IEXGeld

Dossiers

Profiel

Beleggen tijdens een bubbel: hier moet je op letten

Hoe moet je omgaan met een periode die veel kenmerken laat zien van een bubbel?

Analisten maken zich zorgen over de aanhoudende stijging op de beurzen, terwijl we als gevolg van de coronacrisis in de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog zijn beland. Een groot deel van de technamen, aandelen van elektrische autobouwers en cryptovaluta laten bewegingen zien die wel erg doen denken aan de grote dotcombubbel van 2000.

Sommige deskundigen waarschuwen voor opgeblazen beurswaarderingen. Hoe moet je als belegger omgaan met een periode die veel kenmerken laat zien van bubbelvorming? 

Ongeacht of er momenteel een bubbel is die op korte termijn knapt, is het als belegger belangrijk om je portefeuille “bubbelproof” te maken. Wij geven je enkele tips om dat te doen. 

Focus op een diverse portefeuille

Het is wellicht een cliché, maar een diverse beleggingsportefeuille is enorm belangrijk. Zoiets wordt ook snel duidelijk in periodes zoals in 2000. Een herbalancering van je portefeuille, waarin je een gezonde mix krijgt van verschillende soorten beleggingen, is erg belangrijk.

Lees ook: Je portefeuille herbalanceren, zo doe je dat

Beleggers die nu flink techaandelen of bitcoins inslaan, gaan er te makkelijk van uit dat rendementen uit het verleden daadwerkelijk garantie bieden voor de toekomst. Een (lange) periode van outperformance, vergroot juist de kans dat het met een bepaalde belegging de andere kant op gaat. 

Geen FOMO 

Laat je niet teveel leiden door de verhalen die je hoort over een bepaald aandeel. Zo is er recent een hele hype ontstaan rond de bitcoin of Tesla: als je er niet in belegt, dan zou je enorme rendementen mis lopen.

FOMO, ofwel de angst dat je iets misloopt, voert steeds vaker de boventoon bij beleggers, maar is niet wenselijk. Heb je het gevoel dat je iets misloopt, dan is het vaak al te laat om daar nog wat aan te doen. Probeer niet achter de koers aan te lopen, want dat pakt vaak verkeerd uit. 

Geduld is een schone zaak

De meeste analisten zijn het erover eens dat elektrische voertuigen de toekomst hebben en wellicht een nieuw economisch tijdperk zullen inluiden. Maar dit dachten zij ook van veel dotcombedrijven. Veel ondernemingen konden uiteindelijk niet winstgevend worden toen het internet zich verder ontwikkelde. 

Dat er een nieuw tijdperk aanbreekt voor bijvoorbeeld de markt voor elektrische voertuigen betekent niet dat de torenhoge waarderingen van enkele beursgenoteerde autofabrikanten, zoals Tesla, verantwoord zijn. 

Het is belangrijk om te beseffen in welke fase bepaalde ontwikkelingen of sectoren zich bevinden. De markt voor elektrische voertuigen staat nog vrijwel in de kinderschoenen. Klinkt het dan logisch dat de waarderingen door het dak gaan? Dat zou je je als belegger moeten afvragen.

De verwachtingen zijn nu wel heel erg opgelopen en de kans dat bedrijven dit uiteindelijk niet kunnen waarmaken is aanwezig. Het is niet erg om de ontwikkelingen aan te kijken, om te zien of bedrijven de hoge verwachtingen waar kunnen maken. Geduld is een schone zaak.

Lees ook: Analisten: beurzen vlak in 2021, maar wel een paar uitschieters

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

CPB: Verbied bitcoin en andere crypto's

Een crash is onvermijdelijk, dus het kabinet moet nu ingrijpen, vindt CP... Lees verder ›