IEXGeld

Dossiers

Profiel

8 tips om veilig te beleggen in bitcoin

Vorige week spoot de koers van de bitcoin plotseling flink omhoog. Dat zet de digitale munt weer op de radar van beleggers. Maar hoe voorkom je dat criminelen er met de buit vandoor gaan?

Beleggen in de bitcoin of andere cryptomunten brengt de nodige risico's met zich mee. De koersen kunnen behoorlijk schommelen. De onfortuinlijke belegger die vorig jaar in bitcoin was gestapt toen deze op het hoogtepunt noteerde (20.000 dollar), moest enkele maanden later toezien hoe de waarde van zijn belegging nagenoeg verdampte.

Wachtwoord mee het graf in

Naast het beleggingsrisico is er ook een kans dat hackers er met de buit vandoor gaan.

Ook kan je bezit in rook opgaan als het misgaat met de cryptobeurs waar je munten zijn opgeslagen. Daar kunnen de klanten van de Canadese cryptobeurs QuadrigaCX over meepraten. Zij hadden voor omgerekend ruim 160 miljoen euro aan cryptomunten opgeslagen, maar kunnen er niet meer bij. Het benodigde wachtwoord om toegang te krijgen tot de munten was alleen bekend bij de oprichter en die overleed onlangs.

Dit is natuurlijk de nachtmerrie van elke cryptobelegger. Hoe bescherm je je portefeuille tegen ongenode gasten?

1. Overweeg een offline wallet

Een bitcoinbelegger bewaart zijn digitale munten in een zogeheten wallet: een soort digitale portemonnee. Hiervan zijn twee smaken: een online en een offline wallet.

In het eerste geval wordt je digitale portemonee op afstand beheerd door een externe partij, waar je een account aanmaakt. Hierbij moet je denken aan een bedrijf als Coinbase of Blockchain.info.

Dit levert gebruiksgemak op, want je kunt eenvoudig bij je tegoed en je hoeft geen software te installeren. Maar het maakt je ook kwetsbaar: bij een beveiligingslek kunnen criminelen er met jouw cryptomunten vandoor gaan. Bewaar daarom hooguit kleine hoeveelheden cryptomunten in een online wallet.

Ook een wallet op een smartphone of tablet brengt een risico op hacks met zich mee, omdat deze vaak verbonden is met het wereldwijde web.

... voorzien van een beveiligingsknopje

Wil je meer zekerheid, kies dan voor een offline wallet. Er zijn speciale apparaatjes te koop die je kunt aansluiten op een computer en waarmee je zonder internetverbinding bij je bitcointegoed kunt komen. Deze methode is wel een stuk omslachtiger, want je hebt een heel lang wachtwoord nodig om te kunnen inloggen. Noteer dit ouderwets wel op papier, want anders kan een hacker alsnog met jouw belegging aan de haal gaan.

Een hardware wallet beschikt over een knopje dat je moet indrukken om een transactie te bevestigen. Dat is een extra beveiliging tegen eventuele hackers.

Nóg veiliger is een 'paper wallet'. Hierbij zet je de private en public keys zelf op papier en bewaar je deze in bijvoorbeeld een kluis.

Lees ook: 8 interessante cryptofeitjes

2. Gebruik alleen wallets van bekende marktpartijen

Kies je ervoor om een externe partij je tegoed te laten beheren, zorg er dan voor dat je alleen in zee gaat met een gerenommeerde marktpartij, zo waarschuwt US News.

Helaas zijn er malafide bedrijfjes actief die stiekem malware installeren, met alle kwalijke gevolgen van dien. Ook zijn er ondernemingen die hun beveiliging zo slecht op orde hebben dat ze worden gehackt of failliet gaan wegens wanbeleid.

Kies daarom voor een bedrijf dat onder toezicht staat. En bedenk dat Google je beste vriend is om je te waarschuwen voor cryptopiraten.

3. Bewaar niet alle cryptomunten op één plaats

Net zozeer als het onverstandig is om je hele vermogen in één aandeel te stoppen, is het riskant om je cryptomunten bij één cryptobeurs onder te brengen. Mocht ondanks je gedegen vooronderzoek een marktpartij failliet gaan, dan ben je niet je volledige inleg kwijt.

Dit is wat omslachtiger, maar levert wel extra bescherming op.

4. Kies een complex wachtwoord

Kies je voor het gebruiksgemak van een online wallet, dan kun je het beveiligingsrisico zoveel mogelijk te beperken door een complex wachtwoord aan te maken. Kies er liefst een met minimaal 20 tekens, met zowel hoofd- als kleine letters, getallen en leestekens.

Probeer voor de hand liggende wachtwoorden (zoals je geboortedatum of de voornaam van je kind) te vermijden. En kies geen wachtwoord dat je elders ook al gebruikt, hoe makkelijk dat ook is.

Voor extra beveiliging is het eigenlijk een must om gebruik te maken van tweestapsverificatie, waarbij je niet alleen op je laptop inlogt, maar ook via je telefoon een code moet intypen. Dit ben je waarschijnlijk ook al gewend bij online betalingen bij je bank.

5. Maak een back up van je wallet en keys

Elke online wallet maakt gebruik van een zeer complex wachtwoord om je mee aan te melden. Dit fungeert als een digitale sleutel tot je cryptotegoed. Het is dus heel belangrijk om hier goed over te waken, want als je het wachtwoord kwijt bent, heb je een groot probleem.

Sla deze private key ergens offline op, op bijvoorbeeld een usb-stick of een externe harde schijf.

Maak daarnaast geregeld een backup van je wallet, om te voorkomen dat je met lege handen staat.

6. Maak gebruik van een veilige internetverbinding

Dat je je bankzaken niet moet regelen als je bent ingelogd op een onbeveiligd wifi-netwerk op de camping moge duidelijk zijn. Hetzelfde geldt ook voor transacties in cryptomunten.

Handel uitsluitend in beveiligde netwerken en liefst op je eigen PC of laptop.

7. Deel transacties op in kleine stukjes

Doe geen enorme transacties tegelijkertijd, want anders trek je wel heel gemakkelijk de aandacht van crinimelen. Deel ze op in kleine stukjes.

8. Zwijg over je beleggingen

Hoe trots je ook bent als je een flinke klapper op een cryptobeurs hebt gemaakt, het is het verstandigst het goede nieuws voor jezelf te houden. Zwijg erover tegen collega's en probeer de verleiding te weerstaan om op te scheppen op je Facebookpagina. Cybercriminelen stropen social media af, op zoek naar een aantrekkelijk doelwit.

Benieuwd hoe je de waarde van je bitcointegoeden moet aangeven bij de fiscus? Check dan dit artikel.

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Rijk worden door op je handen te zitten?

De "Do Nothing Portfolio" blijkt een succes. Lees verder ›