IEXGeld

Dossiers

Profiel

Via een ETN beleggen in crypto's: slim alternatief?

Het is iets ingewikkelder om in cryptomunten te beleggen dan in aandelen. Je moet je registeren bij een cryptobeurs en een wallet aanmaken. Maar sinds een tijdje is er een eenvoudiger oplossing: een zogeheten ETN, waarin je gewoon via een beleggingsrekening kunt handelen. Is dat een slim alternatief?

Deze week was er op Wall Street een primeur: de lancering van de eerste Amerikaanse bitcoin-ETF. Amerikaanse beleggers hebben daar lang op moeten wachten, want toezichthouder SEC lag jarenlang dwars.

Europese beleggers kunnen al een tijdje indirect in cryptomunten beleggen. In juni lanceerde VanEck zogeheten ETN’s die de waardeontwikkeling van bitcoin en ethereum volgen. Onlangs zijn aan het assortiment nog drie munten toegevoegd: Solana, TRON en Polkadot. Wat zijn eigenlijk de plus- en minpunten van zo'n ETN? En is het verstandig om hierin te beleggen?

Wat houdt een ETN eigenlijk in?

Een ETN is een afkorting van Exchange Traded Note. Het is een soort obligatie, waarbij VanEck het belegde vermogen in de onderliggende munten investeert. De munten worden bewaard bij een bank in Liechtenstein. Dit gebeurt offline, om het risico op hacks te voorkomen.

Lees ook: Mr. Goxx is beursaap Jacko van de cryptomarkt

Net als bij een ETF volgt de ETN de waarde van een index; in dit geval een index die de waarde van een specifieke cryptomunt weerspiegelt.

Maar anders dan met een gewone belegging hoef je de munten niet zelf te kopen. Je kunt de ETN's gewoon aanschaffenn via jouw broker.

In welke munten kan ik beleggen?

Zoals gezegd kun je in vijf verschillende munten beleggen:

  • bitcoin
  • ethereum
  • solana
  • polkadot en
  • tron

De oudste en meest bekende cryptomunt is de bitcoin. Deze is oorspronkelijk opgezet om transacties te verrichten via de blockchain. Het is ook de eerste cryptomunt ter wereld die het tot wettig betaalmiddel heeft geschopt: El Salvador had afgelopen zomer de primeur.

Omdat het aantal munten dat in omloop gebracht kan worden technisch beperkt is, wordt de munt ook veel gebruikt als opslag van waarde. Bitcoin wordt daarom ook wel 'digitaal goud' genoemd.

De munt is met afstand de grootste ter wereld, met een marktkapitalisatie (koers x het aantal munten dat in omloop is) van maar liefst €1,03 biljoen.

Op de tweede plaats vinden we ethereum, met een marktkapitalisatie van €417,8 miljard. Ethereum is een gedecentraliseerd platform waarop transacties van geld of documenten kunnen plaatsvinden. Partijen die van het netwerk gebruik maken, betalen in ethers, de munt die aan dit platform is gekoppeld.

Solana is qua omvang de vijfde munt ter wereld, met een marktkapitalisatie van €53,9 miljard. Deze munt is een geduchte concurrent van ethereum. Patijen kunnen hier op hoge snelheid op smart contracts gebaseerde transacties uitvoeren tegen zeer lage kosten.

Lees ook: ABN Amro: welvaart kan stijgen door cryptomunten

De polkadot staat ook in de top-10 van grootste cryptomunten ter wereld, met een marktkapitalisatie van €38,8 miljard. Deze crypto maakt het mogelijk om verschillende blockchains met elkaar te laten samenwerken.

De munt is opgericht door een van de oprichters van ethereum, die een betere versie van de blockchain wilde maken. Deze munt wordt om die reden ook wel de ethereum-killer genoemd.

De kleinste munt van dit vijftal is TRON, goed voor een marktkapitalisatie van €6,2 miljard. TRON wordt vooral gebruikt in de entertainmentindustrie. Makers van bijvoorbeeld muziek of filmpjes kunnen via het netwerk bestanden uitwisselen zonder tussenkomst van derden.

Het platform is in 2017 opgericht door Justin Sun, een bekende Chinese ondernemer, die ook het platform BitTorrent heeft overgenomen. De munt heeft oorspronkelijk een ideologisch karakter: Sun wilde makers van content beter belonen voor hun werk.

Wat zijn de plussen?

De ETN levert vooral gebruiksgemak op. Je kunt de munten eenvoudig aan- en verkopen via een gewone beleggingsrekening en hoeft dus geen cryptowallet aan te maken om zaken te doen via een cryptobeurs.

Beleggers zullen vooral gecharmeerd zijn van de ETN vanwege de hoge rendementen die op cryptomunten behaald kunnen worden. De bitcoin stevent na de dip van afgelopen zomer af op een nieuw all-time high. Ook veel andere cryptomunten zijn fors in waarde gestegen.

Om je een idee te geven: de koers van de bitcoin is sinds de jaarwisseling verdubbeld. De koers van TRON is in die periode vier keer over de kop gegaan. Wie aan het begin van dit jaar had geïnvesteerd in polkadot of ethereum. had zijn inleg zelfs vijf keer over de kop zien gaan. Maar de meest spectaculaire koersstijging zien we bij solana: deze koers is omhoog geschoten van €1,54 naar €212,58. Als je eind 2020 voor €1.540 duizend TRON-munten had gekocht, had je nu ruim twee ton op je bankrekening staan. Dat zijn rendementen waar aandelen bij verbleken.

... en wat zijn de minnen?

Bij beleggingen gaan rendement en risico meestal hand in hand. Cryptomunten zijn hierop geen uitzondering. De koersgrafieken van veel munten tonen een grote gelijkenis met een seismogram in een aardbevingsgrafiek: hoge pieken en diepe dalen kunnen elkaar in rap tempo opvolgen.

Dat is niet zo vreemd. Blockchaintechnologie is nog relatief nieuw. Er komen elke dat nieuwe munten bij, de concurrentie is moordend en het is maar de vraag welke munten levensvatbaar blijven. Dat maakt het lastiger om een munt op waarde te schatten dan bij een aandeel in een volwassen markt.

Check ook: De 4 grootste fouten die cryptobeleggers nog steeds maken

Veel beleggers handelen bovendien uit emotie: ze worden bevangen door hebzucht, Fear of Missing Out (FOMO: angst om de boot te missen) of hoogtevrees. Ook dat zorgt voor grillige koersbewegingen.

Bovendien is de handel in cryptomunten ongereguleerd. Zo moet je uitkijken dat je geen slachtoffer wordt van zogeheten ‘pump & dump’-praktijken, waarbij grote beleggers proberen om een munt te hypen, met als doel om later met een vette winst weer uit te stappen. Je zult niet de eerste zijn die vlak voor de top instapt en daarna een enorme val maakt.

Een ander risico is dat overheden beperkingen opleggen aan cryptomunten, omdat ze bang zijn om hun autonomie in het in omloop brengen van geld kwijt te raken.

Niet voor niets zijn alle ETN's ingedeeld in de meest risicovolle schaal van de risico-indicator: 7 op de schaal van 7.

Een ander aandachtspunt zijn de kosten die VanEck in rekening brengt. Voor de ETN's in bitcoin en ethereum ben je 1% per jaar kwijt en voor de overige munten 1,5%. Dat is een stuk hoger dan bij een gemiddelde ETF. Mocht je geluk hebben en de koers zien verdubbelen, dan is dat natuurlijk klein bier. Alleen heb je die garantie natuurlijk niet.

Is het verstandig om hierin te beleggen?

Een ETN is een laagdrempelige manier om de cryptomarkt te bespelen. Met één druk op de knop kun je op een koersstijging speculeren. Maar het gemak heeft wel een prijs: de kosten zijn een stuk hoger dan bij een gemiddeld indexfonds.

Een belegging in cryptomunten kan bijzonder lucratief zijn. Maar de risico's zijn ook groot. Wil je een gokje wagen, doe dat dan uitsluitend met geld dat je kunt missen. En verdeel je inleg waar mogelijk over verschillende munten, zodat je enige spreiding hebt.

Zorg er tot slot voor dat je snapt waar je in belegt. Het is best ingewikkeld om te doorgronden hoe een cryptomunt in elkaar zit, wat het doel is en welk team erachter zit. Maar als je de basis niet begrijpt, ben je meer aan het gokken dan aan het beleggen.

Check ook: Deze 8 tips helpen je om veilig te beleggen in crypto's

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

ABN Amro: welvaart kan stijgen door cryptomunten

De komst van digitale munten kan leiden tot een toenemende welvaart, ver... Lees verder ›