IEXGeld

Dossiers

Profiel

Mr. Goxx is beursaap Jacko van de cryptomarkt

In Nederland kennen we beursaap Jacko, die jaar na jaar beter presteert dan de AEX-index door iedere maand in volstrekt willekeurige aandelen te handelen. De cryptomarkt heeft nu ook zijn eigen expert, genaamd Mr. Goxx. Deze hamster boekt flinke winsten met het handelen in cryptovaluta. Wat kunnen beleggers daarvan leren? 

Zakenwebsite Business Insider schrijft dat de hamster uit Duitsland sinds halverwege juni dit jaar hogere rendementen boekt dan zowel de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 als techbeurs Nasdaq, Berkshire Hathaway en bitcoin. 

Beleggende apen

Het verhaal doet direct denken aan het befaamde boek 'A random walk down Wall Street'. Daarin stelt auteur Burton Malkiel dat geblinddoekte apen net zo veel kans maken op een outperformance dan professionals. Door geblinddoekt met dartpijltjes op de financiële pagina van een krant te gooien, zou er een portefeuille met aandelen ontstaan die kan tippen aan een portefeuille die met zorg werd opgesteld door een echte professional.

Lees ook: 3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Sindsdien zijn er veel discussies en onderzoeken geweest of willekeur evenveel kans biedt op een outperformance dan een zorgvuldig samengestelde portefeuille.

Hoe zit dat bij crypto's?

Maar over het onderwerp willekeur op de cryptomarkt is nog weinig wetenschappelijk onderzoek geweest. Juist vanwege het speculatieve karakter van handelen in digitale munten, is het interessant om te kijken of het willekeurig handelen door een hamster tot een outperformance kan leiden. En zo ja, wat dat zegt over de cryptomarkt. 

In het voorbeeld van Mr. Goxx, loopt de hamster in een rad om te bepalen in welke cryptomunt hij wil handelen. Als hij uit het rad komt, kan hij door twee gangetjes lopen: loopt hij door de ene gang, dan verkoopt hij de munt. Loopt hij door de andere, dan koopt hij. Tot dusver boekte de hamster een rendement van circa 25%. 

Check ook: ABN Amro ziet in cryptomunten geen beleggingscase

Of de hamster een goede handelaar is valt nog te bezien: de tijdspanne is vooralsnog te kort om dit te kunnen concluderen, mede in het licht van de hoge volatiliteit op de cryptomarkt. Desondanks is het de hamster toch gelukt om met willekeurig handelen een fors rendement te boeken. 

Wat kunnen we opmaken uit dit verhaal? 

Allereerst is het een goede bewustwording dat de perfecte cryptoportefeuille niet bestaat. Ga niet mee in verhalen van influencers of experts die beweren de succesformule te hebben gevonden in het handelen van digitale munten. Zelfs een hamster kan met wat gokwerk een rendement boeken. 

Óf een flink verlies boeken natuurlijk, want de weg is niet alleen omhoog. Dat heeft beursaap Jacko, hoe goed hij ook belegt, in het verleden ook meerdere malen bewezen.

En Mr. Goxx wist ook niet op de juiste momenten zijn posities te sluiten, waardoor een groot deel van zijn rendement alsnog verdampte. Er zijn nu eenmaal periodes waarin de koersen teruglopen en dit zijn juist leerzame momenten. Momenten waar de hamster in ieder geval niet van leert: deze handelt namelijk uit pure willekeur.

Risicospreiding is heel belangrijk

Tot slot laat dit verhaal zien dat risicospreiding belangrijk is. Mr. Goxx handelt niet in één munt, maar in meerdere en kwam zo aan zijn outperformance. De koersen van cryptomunten zijn zeer volatiel en al je geld op één munt zetten is niet zo verstandig.

Lees ook: Deze 8 tips helpen je om veilig te beleggen in crypto's 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Zetten Shell en andere energiereuzen hun zegetocht in 2023 voort?

Deze 4 aandelen springen er volgens analisten van Citi uit. Lees verder ›