IEXGeld

Dossiers

Profiel

Goud: een goede bescherming tegen beurspaniek?

Toen onlangs de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea opliepen, vloog de goudprijs direct omhoog. Voor veel beleggers geldt goud als veilige haven als ze dalingen op de aandelenmarkten verwachten.

Over de vraag of het ook echt een veilige haven is, zijn de meningen verdeeld. Maar veel beleggers beschouwen het wel als zodanig, waardoor de prijs vaak stijgt als de beurzen in paniek zijn. Daardoor kan een belegging in goud verliezen op de beurs een beetje compenseren.

Lees ook: Zo kies je het beste beleggingsfonds

Wereldwijd betaalmiddel

Een van de redenen waarom goud vaak als reddingsboei wordt beschouwd is dat het wereldwijd wordt gebruikt als betaalmiddel. Bovendien is het een tastbare belegging, die niet in rook kan opgaan door een crisis of het faillissement van een bank.

Daar komt nog bij dat goud zeldzaam is: het aanbod kan niet met één druk op de knop toenemen, zoals bij geld. Tegelijkertijd stijgt de vraag al jaren, onder andere voor juwelen en als belegging. Voor industriële toepassingen wordt goud minder gebruikt dan veel andere metalen.

Afhankelijk van verkoopprijs

Nadelen zijn er ook. Je rendement is volledig afhankelijk van het verschil tussen de aankoop- en verkoopprijs, waardoor de timing van in- en uitstappen cruciaal is. Aangezien de goudprijs behoorlijk kan schommelen, is dat een risico.

Check: Wat is een centrale bank?

Je ontvangt over goud geen rente of dividend. Dat maakt het geen geschikte keuze als je uit je belegging regelmatige inkomsten wil genereren. Bedenk verder dat een belegging in goud ook een belegging in dollars is, omdat de goudprijs is genoteerd in dollars. 

Gezien al deze risico's is het verstandig om een eventuele belegging in goud beperkt te houden. 

Er zijn allerlei manieren om in het edelmetaal te investeren.

 1. Goudstaaf of munt
  De meest tastbare belegging is natuurlijk een goudstaaf of gouden munt. Een munt is vaak minder zuiver, omdat hierin meestal ook ander metaal is verwerkt.

  Houd er wel rekening mee dat je het goud veilig moet bewaren. Dat kan de nodige kosten met zich meebrengen als je thuis geen goede kluis hebt. Je moet het goud natuurlijk ook goed verzekeren. Verder kunnen de transactiekosten aardig oplopen.

 2. Goudrekening      
  Wie niet zelf met een blok goud opgescheept wil zitten, kan er ook voor kiezen om een goudrekening te openen. De waarde hiervan beweegt mee met de goudprijs.

  In tegenstelling tot bijvoorbeeld een indexfonds bewaart de bank in een kluis het equivalent van je tegoed in ounces goud. Dit heeft als voordeel dat jouw belegging beschermd is, mocht de bank failliet gaan. Natuurlijk ben je dan wel opslagkosten verschuldigd.

  Koop je fysiek goud, ga dan wel met een betrouwbare aanbieder in zee die een vergunning heeft van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

 3. Indexfonds
  Je kunt ook virtueel speculeren op een stijging van de goudprijs. Bijvoorbeeld door een indextracker te kopen, ook wel exchange traded fund (ETF) genoemd. Dat is een beleggingsfonds dat is gekoppeld aan de waarde van de goudprijs of het verloop van een goud-index.

  Wil je iets meer spreiding in je portefeuille aanbrengen, dan kun je ook kiezen voor een tracker die een index volgt waarin meer (edel)metalen of andere grondstoffen zijn opgenomen.

  Een groot voordeel van een indextracker is dat de prijsvorming heel transparant is: het product volgt immers één op één een index of een grondstofprijs. Na aftrek van de beheerkosten weet je dus precies wat je rendement is.

 4. Turbo's of sprinters
  Virtueel in goud beleggen kan ook met een turbo of sprinter. Hiermee speculeer je met een hefboom op een stijgende of dalende goudprijs. Dit heeft als voordeel dat je met een relatief kleine inleg een hoog rendement kunt behalen, omdat koersbewegingen versterkt doorwerken.

  Maar in die hefboom schuilt ook een risico. Gok je verkeerd, dan kunnen de verliezen ook forser oplopen dan wanneer je – zoals bij een indextracker – direct in de onderliggende waarde had belegd.

  Om je potentiële verlies in te dammen, is in turbo's en sprinters wel een zogeheten stop loss ingebouwd. Schiet de waarde onder of boven een bepaalde grens, dan wordt het product automatisch beëindigd. Hierdoor kun je nooit meer verliezen dan je inleg.

  Net als bij ETF's is de koersvorming transparant. Maar het grote voordeel van turbo's of sprinters ten opzichte van indextrackers of fysiek goud, is dat je ook kunt speculeren op een koersdaling. Je kunt in dat geval een short-turbo of -sprinter kopen. Verwacht je daarentegen dat de prijs gaat stijgen, dan kies je de long-variant.

  Voor een belegging in sprinters of turbo's ben je uiteraard wel transactiekosten verschuldigd.

 5. Aandelen in mijnbouwbedrijven
  De bovenstaande beleggingen zijn direct gerelateerd aan de goudprijs. Je kunt ook wat minder direct in goud beleggen, door te stappen in mijnbouwaandelen of beleggingsfondsen (of indextrackers) die zich op deze sector toeleggen.

  Besef wel dat hier vaak sprake is van een positieve correlatie met de aandelenmarkt: als de beurs inklapt, is er een grote kans dat ook mijnbouwaandelen onderuit gaan. Terwijl een belangrijk voordeel van een belegging in goud juist is dat de goudprijs zich vaak tegengesteld beweegt ten opzichte van de aandelenmarkten.

  Ook spelen bij de waardering van mijnbouwaandelen nog meer elementen een rol, zoals de kwaliteit van de bedrijfsvoering en de ontwikkeling van de omzet en de winst. Bovendien zitten veel mijnbouwbedrijven in instabiele landen.

  Net als bij indextrackers kun je je blik ook verbreden door ook andere mijnbouwbedrijven in je portefeuille op te nemen. Maar of dan nog echt sprake is van een belegging in goud, kun je je natuurlijk afvragen.

Lees ook: Alles wat je altijd al wilde weten over goud

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel

Niet alleen hotels en luchtvaartmaatschappijen wrijven zich in hun hande... Lees verder ›