IEXGeld

Dossiers

Profiel

Energienota gaat fors omhoog: 7 slimme tips om kosten te besparen

Veel Nederlanders zullen in januari wel even schrikken als ze het eerste rekeningafschrift van de energiemaatschappij onder ogen krijgen. De gastarieven gaan naar verwachting fors omhoog en daarmee stijgt ook de elektriciteitsrekening. Wat kun je doen om de pijn te verzachten?

Door een toegenomen wereldwijde vraag naar gas en een tegenvallend aanbod moeten we ons opmaken voor een pittige energierekening.

Energie-armoede

TNO luidde gisteren de noodklok omdat ruim een half miljoen Nederlanders in 'energie-armoede' leven. Zij kampen met een giftige cocktail van hoge energiekosten, een slecht geïsoleerd huis en een lage inkomen.

Maar ook voor veel andere consumenten wordt de energierekening een steeds zwaardere last. Uit recent onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat 60% van de Nederlanders zich zorgen maakt over de stijgende energietarieven.

Lees ook: 5 slimme alternatieven voor een spaarrekening

30% geeft aan dat het lastig wordt om de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen. De energierekening voor een gemiddeld Nederlands huishouden steeg in juli met maar liefst € 360. Volgens Pricewise is circa 30% van de Nederlanders nu al 10% van het inkomen kwijt aan de energienota.

Nieuwe tarieven gaan in januari in

De prijsverhoging wordt pas in januari doorgevoerd, want dat is het moment waarop energiebedrijven hun variabele leveringstarieven traditiegetrouw aanpassen.

De Tweede Kamer probeert de pijn wat te verzachten. Er is gisteren een motie van de VVD aangenomen om hiervoor €500 miljoen euro uit te trekken. Dit gebeurt waarschijnlijk door een verlaging van de energiebelastingen.

Maar of daarmee het leed is geleden, moeten we natuurlijk nog maar afwachten: omgerekend komt de verlichting die Den Haag biedt neer op nog geen € 30 per persoon.

Het is daarom urgenter dan ooit om te kijken of er nog wat valt te besparen op je energierekening. We zetten zeven opties voor je op een rij.

1. Kies voor een vast contract

Variabele energiecontracten (waarvan de prijs twee keer per jaar wordt aangepast) zijn vaak duurder dan vaste contracten waarbij je de leveringstarieven voor één, drie of vijf jaar vastlegt. Door je langere tijd aan een energieleverancier te verbinden, kun je vaak een aantrekkelijke korting bedingen ten opzichte van een variabel contract. Bovendien kun je bij stijgende energieprijzen langer gebruik maken van het lagere tarief. Verder geeft het natuurlijk meer zekerheid.

Bedenk wel dat als de energieprijzen dalen, je daar niet direct van profiteert als je een langjarig contract hebt afgesloten.

Tot voor kort was het het slimst om elk jaar een eenjarig contract af te sluiten, omdat je dan steeds kon profiteren van een hoge welkomstkorting. Maar als de energietarieven fors gaan oplopen, is een contract voor langere tijd (drie of vijf jaar) misschien interessanter.

2. Shoppen loont

Veel consumenten maken energiebedrijven letterlijk slapend rijk. Ze kiezen voor een jaarcontract met een een aantrekkelijk actietarief en kijken er vervolgens niet meer naar om. Na dat jaar wordt het contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Deze zijn, zoals aangegeven, vaak een stuk prijziger.

Het loont daarom de moeite om na dat jaar aanbiedingen van energiemaatschappijen met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld via een energievergelijkingssite. Hiermee kun je soms wel enkele honderden euro's per jaar besparen, want energieleveranciers stunten vaak met prijzen om jou binnenboord te krijgen.

Check ook: Welke bank geeft de interessantste duurzaamheidskorting op je hypotheek?

Overstappen naar een andere energieleverancier zet overigens alleen zoden aan de dijk als je vaste contract afloopt of als je een variabel contract voor onbepaalde tijd hebt. Heb je pas onlangs een contract voor langere tijd afgesloten, dan is het meestal voordeliger om de rit uit te zitten. Anders moet je een opzegboete betalen, die vaak een stuk hoger is dan het voordeel dat je krijgt door te switchen naar de concurrent.

Let wel op het woordje 'vaak'. Misschien verandert het speelveld als de energieprijzen de pan uit rijzen, waardoor je de opzegboete alsnog terugverdient met een lager tarief. Dus check dit even.

3. Isoleer je huis of plaats zonnepanelen

Een andere mogelijkheid om je energierekening fors te verlagen is door minder energie te verbruiken of zelf energie op te wekken.

Koop je bijvoorbeeld een set met tien zonnepanelen, dan kost dat netto € 4.000 na aftrek van de btw die je aan de Belastingdienst kunt terugvragen. Met een gunstige ligging op het zuiden, levert dat volgens Milieu Centraal een rendement op dat vergelijkbaar is met een rente op een spaarrekening van 4%. In totaal leveren de zonnepanelen in 25 jaar tijd € 10.500 op.

Ook als de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk wordt afgebouwd zijn zonnepanelen het overwegen waard, aldus de milieuorganisatie. Als je ze pas over twee jaar op je dak plaatst, heb je nog altijd een rendement van 3,5% per jaar, bij een totale opbrengst van € 9.300.

Woningisolatie levert eveneens een rendement op waar spaargeld bij verbleekt. Volgens Milieu Centraal krijg je met spouwmuurisolatie een vergelijkbaar rendement als op een spaarrekening met 10% rente.

Dak- en vloerisolatie levert een rendement op van respectievelijk 8 en 7% per jaar. En laat je HR++ glas of zonnepanelen plaatsen, dan kun je gemiddeld rekenen op een rendement van 6%.

Lees ook: Breng energievreters in kaart en bespaar 

Bedenk wel dat de kost voor de baat uit gaat en je het geld kwijt bent als je deze investeringen doet. Kies daarom alleen voor woningisolatie of zonnepanelen als je het geld langere tijd kunt missen.

Meer informatie hierover en over subsidies en leningen voor verduurzaming van je huis vind je hier.

4. Vervang oude gloeilampen door led

Verder kun je oude lampen vervangen door ledverlichting. Dat is klein bier, zou je zeggen, maar het tikt behoorlijk aan.

Volgens Milieu Centraal is een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt deze 85% minder stroom dan een halogeenlamp. Dit levert naar 15 jaar een besparing op van bijna € 70 per lamp:


5. Vervang oude huishoudelijke apparaten

Moderne apparaten gebruiken minder energie dan oudere. Het pakt vaak per saldo voordeliger uit als je koelkasten of vriezers van voor 2005 vervangt door nieuwe exemplaren.

Verder is het natuurlijk belangrijk om apparaten efficiënt te gebruiken. Je gebruikt bijvoorbeeld minder energie als je één keer wast met een volle trommel dan twee keer met een halve lading. Was bovendien niet op een te hoge temperatuur.

6. Hang je telefoon niet continu aan het stroom

Het energieverbruik loopt ongemerkt fors op door laptops en smartphones die de hele dag opladen. Dat is natuurlijk zonde van het geld en slecht voor het milieu.

Laad je devices daarom alleen op als het nodig is en vergeet ook niet om tussendoor de stekker uit het stopcontact te halen, want adapters gebruiken ook stroom als er geen telefoon op is aangesloten.

7. Zet apparaten helemaal uit

Volgens Milieu Centraal is een huishouden per jaar circa 100 euro (450 kWh) per jaar kwijt aan standby-verbruik. Je kunt tientallen euro's besparen door de apparaten helemaal uit te zetten, in plaats van ze op standby te laten staan.

Vergelijk je verbruik

Tot slot is het slim om te checken of jouw energieverbruik in de pas loopt met vergelijkbare huishoudens of dat je meer energie afneemt dan gemiddeld. Dit kun je doen via deze tool.

Dit wil je ook weten: Woningisolatie en zonnepanelen: wat kost het en wat levert het op?

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zorgverzekering tussentijds wijzigen: kan dat?

In sommige gevallen is dat mogelijk. Maar het loont sowieso om over te s... Lees verder ›