IEXGeld

Dossiers

Profiel

Dit zijn de 10 grootste cryptomunten

De koers van de bitcoin is afgelopen jaar ruim vijf keer over de kop gegaan. Geen wonder dat die munt veel belangstelling trekt. Maar er zijn nog honderden andere virtuele munten in omloop. Dit zijn de tien belangrijkste.

Grillige achtbaanritten zijn de bitcoin niet vreemd. Heftige koersstijgingen en even zo grote koersdalingen volgen elkaar in hoog tempo op. Afgelopen jaar is de munt als een raket omhoog geschoten. Dit kan volgens Financial News deels verklaard worden door investeringen van institutionele beleggers, waaronder grote namen als HSBC, Goldman Sachs, BNY Mellon en JPMorgan.

Toch is bitcoin niet de enige cryptomunt waarin u kunt investeren. Er zijn namelijk honderden virtuele munten in omloop. De meeste hebben echter een kleine aanhang. Er is een kerngroep van 20 valuta's die gezamenlijk zo’n 99% van de totale markt vertegenwoordigen.

Financial News zette de tien beste cryptomunten naar marktwaarde op een rij:

1. Bitcoin

Bitcoin, dat momenteel wordt verhandeld voor circa 47.000 euro, is sinds de lancering in 2009 uitgegroeid tot de grootste cryptomunt ter wereld, met een marktwaarde van meer dan een biljoen dollar.

Bitcoin werd gecreëerd als een opslagplaats van waarde en een middel om gedecentraliseerde transacties te vergemakkelijken. Op 21 februari piekte de koers niet ver boven waar die nu staat, omdat Elon Musk twee weken daarvoor via de elektrische-autofabrikant Tesla zo’n 1,5 miljard dollar in bitcoin had geïnvesteerd.

Lees ook: 2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

De Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs heeft inmiddels zijn handelsdesk voor cryptomunten nieuw leven ingeblazen en hoopt het half maart te heropenen. 

2. Ether(eum)

Ether, vaak Ethereum genoemd naar het netwerk waarop het draait, werd in 2015 op de markt gebracht en vertrouwt net als bitcoin op blockchaintechnologie.

CoinDesk geeft momenteel een prijs van rond de 1,50 euro. Met een marktkapitalisatie van ruim 200 miljard euro is Ethereum na bitcoin de grootste cryptomunt ter wereld. De munt bereikte op 19 februari een hoogterecord van 1,617 euro.

3. XRP

Deze digitale munt werd in 2012 gecreëerd door blockchainbedrijf Ripple Labs, en draait op zijn eigen blockchainprotocol genaamd Ripple. XRP is vooral populair bij banken en andere instellingen, en heeft inmiddels een marktwaarde van 40 miljard euro. De koers staat momenteel rond de 39 cent.

4. Stellar

Jed McCaleb, de mede-oprichter van Ripple Labs, creëerde in 2014 het open-source blockchain-betalingssysteem Stellar. De munt wordt momenteel verhandeld voor 35 cent, en heeft een marktwaarde van 37,5 miljard euro.

5. Tether

Tether, dat ooit Realcoin werd genoemd, werd gelanceerd in 2014 en is een van de weinige cryptomunten die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Tether wordt verhandeld voor een dollar per munt en heeft een marktkapitalisatie van 31,5 miljard euro.

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Let wel: de procureur-generaal van New York heeft onlangs een onderzoek geopend naar Tether, en beschuldigt het gelijknamige bedrijf achter de munt ervan sinds medio 2017 lange tijd geen dollarreserves te hebben aangehouden om de munten in omloop te ondersteunen.

6. Cardano

Cardano is een openbaar blockchain- en cryptoproject dat is opgezet door een team van academici en programmeurs. De ADA, de digitale munt van het non-profit platform, kost ongeveer een euro en heeft een marktwaarde van 30 miljard euro.

7. ChainLink

ChainLink, dat in 2017 gelanceerd werd door Sergey Nazarov, is een op ethereum gebaseerde token die 'smart contracts' die verbinding maken met betalingssystemen heeft vergemakkelijkt. De munt wordt verhandeld voor rond de 25 euro, en heeft een marktwaarde van 26 miljard euro.

8. Litecoin

Deze cryptomunt werd tien jaar geleden op de markt gebracht door Charlie Lee, voorheen software-ontwikkelaar bij Google en Coinbase. Litecoin is een zogeheten peer-to-peer cryptomunt die ook wel wordt gezien als het "digitale zilver" tegenover het "digitale goud" dat bitcoin zou zijn.

Litecoin wordt verhandeld voor ongeveer 170 euro, en heeft een marktwaarde van rond de 11 miljard euro.

9. Bitcoin Cash

Bitcoin Cash is ooit ontstaan uit bitcoin, en werd in 2017 gelanceerd door Amaury Séchet, een voormalig ontwikkelaar bij Facebook. Een dergelijke munt wordt in cryptojargon ook wel een 'fork' genoemd.

Volgens CoinDesk was Bitcoin.com-topman Roger Ver een vroege investeerder. Bitcoin Cash staat momenteel rond de 465 euro, en heeft een marktwaarde van 8,5 miljard euro.

10. USD Coin

Deze zogeheten stablecoin (gerelateerd aan de waarde van iets anders) kwam in september 2018 op de markt. USD Coin wordt beheerd door een consortium genaamd CENTRE, dat is opgericht door peer-to-peer bedrijf Circle en cryptobeurs Coinbase.

Hun doel, volgens de website, is om stabiliteit te brengen in crypto. De munt is een dollar waard, en heeft een marktwaarde van 7,5 miljard euro.

Lees ook: Waarom spreiding van je cryptoportefeuille nutteloos is

 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Fors herstel Chinese techaandelen: tijd om in te stappen?

Beleggers durven weer vaker naar Chinese aandelen te kijken. Is dat vers... Lees verder ›