IEXGeld

Dossiers

Profiel

De 4 grootste fouten die cryptobeleggers nog steeds maken

Speculeren met digitale munten kan tegenwoordig iedereen. De drempel ligt erg laag. Er zijn in de afgelopen jaren veel brokers opgestaan die de handel in cryptovaluta mogelijk maken.

Enkele jaren geleden gingen we al in op zeven fouten die cryptobeleggers vaak maken bij het handelen in digitale munten, maar nog steeds gaat het weleens mis. Wij zetten de vier grootste fouten die nog steeds worden gemaakt voor je op een rijtje. 

1. Je koopt de verkeerde munt

Door de sterke opkomst van cryptovaluta, is het aanbod aan digitale munten enorm gegroeid. Wil je bitcoins kopen, dan moet je goed opletten dat je de juiste munt koopt.

Lees ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Tegenwoordig zijn er namelijk nog veel meer munten die de naam bitcoin dragen: Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin SV, Bitcoin Private en zo zijn er nog veel meer. Deze munten hoeven niet per definitie malafide te zijn, maar je moet je ervan bewust zijn dat je niet “de originele” bitcoin koopt. 

2. Je bent niet voorbereid op een wilde rit

Als cryptobelegger moet je geen zwak hart hebben. De waarde van een digitale munt kan enorm fluctueren en de bewegelijkheid of volatiliteit ligt doorgaans veel hoger dan bij bijvoorbeeld aandelen.

Het is daarom aan te raden om eerst met kleine bedragen te beginnen om te kijken of speculeren met digitale munten wel bij jouw past.

Zorg dat je niet iedere dag naar je posities kijkt, om te voorkomen dat je gaat handelen uit paniek. Kies ook voor cryptomunten die je kent en begrijpt. 

3. Je hebt digitale valuta naar de verkeerde wallet gestuurd

Als je digitale valuta wilt overboeken naar een wallet adres, zorg dan dat je twee keer controleert dat je het geld daadwerkelijk naar de juiste digitale portemonnee stuurt.

Lees ook: De geit van Zuckerberg en nog 2 bizarre voorbeelden van cryptogekte

“Vanwege het onomkeerbare karakter van de blockchain kunnen transacties helaas niet meer worden geannuleerd na verzending”, zo waarschuwt cryptobroker BitVavo. “Het is daarom essentieel dat je bij het verzenden van digitale valuta erg zorgvuldig bent.

Controleer dan ook altijd of het adres waarna je de digitale valuta verzendt exact overeenkomt met het adres van de ontvanger alvorens de verzendopdracht te bevestigen.”

4. Je vergeet je wachtwoord

Het maximaal aantal bitcoins dat ooit gemined zal worden is gelimiteerd aan 21 miljoen stuks, maar of die bitcoins altijd verhandelbaar blijven is nog maar de vraag. Veel gebruikers zijn het wachtwoord van hun wallet kwijt en daarmee ook de toegang tot hun bitcoins.

Het is vaak niet mogelijk je wachtwoord te veranderen. Volgens onderzoek van Chainalysis is 20% van de bitcoins die gemined verloren gegaan in portemonnees waar niemand meer bij kan. De manier waarop je met je wachtwoorden omgaat is dus belangrijk

Je kunt het wachtwoord opschrijven op papier, maar berg het dan alsnog goed op. 

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Pelé-index: zo presteren je voetbalaandelen

Beleggen in voetbalaandelen? Beter van niet. "Gejuich in het stadion gaa... Lees verder ›