IEXGeld

Dossiers

Profiel

Waarom stijgende rentes niet goed zijn voor aandelen

Vorige week stegen de rentes op de obligatiemarkt aanzienlijk, terwijl de aandelenmarkten juist flink daalden. Op weekbasis verloor de AEX bijna 4%. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq daalde tussentijds zelfs een keer 4% op één dag. Tegelijk stegen de Amerikaanse tienjaarsrentes van 0,93% begin dit jaar tot 1,48% op vrijdag. 

Nu de economische vooruitzichten beter worden, mede dankzij de uitrol van vaccins, en de grondstoffenprijzen door het dak gaan, neemt de angst voor sterk oplopende inflatie snel toe, met oplopende rentes als gevolg.

Check ook: Hoe hard daalt de waarde van mijn spaargeld nu echt?

“Obligatiebeleggers willen een ruimere compensatie voor het toegenomen risico van koopkrachtverlies van hun uitgeleende kapitaal, als de inflatieverwachting oploopt”, zo legt investment manager Simon Wiersma van ING uit.

Geld lenen wordt duurder

Waarom is dat slecht nieuws voor je aandelen? Daar zijn meerdere redenen voor, maar een belangrijke is dat het voor banken duurder wordt om geld te lenen van de centrale bank. Banken gaan dat doorberekenen, waardoor het voor klanten (zowel particulieren als ondernemers) eveneens duurder wordt om geld te lenen.

Bedrijven die willen investeren in verdere groei en daar geld voor moeten lenen, betalen hiervoor hogere rentekosten. Daardoor zullen zij mogelijk vaker een hand op de knip houden of gewoonweg minder kunnen investeren.

Uiteindelijk heeft dit een impact op de winstcijfers van bedrijven en daarmee op het rendement voor aandeelhouders. Vooral aandelen van bedrijven die zich flink in de schulden hebben gewerkt, zullen voor beleggers minder aantrekkelijk worden.

... ook voor consumenten

De hogere rentes zullen ook een effect hebben op consumentenbestedingen. Het kopen van een huis kan bijvoorbeeld minder aantrekkelijk worden doordat de hypotheekrentes zijn gestegen. Mensen houden minder geld over en besteden minder. Dit alles heeft uiteraard een impact op de gehele economie. 

De combinatie van hogere schulden en minder omzet, zorgt ervoor dat de toekomstige kasstroom ook onder druk zal komen te staan. En dit is nu net een punt waar analisten naar kijken als zij (groei-)aandelen op waarde proberen te schatten (ook wel het discounted cashflow-model genoemd). 

Lees ook: Is het einde van de daling van de hypotheekrente in zicht?

Met het zicht op minder groei en lagere kasstromen in de toekomst, zullen beleggers minder rendement realiseren op hun aandelen. Als gevolg zullen de risico’s van aandelen niet meer in verhouding staan tot het rendement dat je ervoor terugkrijgt en kunnen obligaties aantrekkelijker worden. 

Dit wil overigens niet zeggen dat álle aandelen zullen dalen: er zijn juist partijen die profiteren van hogere rentes. Vooral spelers in de financiële industrie, zoals banken of hypotheekverstrekkers, omdat zij meer geld kunnen vragen voor het afsluiten van een lening. 

'Lagere versnelling is wenselijk'

“Op zich is een hogere rente naar aanleiding van sterkere economische groei en hogere inflatie vanwege hogere lonen een positief verhaal”, meent Wiersma van ING. “Maar nu is dat minder duidelijk. Naar verwachting zullen de lonen nog lang niet stijgen, maar krijgen bedrijven die door de steunmaatregelen in een soort kunstmatige coma zijn gehouden, nu wel te maken met hogere rentes en kredietkosten.”

Volgens ING zou het voor de aandelenbeurzen gunstig zijn als de economische groei minder sterk zal zijn dan nu wordt verwacht. “Dan zouden de rentes namelijk geleidelijk kunnen stijgen en zo een minder zware rem voor de financiële markten kunnen zijn. Een snel stijgende rente is op dit moment de grootste bedreiging voor de beurzen.”

Lees ook: Beleggen tijdens een bubbel: hier moet je op letten

Gerelateerde Tools

Lees ook:

Aandelen verkopen om huis te kopen: slim idee?

Er zijn meerdere factoren om rekening mee te houden. Lees verder ›