IEXGeld

Dossiers

Profiel

Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Beleggen in cryptomunten zoals bitcoin kan zeer lucratief zijn, maar goed onderzoek is wel geboden, wil je niet het schip in gaan.

De Amerikaanse multi-miljardair Paul Tudor Jones zei eerder deze maand dat hij inzet op bitcoin als hedge tegen eventuele toekomstige inflatie als gevolg van de coronacrisis.

Bitcoin, de eerste cryptomunt, is een vorm van digitale valuta die in 2009 is uitgevonden door een anonieme programmeur met het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Cryptovaluta worden niet beheerd door een bank of een overheidsinstelling. In plaats daarvan worden transacties vastgelegd op een publieke blockchain. Deze bestaat uit digitale informatie die is opgeslagen in vele databases.

US News somde onlangs zes zaken op die goed zijn om te weten voordat je gaat beleggen cryptovaluta.

1. Cryptobeleggingen zijn riskant

Beleggen in cryptomunten is zeer speculatief. "Net als de meerderheid van de startende bedrijven, zullen de meeste crypto-activa falen en daardoor waardeloos worden", waarschuwt Michael Anderson, mede-oprichter van Framework Ventures.

De koers van cryptomunten is ook erg volatiel. In mei 2017 kostte een bitcoin ongeveer 1.500 dollar. In december van dat jaar bereikte de koers een record van 19.800 dollar, om vervolgens terug te zakken naar 6.600 dollar in april 2018. Wie op het verkeerde moment instapt, kan dus grote bedragen verliezen.

Lees ook: Dit moet je weten over de bitcoin halving

Investeer daarom alleen een bedrag dat je bereid bent om te verliezen. Heb je het geld hard nodig, dan kun je cryptovaluta beter mijden.

2. ... en ze kennen verschillende toepassingen

Cryptomunten worden vanwege de anonimiteit veel gebruikt om illegale transacties te financieren. Toch accepteren ook legale bedrijven cryptovaluta. Het voordeel is dat transacties snel en goedkoop zijn. Zo duurt een geldtransactie van 99 miljoen dollar aan litecoin minder dan drie minuten en kost het de afzender minder dan een dollar aan verzendkosten.

Crypto's staan niet onder toezicht van regeringsinstanties, en kunnen dus niet worden bevroren. Dat komt omdat alleen de eigenaar - met een privé-sleutel van de portemonnee - er toegang toe heeft.

3. Cryptobeleggers gebruiken verschillende beleggingsstrategieën

Simpelweg speculeren op een prijsstijging is een van de manieren om in cryptomunten te beleggen. Maar net als bij aandelenbeleggingen kun je verschillende specifieke strategieën gebruiken.

Volgens Marcus Swanepoel, topman van Luno, een wereldwijd opererend cryptmuntenbedrijf, kunnen beleggers speculeren op snelle koersfluctuaties, maar ook kiezen voor een buy & hold-strategie, waarbij je de cryptomunten langere tijd in portefeuille houdt.

Je kunt je aan- of verkoopbeslissingen baseren op zowel technische analyse (waarbij je de koersontwikkeling en handelsvolumes analyseert) als fundamentele analyse (waarbij je bijvoorbeeld kijkt naar de vraag en het aanbod en toekomstige toepassingsmogelijkheden van cryptomunten).

Het aantal bitcoins is bijvoorbeeld vastgelegd op 21 miljoen munten, zo licht Swanepoel toe. Dat betekent dat de prijs beïnvloed kan worden door het aanbod. "Wereldwijde economische gebeurtenissen kunnen een krachtige invloed hebben op de prijzen van cryptomunten."

4. Cryptomunten kunnen mislukken

Net als bij andere markten is de toekomst van cryptomunten niet gegarandeerd. Robert R. Johnson, professor in financiën aan Creighton University, is ervan overtuigd dat de virtuele munten zullen imploderen omdat de hele markt volgens hem een zeepbel is. Johnson denkt dat de markt voor cryptomunten vooral wordt aangedreven door investeerders die erop vertrouwen dat nieuwe kopers de prijs op zullen drijven.

Lees ook: Zo werkt een Bitcoin-betaalkaart 

Maar zelfs als hij het mis heeft en de markt voor cryptomunten blijft bestaan, is het nog steeds de vraag welke digitale valuta's zullen overleven. Er zijn immers duizenden nieuwkomers op de markt. Beleggers die in deze markt willen speculeren, kunnen zich volgens US News het best beperken tot de bekendste namen, zoals Bitcoin, Ethereum en Litecoin.

Daarnaast is het sowieso verstandig om wat meer te weten te komen over de markt voordat je erin belegt.

5. De tegoeden kunnen verdwijnen

Aangezien cryptomunten volledig virtueel zijn, is het mogelijk om een saldo te wissen. Als u geen back-up heeft gemaakt, zou er bij een computercrash zomaar een voorraad cryptomunten vernietigd kunnen worden. En stel dat een gebruiker de privé-sleutel van zijn portemonnee verliest, dan zijn de cryptomunten die hij bezit niet meer te achterhalen. Verder kunnen oplichters iemands mobiele account kapen door zich voor te doen als de rekeninghouder.

Het is aan de beleggers om hun privé-sleutel bij te houden en een portemonnee van een gevestigde firma te gebruiken. Experts raden aan om een back-up te maken van privé-sleutels voor de munten en sterke wachtwoorden te gebruiken.

6. De koersontwikkeling kan worden gedreven door emotie

FOMO, de angst om iets te missen ('fear of missing out'), kan ervoor zorgen dat beleggers op het verkeerde moment in de markt stappen. Hierdoor kan er een zeepbel ontstaan, die vergelijkbaar is met de tulpenbollenmanie in de zeventiende eeuw en de internetbubbel rond 2000.

Bedenk goed dat cryptomunten nog maar elf jaar bestaan en zich nog lang niet hebben bewezen als solide beleggingscategorie.

Check ook: 8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

CPB: Verbied bitcoin en andere crypto's

Een crash is onvermijdelijk, dus het kabinet moet nu ingrijpen, vindt CP... Lees verder ›