘groene en schone’ oplossingen een hoge CO2-uitstoot als je alleen kijkt naar historische emissies”, aldus Zandbergen–Albers. “Schone technologieën werpen pas hun vruchten af in de gebruiksfase verderop in de keten.”

'Zomaar uitsluiten is niet wenselijk'

Degroof Petercam stelt ook dat het zomaar uitsluiten van bedrijven in je portefeuille ook niet wenselijk is. “Ten eerste wegens de diversiteit binnen de industrie- en grondstoffensector. Ten tweede kan de heksenjacht tegen de energiesector ertoe leiden dat sommige mensen radicaal de olie- en gassector de rug toekeren. Ook al leveren ze onvoldoende inspanningen, toch kan uitsluiting ervoor zorgen dat we in een onomkeerbare situatie verzeild raken”, aldus Degroof Petercam.

Conclusie

Je portefeuille klaarstomen voor het veranderende klimaat is dus niet zo gemakkelijk als het lijkt. Groene bedrijven zijn lang niet altijd zo groen als gedacht, terwijl sectoren uitsluiten eveneens geen beste keuze is.

Er is daarom niet één allesomvattende manier om je portefeuille koolstofarm te maken, maar dat neemt niet weg dat je evengoed wat stappen kunt zetten.

Kijk bijvoorbeeld hoe actief bedrijven in je portefeuille bezig zijn met hun klimaatdoelen en of je er vertrouwen in hebt of deze ondernemingen daaraan zullen voldoen. De bewustwording van klimaatrisico’s is in deze fase misschien nog wel het belangrijkste.

Lees ook: Duurzaam beleggen is populair en dat heeft een keerzijde

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›