IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zó vind je die beursklapper

Een grote beursklapper maken is de droom van elke belegger. Maar wat is nou het geheim?

Wie op 30 juni 2010 voor 19.000 dollar aandelen Tesla had gekocht, was nu miljonair geweest. Had je tien jaar geleden je broker gebeld om voor 29.000 euro honderd aandelen Alphabet (moederbedrijf van Google) in te slaan, dan was je portefeuille nu ruim twee ton waard geweest. Was je in diezelfde periode in ASML gestapt, dan was je inleg nu ruim twaalf keer over de kop gegaan.

Dit zijn natuurlijk rendementen om van te likkebaarden. Maar hoe vind je tussen die duizenden beursfondsen die ene 'tenbagger', ofwel dat aandeel dat minstens tien keer over de kop gaat?

De Amerikaanse website The Motley Fool vroeg drie vaste columnisten die zelf ook beleggen om wat tips.

Fantastisch product en visionair leiderschap

Er heerste wereldwijd de nodige scepsis toen Facebook in mei 2012 naar de beurs ging. Analisten maakten zich zorgen over het verdienmodel van het social media-bedrijf, dat grotendeels was gebaseerd op advertenties.

Lees ook: 5 tips van een fondsmanager die de beurs al jaren ruim verslaat

Toch besloot Barbara Eisner Bayer in de beursdebutant te gaan beleggen, omdat het voldeed aan al haar  selectiecriteria:

 • een fantastisch product
 • visionair leiderschap
 • veel potentie en
 • een lage marktkapitalisatie.

"Ik was zelf heel enthousiast over Facebook omdat ik met familieleden over de hele wereld in contact kon komen, via één eenvoudige website. Ook was ik onder de indruk van het visionaire leiderschap van Mark Zuckerberg, die het bedrijf was begonnen toen hij nog studeerde aan de Harvard-universiteit en nu kon meespelen met de grote jongens op Wall Street."

Geduld vereist

De bovengenoemde criteria zijn volgens Eisner Bayer echter nog niet voldoende: je moet ook beschikken over geduld, stalen zenuwen en een lange-termijnvisie.

Dat blijkt ook uit de wilde achtbaanrit die Facebook op Wall Street heeft gemaakt. De beurskoers is in negen jaar tijd met maar liefst 1.302% gestegen, terwijl het aantal Facebookgebruikers explosief toenam, van 845 miljoen naar 2,8 miljard.

Maar vlak na het beursdebuut - het grootste in de Amerikaanse geschiedenis - klapte de koers in elkaar van 38 dollar naar 17,73 dollar: een halvering van de beurswaarde dus.

Check ook: 5 tips van Warren Buffetts rechterhand

"Als je een lange-termijnbelegger bent, moet je daar ook naar handelen", stelt Eisner Bayer. "Als je in het bedrijf gelooft, moet je het aandeel door dik en dun steunen, ongeacht wat er in de tussentijd met het bedrijf gebeurt.

Ook Facebook heeft de nodige stormen doorstaan waaronder de dreiging van reguleringsmaatregelen, privacy-issues, onrust over censuur en de overnames van Instagram, What's App en Oculus VR. Juist door zitvlees te hebben is dit aandeel voor Eisner Bayer een grote beursklapper geworden.

Concurrentievoordeel en voorzien in een behoefte

Haar collega Chuck Saletta hanteert bij zijn beleggingsbesluiten de volgende vier selectiecriteria:

 • Het bedrijf moet producten of diensten aanbieden die voorzien in een belangrijke behoefte.
 • Het moet voldoende concurrentievoordeel hebben, zodat een goede marge haalbaar is.
 • Het moet voldoende financieringsmogelijkheden hebben om later op eigen kracht winst te kunnen maken.
 • Het bedrijf zit nog in een vroege fase van de bedrijfscyclus, zodat er nog veel ruimte is om te groeien.

Op basis van die criteria kwam Intuitive Surgical bovendrijven, een producent van robottechnologie voor operaties. Die keuze heeft Saletta geen windeieren gelegd: de koers is in de afgelopen vijftien jaar gestegen van 33,83 dollar naar ruim 700 dollar.

De technologie van dit bedrijf zorgt er volgens Saletta voor dat patiënten sneller herstellen, artsen hun werk preciezer kunnen doen en de vraag naar donorbloed daalt. Deze voordelen maken het voor ziekenhuizen de moeite waard om zo'n enorme investering van 1 miljoen dollar te doen.

Verder wijst Saletta erop dat de markt voor medische apparatuur streng gereguleerd is. Veel technologische snufjes zijn door patenten beschermd. Dat maakt het lastig voor nieuwkomers om de markt te betreden.

Innovatie en een disruptieve technologie

De derde belegger in dit rijtje, Sean Williams, adviseert beleggers om zich niet te laten meeslepen door 'momentumaandelen': aandelen die vanwege een hype in de lift zitten en waarvan beleggers denken dat die nog verder zullen stijgen. Recente voorbeelden hiervan zijn GameStop, AMC Entertainment en Sundial Growers, die eerder dit jaar plotseling explosief omhoog schoten - maar ook snel weer daalden. "Dit is niets meer dan een lot uit de loterij of een worp met een dartpijl', meent Williams.

Lees ook: Dit moet je weten over short squeezes

Hij let bij zijn beleggingen op drie factoren:

 • innovatie
 • een disruptieve technologie en
 • een duurzaam bedrijfsmodel.

"Ik wil beleggen in bedrijven die voortdurend vooruit blijven kijken en steeds weer op zoek gaan naar producten of diensten die een echte verbetering of een goede vervanging zijn van bestaande producten en diensten."

De technologie moet bovendien disruptief zijn. Dat kan per sector verschillen. "In de nutssector gaat het bijvoorbeeld om een elektriciteitsbedrijf dat zwaar inzet op hernieuwbare energie, lang voordat de overheid hier wetgeving voor ontwikkelt. En in de zorgsector ben ik op zoek naar bedrijven die nieuwe medicijnen, apparaten of diensten ontwikkelen die echte gamechangers kunnen worden."

... en een duurzaam bedrijfsmodel

Verder moet het bedrijfsmodel duurzaam zijn. Daarmee bedoelt Williams dat het bedrijf in staat is om de concurrentie altijd voor te blijven, door continu te innoveren en te profiteren van het first-mover voordeel (het concurrentievoordeel van een bedrijf dat als eerste met een bepaald product op de markt is gekomen).

Een bedrijf dat aan deze criteria voldoet is Teladoc Health, die diensten ontwikkelt om zorg op afstand te kunnen leveren. Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van een virtueel consult bij de huisarts.

Gezondheidszorg op afstand was al een trend. Het is efficiënt: virtuele consulten zijn goedkoper en er kunnen er per dag van worden ingepland dan fysieke consulten. Ook leveren ze gemak op, omdat patiënten niet naar de arts hoeven te reizen. De omzet van Teladoc is tussen 2013 en 2019 dan ook met gemiddeld 75% per jaar gestegen.

De coronapandemie heeft deze trend versneld, omdat artsen risicopatiënten en coronapatiënten buiten de spreekkamer wilden houden.

Een ander pluspunt van Teladoc is de recente overname van Livongo Health, een Amerikaanse startup die een digitaal zelfhulp-platform heeft ontwikkeld voor mensen met diabetes, hoge bloeddruk of overgewicht. Deze dienst voorziet onder andere in een glucosemeter en stappenteller. De overname verbreedt volgens Williams het aanbod van zorg op afstand door Teladoc en vergroot het groeipotentieel van dit bedrijf voor langere tijd.

Check ook: Hoe selecteer ik de beste aandelen? Let op deze 7 cijfers

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Koersgrafieken lezen, deel 2: Hoe herken ik een trendomkeer?

Een koersgrafiek biedt veel inzichten waar je je voordeel mee kunt doen.... Lees verder ›