IEXGeld

Dossiers

Profiel

De geit van Zuckerberg en nog 2 bizarre voorbeelden van cryptogekte

Dat cryptokoersen ontzettend volatiel zijn, moge inmiddels duidelijk zijn. Om de meest onzinnige redenen gaan cryptokoersen van twijfelachtige munten geregeld sky high, om vervolgens weer als een baksteen omlaag te denderen. Drie recente voorbeelden.

Wie belegt in cryptomunten moet beschikken over stalen zenuwen. Dat bleek ook woensdag, toen de koersen van veel cryptomunten, waaronder de bitcoin en ether, in elkaar klapten. De bitcoin dook zelf kortstondig onder de 30.000 dollar; een niveau dat al lang niet op de koersenborden heeft gestaan. Een technische analyse van het verloop van de bitcoinkoers vind je hier.

De aanleiding voor de onrust was het besluit van de Chinese Centrale Bank dat cryptomunten niet worden geaccepteerd als geldig betaalmiddel en dat financiele instellingen een verbod krijgen om diensten aan te bieden gerelateerd aan transacties met cryptomunten.

Check ook: Cryptomunten: 6 dingen om te weten voordat je hierin belegt

Inmiddels is de cryptomarkt weer iets aan het opkrabbelen, maar het voorval maakt wel duidelijk dat één nieuwsbericht de markt behoorlijk in beroering kan brengen.

Soms zijn het ronduit bizarre nieuwsberichten die een aan- of verkoopgolf teweeg kunnen brengen. We zetten er drie voor je op een rij.

Bitcoin slachten

Facebook-topman Mark Zuckerberg deelde onlangs via social media een foto van zijn geiten. Een van beide beesten bleek een wel heel bijzondere naam te hebben: Bitcoin.

Hoewel de bitcoinkoers hier niet significant op reageerde, kwamen er wel tal van theorieën bovendrijven. Zo waren er beleggers die vermoedden dat dit een hint was dat Facebook grote hoeveelheden van de cryptomunt heeft ingeslagen.

Maar er waren ook mensen die het juist als bedreiging opvatten. In het verleden heeft Zuckerberg namelijk aangegeven enkel vlees te eten van dieren die hij zelf heeft geslacht. Twitter-CEO Jack Dorsey zei eens dat hij ooit een vers stukje geitenvlees geserveerd kreeg van Mark Zuckerberg. Dit was voor enkele complotdenkers genoeg reden om te vrezen voor de toekomst van Bitcoin, en dan bedoelen we zowel de munt als de geit.

Strap in ‘cause dogecoin is going to the moon

Van geiten gaan we naar honden; de ongemakkelijk ogende hond achter dogecoin welteverstaan. Als er één voorbeeld is van de krankzinnigheid die in de cryptowereld te vinden is, dan is het dogecoin.

De cryptomunt, die puur is gebaseerd op een meme, was op zijn hoogtepunt ruim $90 miljard waard en is in twaalf maanden tijd met ruim 15.000% in waarde gestegen.

Hiervoor mag dogecoin vooral fervent twitteraar Elon Musk – die zichzelf al tot The Dogefather geridderd heeft – dankbaar zijn. Geregeld slingert de Tesla-topman een bericht over deze munt het wereldwijde web op, vaak zonder duidelijke aanleiding.


Dit leidt geregeld tot forse koerspieken; vaak gevolgd door massaal gedeelde memes met de welbekende hond in een ruimtepak, waar vervolgens grappend onder staat “strap in boys, ‘cause we’re going to the moon.”



Die link met de ruimtevaart is niet geheel uit de lucht gegrepen. Onlangs werd bekend dat het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, dat door Musk is opgericht, volgend jaar een satelliet naar de maan wil lanceren die volledig wordt gefinancierd met dogecoin. Dat Musk de koers van deze munt omhoog wil twitteren is dus niet zo vreemd. En in een niet-gereguleerde markt krijgt hij daar ook vrij baan.

Frappant is wel dat de Jackson Palmer, medeoprichter van dogecoin, geen hoge pet op heeft van Musk. Recent twitterde hij dat Musk een “egocentrische oplichter” is. In een andere tweet deelde hij nog een sneer uit door te zeggen dat de Saturday Nigh Live-uitzending die Musk presenteerde tenenkrommend was. Beide tweets zijn later overigens verwijderd.

LoserCoin doet zijn naam eer aan

Tegenwoordig is het voor bijna iedereen die wat tijd over heeft mogelijk een eigen cryptomunt te maken. Het gros van de munten sterft een stille, eenzame dood. Maar af en toe weten relatief onbekende cryptomunten een ritje te maken over social media, om vervolgens flink te plussen.

Vaak komt dit door de opmerkelijke namen die aan de digitale munten gegeven zijn. Denk hierbij aan de munt genaamd FuckElon. Ook naar internetsensatie Tiger King is een heuse cryptocoin vernoemd. De munten zijn wel uitermate volatiel. En wat te denken van LoserCoin? Deze cryptomunt piekte eerder deze maand met dubbele cijfers, maar is weer terug bij af en doet zijn naam eer aan.

De inmiddels meer gevestigde namen zoals bitcoin en ethereum worden door steeds meer beleggers serieus genomen. Tot voor kort was het zelfs mogelijk om met bitcoins Tesla’s aan te schaffen. Toch laten munten met ietwat kinderachtige namen, dogecoinmemes en de heisa om een geit nogmaals zien dat de cryptowereld op z’n zachts gezegd een eigenaardige plek is.

Lees ook: Dit zijn de 10 grootste cryptomunten

Gerelateerde Tools