IEXGeld

Dossiers

Profiel

Jonge beleggers nemen steeds meer risico’s

De Britse toezichthouder Financial Conduct Authority waarschuwde afgelopen week dat jonge beleggers te makkelijk hoge risico’s nemen in hun zoektocht naar de hoogste rendementen. Maar volgens een columnist van de Financial Times is het juist goed dat jongeren risico’s nemen.  

Uit een rapport van ABN Amro blijkt dat jongeren hoge rendementsverwachtingen hebben. Nederlandse jonge beleggers in aandelen denken een rendement van 9,6% per jaar te kunnen halen en willen aandelen gemiddeld 3,5 jaar aanhouden. Dit terwijl het mondiale aandelenrendement op jaarbasis op ongeveer 3,8% ligt en 5 jaar een realistischer tijdspanne is om stukken vast te houden, aldus de bank. “Deze hoge verwachtingen kunnen wellicht ook verklaren waarom jongeren aanslaan op riskantere producten”, aldus de bank. 

Diverse deskundigen maken zich zorgen over de beleggingskeuzes van jongere beleggers. Eerder schreven we al over de rage rond GameStop, waarbij jonge beleggers veel geld verloren.

Lees ook: Help, ik heb GameStop nog steeds in mijn portefeuille

In Nederland stak een negentienjarige student bijvoorbeeld al zijn spaargeld in het aandeel en verloor bijna alles.

‘Jongeren moeten risico’s nemen’

In een column in de Financial Times beargumenteert hoofd personal finance Moira O’Neill van Interactive Investor dat het belangrijk is dat jongeren risico’s nemen. “De beste manier om jonge beleggers te leren omgaan met risico’s, is door ze gewoonweg de risico’s te laten nemen, aldus O’Neill. 

“Ja, jonge beleggers stappen in zeer gevaarlijke en volatiele aandelen, die óf enorme winsten opleveren óf leiden tot enorme verliezen”, aldus O’Neill. “Het ligt voor de hand dat er veel fout kan gaan als onervaren beleggers hoge risico’s nemen op aanraden van anonieme tipgevers op Amerikaanse internetfora. Maar met een beschuldigend vingertje wijzen naar millennials is niet nodig.”

Tijd om verliezen goed te maken

Volgens O’Neill hebben jonge beleggers de meeste ruimte om hoge risico’s te nemen, omdat zij nog de tijd hebben om hun verliezen goed te maken. “Ik hoor oudere beleggers klagen, dat zij spijt hebben dat ze niet eerder zijn begonnen met beleggen. Ze hebben niemand in hun leven gehad die zei: begin eraan.”

O’Neill zag dat influencers op platformen als Instagram en TikTok afgelopen jaar veel jongeren in beweging zetten om te starten met beleggen.

Dat de “adviezen” van influencers vaak “verwarrend” en “tegenstrijdig” zijn, neemt volgens O’Neill niet weg dat zij jongeren een startschot gaven om na te denken over manieren waarop zij hun geld kunnen laten renderen. “Gezien er op scholen beperkt wordt lesgegeven over beleggen, moeten de meeste jongeren het hebben van vrienden of familieleden met ervaring in beleggen. Als die er niet zijn, dan komen zij daar helemaal niet mee in aanraking.”

Lees ook: De beleggingstips van deze TikTokkers helpen je financieel om zeep

Volgens O’Neill wordt er in de media te veel nadruk gelegd op de gevaren van beleggen voor jongeren. “Terwijl niet-beleggen er in principe ook voor zorgt dat je vermogen afneemt”, aldus O’Neill, wijzend op onder meer inflatie en lage spaarrentes.  

Focus op beleggingsplatforms

O’Neill stelt dat toezichthouders zich niet zozeer druk moeten maken om de hoge risico’s die jonge beleggers nemen, maar om de platformen of apps waarmee zij beleggen. “Zijn dit verstandige, betrouwbare brokers of goksites die beleggers aanzetten tot het nemen van hoge risico’s? Toezichthouders moeten duidelijk het verschil tussen beleggen en gokken uitleggen en jonge beleggers informeren, bijvoorbeeld via social media.”

“Beleggen is de enige manier om echt kennis te krijgen van de financiële markten en om de risico’s die daarmee gepaard gaan beter te begrijpen. Hoe eerder jongeren beginnen, hoe beter.” 

Check ook: Aandelen kopen: wanneer en hoeveel?

Gerelateerde Tools