IEXGeld

Dossiers

Profiel

Vakantie te duur? Deze tips maken je reis beter betaalbaar

Ruim een kwart van de Nederlanders gaat dit jaar niet op vakantie. Een groot deel van hen vindt dat te duur, zo blijkt uit recente cijfers van het Nibud. Met deze tips wordt je reis beter betaalbaar.

De zomervakantie staat voor de deur, maar 28% van de Nederlanders blijft thuis. 64% van hen vindt vakantie te duur. Dat zijn er meer dan vorig jaar: toen zei nog 54% dat de kosten de reden vormden om de koffers niet in te pakken. Dat blijkt uit de Vakantiegeldenquête 2019 van het Nibud.

Hoewel vakantie vieren niet voor iedereen financieel haalbaar is, zijn er wel slimme manieren om de kosten te drukken, zonder dat het de vakantiepret bederft. We zetten wat tips voor je op een rij.

Maak een begroting

Uit het Nibud-onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders tijdens de vakantie meer uitgeeft dan zij van tevoren hebben gepland. Wil je nare verrassingen voorkomen, maak dan vooraf een begroting. Je weet dan hoeveel je kunt uitgeven en dat geeft rust.

Maak eerst een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Kijk ook naar kosten die nog op stapel staan, zoals een grote beurt voor je auto of schoolspullen voor de kinderen. Reserveer daarnaast nog een buffer voor eventuele tegenslagen. Anders moet je misschien geld lenen en ben je per saldo een stuk duurder uit.

Als je in kaart hebt gebracht hoeveel geld er over is voor de vakantie, trek je er de kosten voor de reis, het verblijf en de verzekeringen van af. Het restant deel je door het aantal dagen dat je op reis bent, zodat je een globaal richtbedrag per dag hebt.

... maar houd ook op vakantie je uitgaven bij

Natuurlijk is het wel van belang om je financiën in de gaten te houden. Hou daarom tijdens je vakantie je uitgaven in grote lijnen bij. Je kunt ook overwegen om een vast bedrag per week of per dag te pinnen.

Check voor vertrek de banktarieven

Ga je op vakantie buiten de eurozone, dan moet je betalen voor het gebruik van je bankpas; zowel voor pinnen als betalingen in de winkel. Deze kosten verschillen per bank. Check vooraf met welke bedragen je rekening moet houden.

... en je zorgverzekering

Moet je tijdens je vakantie met spoed naar een arts of het ziekenhuis, dan zijn deze kosten verzekerd via je basispolis. Maar let op: je krijgt alleen het Nederlandse tarief vergoed. Reis je naar een land waar de zorgkosten een stuk hoger liggen dan bij ons, zoals Zwitserland of de VS, dan moet je het verschil bijbetalen. Dat kan behoorlijk aantikken.

In dat geval is het verstandig om je bij te verzekeren. Dit kan met een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking of een reisverzekering met een module voor medische kosten.

Leg wel de voorwaarden van beide verzekeringen naast elkaar om te zien welke optie voor jou het voordeligst is.

Lees ook: Ziek op vakantie? Zo voorkom je een forse rekening achteraf

Verzeker je eigen risico van de zorgkosten

Beland je in een buitenlands ziekenhuis, dan wordt aanspraak gemaakt op je eigen risico van 385 euro. Veel reisverzekeringen met medische dekking nemen deze kosten van je over. De premie hiervoor is een stuk lager dan het eigen risico dat je anders zou moeten ophoesten, dus dat is het overwegen waard.

Wees alert op dubbele dekking

Sluit je een reisverzekering af, wees dan alert op dubbele dekkingen. Zo kun je vaak kiezen voor de module autopechhulp, terwijl je daar mogelijk al voor bent verzekerd via je autoverzekering (all risk), een pechhulporganisatie of je merkdealer.

Meer hierover, lees: Check of je dubbel betaalt voor je reisverzekering

Hotel boeken

Een gedegen voorbereiding loont. Ter plaatse een hotelkamer boeken pakt vaak een stuk duurder uit dan wanneer je vooraf boekt.

Vliegreis boeken: wees alert op toeslagen

Bij het boeken van een vliegticket kun je worden geconfronteerd met allerlei toeslagen, zoals een babytoeslag of een toeslag voor bagage of extra kosten voor het reserveren van een zitplaats. Breng alle kosten in kaart als je tickets naast elkaar legt, want door al die toeslagen vergelijk je al snel appels met peren.

Kijk ook welke toeslagen je kunt vermijden. Is een zitplaats aan het raam de extra kosten waard? En kun je misschien een koffer minder meenemen, als je boekt bij een maatschappij waarvoor je extra moet betalen voor bagage?

Reis op onaantrekkelijke tijden

Een vliegreis in de late avond of de vroege ochtend is vaak een stuk goedkoper. Check wel of je per saldo niet duurder uit bent als je een taxi moet nemen omdat er op dat tijdstip geen treinen rijden.

Meer tips om voordelig te boeken: 8 tips om geld te besparen op je vliegreis

Wees flexibel met de vertrekdatum

Het kan behoorlijk veel schelen als je bijvoorbeeld niet op zaterdag gaat vliegen, maar op een andere dag. Ook reizen buiten het hoogseizoen kan de kosten enorm drukken.

Houd de restaurantprijzen in de gaten

Vermijd horecagelegenheden op populaire locaties waar veel toeristen zijn. Vaak ben je een stuk voordeliger uit als je een straatje om loopt of je laat adviseren door een local.

Check ook voor je aan tafel gaat of de prijzen inclusief btw en bediening zijn.

Controleer de hotelrekening

Vraag tijdens je hotelbezoek naar eventuele bijkomende kosten. Is het ontbijt bij de prijs inbegrepen? Moet je extra betalen voor het gebruik van internet, een parkeerplaats, extra handdoeken of een bezoek aan de sauna?

Lees ook: Pas op voor verborgen kosten bij hotels

Neem verder even de tijd bij het uitchecken om rustig naar de hotelrekening te kijken.

Geld opnemen: wees alert op de kosten

Neem je geld op buiten de eurozone, dan brengt de bank meestal een koersopslag plus een vast bedrag per opname in rekening. Steeds kleine bedragen opnemen kan hierdoor erg duur uitpakken.

Neem geen geld op met je creditcard, want daaraan zijn vaak forse kosten verbonden; zelfs in Nederland.

Lees ook: Pinnen in het buitenland? Zó voorkom je dat geld weglekt