IEXGeld

Dossiers

Profiel

Help, ik heb GameStop nog steeds in mijn portefeuille

Stel je hebt aandelen van het geplaagde GameStop gekocht, maar bent nog niet uitgestapt. Wat doe je dan?

De beurswaarde van videogamesketen GameStop is in januari tot astronomische hoogtes gestegen. Het aandeel stond begin januari nog op ongeveer 17 dollar, maar koerste richting het einde van dezelfde maand op bijna 350 dollar, een winst van bijna 2000%.

Koers is geïmplodeerd

De reden van deze stijging? Een leger kleine beleggers dat het aandeel op een Reddit-forum letterlijk de lucht in prees, vrijwel zonder bedrijfsspecifieke reden. Zo snel als het aandeel steeg, zo snel daalde het ook weer, tot een niveau van circa 50 dollar.

Lees ook: 6 tips om te beleggen op een wilde beurs

Beleggers die niet op tijd zijn uitgestapt, kijken tegen enorme verliezen aan. Cijfers van BinckBank en DeGiro laten zien dat het aandeel GameStop het meest verhandeld werd in januari, dus onder hen zullen veel Nederlandse en Belgische slachtoffers zijn. Een negentienjarige student stak bijvoorbeeld al zijn spaargeld in het aandeel en verloor bijna alles.

Handel beperkt of zelfs stopgezet

Het hielp niet dat vele brokers, waaronder ook DeGiro en Binck, besloten om de handel in GameStop en in andere aandelen die op een vergelijkbare manier stegen, te beperken of zelfs stop te zetten.

Hoewel er vanuit de markt veel kritiek kwam op deze beperkingen (de AFM onderzoekt de situatie en in de VS moet de topman van broker Robinhood zich verantwoorden in het Amerikaanse Congres), verandert dat niets aan de situatie dat er alsnog veel mensen enorme verliezen moeten verwerken. 

En nu?

Wat doe je dan, als je nu nog aandelen GameStop hebt en nog niet bent uitgestapt? Analisten lijken het erover eens dat het aandeel in de komende weken of zelfs maanden nog erg volatiel zal zijn. Een beweging van 50% of zelfs 100%, zowel omhoog als omlaag, is niet uit te sluiten.

Maar dan nog: vanaf de huidige niveaus kan het aandeel daarmee stijgen tot 75 dollar of 100 dollar bij een stijging van 100%. Een koers van 125 dollar is ook niet uit te sluiten, maar of er ooit nog meer dan 350 dollar op de borden komt te staan blijft de grote vraag.

Wensdenken

Wachten op zo’n koers is vooral gebaseerd op wensdenken, zo stellen analisten.

Analist Jani Ziedins van de financiële blog Cracked Market adviseert op beleggingswebsite MarketWatch om alsnog je aandelen GameStop te verkopen. “Er is geen reden om de gehele rit naar beneden uit te zitten”, aldus Ziedins. “Haal het overgebleven geld eruit, leer ervan en keer terug naar de beurs wanneer je beter bent voorbereid.”

Beperkte ervaring

En dat velen onervaren waren, blijkt wel uit cijfers van databureau Cardify, die een onderzoek deed onder 1.600 beleggers in GameStop en bioscoopketen AMC, dat eveneens de speelbal werd van speculanten.

Dit onderzoek wijst uit dat 44% van de ondervraagden minder dan twaalf maanden ervaring met beleggen had. Nog eens een kwart kon zich beroepen op een ervaring van één tot twee jaar.

Check ook: Trap jij ook in deze psychologische valkuilen van beleggers?

Bijna de helft van de ondervraagden investeerden bovendien nooit eerder met zulke grote bedragen als in de afgelopen vier weken, aldus Cardify. Het onderzoek liep tot afgelopen maandag.

Op zoek naar snel geld

Waarom lieten zovelen zich verleiden tot beleggingen in GameStop en AMC? Het antwoord ligt voor de hand: 45% van de, veelal jonge, mannelijke beleggers deden het om snel geld te verdienen.

Bij 20% bleek de investering een onderdeel van een langetermijnstrategie en 16% wilde gewoon hedgefondsen en institutionele investeerders op de hak nemen.

Professionele investeerders met een shortpositie in de aandelen werden “uitgerookt” door de kleinere beleggers, waardoor ook zij te kampen kregen met enorme verliezen. 

Hoe bereid je je voor? 

Hoe weet je dan wel waar je je geld op in kunt zetten? Om daarachter te komen is de nodige research van belang. In dit artikel gaan wij daar wat dieper op in. 

Lees ook: Dit moet je weten over short squeezes

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

Deze sectoren kunnen ook profiteren van een economisch herstel

Niet alleen hotels en luchtvaartmaatschappijen wrijven zich in hun hande... Lees verder ›