IEXGeld

Dossiers

Profiel

Op vakantie met kinderen? Zo blijf je binnen je budget

De vakanties zijn vanwege de coronapandemie wat onzeker. Maar toch trekken veel gezinnen er de komende weken op uit. Hoe houd je de kosten binnen de perken?

Ga je op vakantie met je kinderen, dan kan het best lastig zijn om je aan een budget te houden. Je neemt de kinderen mee naar een pretpark, gaat met hen uiteten en trakteert hen op souvenirtjes. Waarom ook niet, je bent immers op vakantie! Bij thuiskomst kom je er echter achter dat je toch beduidend meer hebt uitgegeven aan de vakantie dan je vooraf van plan was.

De eerste stap om tegenvallers te voorkomen is een budget voor jezelf vast te stellen. Maak het concreet: schrijf het in je notitieblok of gebruik een app op je telefoon. Vervolgens kun je dit budget verdelen over de verschillende activiteiten die je wilt ondernemen. Daarna komt natuurlijk de moeilijkste stap: je houden aan de afgesproken limiet.

Wij geven 7 tips om je uitgaven laag te houden. 

Tip 1: leef als een local

Een mooi hotel met faciliteiten voor de kinderen klinkt ideaal, maar kan ook vrij prijzig zijn. Het is mogelijk veel slimmer om één plek uit te zoeken waar je langer verblijft. Zo worden vakantiehuisjes vaak relatief goedkoper naarmate je langer blijft.

Bovendien kun je in zo’n woning ook zelf koken of de was doen, waardoor je minder kleding hoeft mee te nemen en zodoende ook minder bagage hoeft in te checken.

Tip 2: maak een budget voor souvenirs en snacks

Natuurlijk kun je je kinderen op vakantie best af en toe verwennen met leuke souvenirs of lekkere snacks bij een pretpark. Maar stel hiervoor een budget op en bespreek dat met je kinderen, zodat zij zich daar bewust van zijn en ook een idee krijgen hoeveel zij nog te besteden hebben. Dit maakt hen ook bewust van de waarde van geld.

Tip 3: kook zelf

We gaven het al even aan bij tip 1, maar deze tip verdient nog wat meer aandacht. Hoewel het lekker is om niet te hoeven koken op vakantie en om lokale gerechten te proberen, kunnen de kosten van buiten de deur eten flink oplopen.

Check ook: Vakantie te duur? Deze tips maken je reis beter betaalbaar

Zie het uit eten gaan als een speciale avond, die je van tevoren plant. Kijk waar je wilt eten en welke prijzen het restaurant hanteert, zodat je een idee krijgt van de kosten.

Bovendien kan het ook juist een leuke ervaring zijn om met de kinderen lokale marktjes af te struinen om ze in contact te brengen met de lokale eetcultuur.

Tip 4: neem eigen snacks mee

Ga je een dagje weg, neem dan zelf hapjes en drankjes mee. Je wilt niet dat de kinderen in een chagrijnige bui terechtkomen vanwege de honger, waardoor je alsnog halsoverkop allerlei dure snacks moet kopen.

Tip 5: plan vooruit

Ben je van plan om bepaalde activiteiten te ondernemen, dan loont het vaak om vooraf tickets te boeken. Er zijn veel websites waarop je vooraf goedkope rondleidingen kunt boeken of entreekaartjes kunt bestellen.

De volle mep betalen hoeft vaak niet, mits je (ruim) van tevoren plant. Dit helpt bovendien de activiteiten te prioriteren: wat vinden jullie écht leuk om te doen?

Tip 6: maak gebruik van familiedagen

Veel musea of parken hebben speciale familiedagen. Je betaalt dan een gereduceerd tarief. In sommige gevallen mogen kinderen gratis naar binnen. Kijk dus of er musea zijn die zulke dagen hebben en plan daar omheen.

Tip 7: een dag niks doen mag ook

Een vakantie hoeft niet per definitie iedere dag gevuld te zijn met activiteiten. Een vakantie is ook bedoeld om rust te pakken. Een dag aan het zwembad liggen is niet alleen relaxt, maar kost niks (of weinig).

De kans is zelfs groot dat je kinderen het na de vakantie vaker hebben over die dag aan het zwembad, dan aan het bezoek aan een of andere kerk.

Lees ook: Stedentrip duur? Niet met deze 7 tips

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Op vakantie? 10 tips om af te dingen als een pro

Undress to impress, maak grapjes en probeer combideals te sluiten. Lees verder ›