IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 belangrijke lessen van Buffett voor beleggen in een recessie

Beleggen in een opgaande markt is niet zo moeilijk. De echte test komt tijdens een recessie. Drie belangrijke lessen van beleggingsgoeroe Warren Buffett.

Warren Buffett staat al vijftig jaar aan het roer van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. In die periode heeft hij maar liefst acht recessies meegemaakt, maar zijn vlaggenship toch steeds weer succesvol door elke storm weten te navigeren.

Hoe deed hij dat toch? Beleggingssite The Motley Fool zette drie belangrijke beleggingslessen van Buffett op een rij, die beleggers kunnen helpen in de huidige onzekere tijden.

1. Goede bedrijven presteren beter dan goedkope aandelen

"Het is veel beter om een goed bedrijf te kopen tegen een redelijke prijs dan een redelijk bedrijf tegen een fantastische prijs", is een van de gevleugelde uitspraken van het 'orakel van Omaha'. Juist in crisistijden is het verstandig om deze beleggingswijsheid ter harte te nemen.

Hoewel de aandelenmarkten weer aardig zijn hersteld van de klappen van afgelopen maart en veel bedrijven hun activiteiten weer grotendeels hebben opgestart na de gedeeltelijke lockdown, zijn de donkere wolken nog lang niet verdwenen.

Lees ook: Spreiden? Warren Buffett doet er niet aan

Voor beleggers is het verleidelijk om vooral op jacht te gaan naar aandelen met een lage beurskoers. Maar dat kan misleidend zijn, want een lage koers kan een reflectie zijn van slechte onderliggende prestaties. Je kunt daardoor beter op zoek gaan naar kwaliteit: bedrijven met een sterk businessmodel en een duurzaam concurrentievoordeel.

Dat betekent natuurlijk niet dat de koers er helemaal niet toe doet. Het is altijd slim om op zoek te gaan naar een goede deal. Maar focus je wel op goede bedrijven.

2. Een lage beurs kan een goed instapmoment zijn

Koop als het bloed door de straten vloeit, luidt een bekende beurswijsheid. Warren Buffett past hem ook toe. Hij ziet een verkoopgolf vaak als een uitgelezen kans om aandelen op te pikken van kwalitatief goede bedrijven die fors zijn afgestraft. "Wees hebzuchtig als anderen bang zijn", zegt hij dan ook.

Hij voegt daar overigens wel aan toe: "Wees bang als anderen hebzuchtig zijn." Enige voorzichtigheid is dus wel geboden. Dat geldt op dit moment misschien wel meer dan ooit. De coronacrisis verloopt immers anders dan voorgaande recessies. Normaal gesproken bewegen de beurzen mee met de economie, maar nu is de markt opmerkelijk veerkrachtig: na forse opdoffer van maart zijn de beurzen weer vrijwel volledig terug op het niveau van voor de uitbraak van de coronapandemie, terwijl het sein 'brand meester' nog niet is gegeven.

Check ook: Wat verklaart het succes van superbeleggers als Warren Buffett?

Beleggers kunnen natuurlijk wel gebruik maken van de beweeglijkheid op de beurzen door in aandelen te stappen die een flinke tik krijgen, maar wel goede vooruitzichten hebben.

3. Kies voor de lange termijn

Toen aan Buffett werd gevraagd wat zijn favoriete periode was om aandelen te hebben, zei hij: 'altijd'. De kern van zijn beleggingsfilosofie is om aandelen te kopen en deze vervolgens op de plank te laten liggen.

Deze strategie helpt ook om te voorkomen dat je de beste momenten van een aandeel mist omdat je te vroeg bent uitgestapt. Ook kun je met een buy & hold-strategie (aandelen kopen en vervolgens vasthouden) meeprofiteren van het algehele positieve beurssentiment.

Focus je daarom vooral op aandelen van bedrijven die goede kaarten hebben voor de ultralange termijn.

Maar Buffett beschouwt ETF's, die een aandelenindex volgen, ook als een uitstekende belegging, omdat hij de aandelenmarkt beschouwt als een instrument voor waardecreatie op de langere termijn. Het voordeel van ETF's is dat je tegen relatief lage kosten een breed gespreide aandelenportefeuille hebt. Omdat je in meerdere aandelen tegelijk belegt, loop je minder risico dan wanneer je kiest voor losse aandelen.

Lees ook: 6 tips om te beleggen op een wilde beurs

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

3 klassieke beleggingsfouten die bij een beurscrash desastreus uitpakken

Beleggers zijn niet immuun voor beursdips, maar je kunt er wel voor zorg... Lees verder ›