IEXGeld

Dossiers

Profiel

5 tips van een fondsmanager die de beurs al jaren ruim verslaat

Van fondsbeheerders die de markt al jaren verslaan kun je als belegger veel leren. Alexander Ely van het Amerikaanse Delaware Smid Cap Growth Fund vertelt welke vijf beleggingsregels hij hanteert.

Het fonds van Ely heeft het op jaarbasis over de afgelopen drie en vijf jaar 18 procentpunten beter gedaan dan het gemiddelde aandelenfonds uit de categorie 'Middelgrote groeibedrijven' van fondsvergelijker Morningstar, en 10 procentpunten beter dan de Russell Midkap groei-index. Ook versloeg het fonds de S&P 500-, Dow Jones- en Nasdaq-index.

Marketwatch zette de vijf belangrijkste beleggingsregels van Ely op een rij.

1. Beleg in disruptieve bedrijven

Ely gaat vooral op zoek naar bedrijven die een complete markt op de kop kan zetten. Zijn eerste belegging, in de jaren tachtig, was Bausch + Lomb. Dat bedrijf was toen marktleider in contactlenzen; destijds een opkomende trend. Bausch + Lomb was een disruptief bedrijf in de brillenmarkt omdat het een manier had gevonden om het beter, sneller en goedkoper te doen: Ely's definitie van een ontwrichtend bedrijf.

Het voordeel van disruptieve bedrijven is dat ze ongevoelig zijn voor externe factoren zoals een recessie of een pandemie. Dat was bij Bausch + Lomb duidelijk het geval, want ondanks recessies, beurscrises en oorlog in het Midden-Oosten bleven consumenten contactlenzen kopen. Ze zagen geen reden om weer terug te gaan naar een bril.

Anno 2020 zullen consumenten die hun bankzaken inmiddels regelen via een handige app op de telefoon in plaats van via een traditioneel bankkantoor, hun gewoonten niet zomaar aanpassen vanwege oplopende handelsspanningen met China, een recessie of de coronapandemie.

Lees ook: Deze thema’s bepalen het beursjaar 2021

De grote vraag is natuurlijk wat de ontwrichtende bedrijven van nu zijn. Ely gokt onder andere op een koersstijging van Square, een bankapp die populair is onder kleine beleggers en profiteert van de overstap van cashgeld naar online betalen.

Ook over Boston Beer is hij enthousiast. Deze bierbrouwer speelt volgens Ely een leidende rol in de trend van voeding en drank van hoge kwaliteit. Andere disruptieve spelers zijn Novocure en iRhythm Technologies, die profiteren van de virtuele gezondheidszorgtrend. Verder staan Yeti en Planet Fitness op zijn lijstje. Zij spelen in op de trends van buitenrecreatie, beweging en gezond leven.

Let wel: beleggen in bedrijven met een disruptieve technologie brengt extra risico’s met zich mee. Dus zorg wel voor voldoende spreiding in je beleggingsportefeuille.

2. ... en in leiders

In zijn zoektocht naar bedrijven die een markt verstoren, kijkt Ely wie de leiders zijn: bedrijven met het grootste marktaandeel en het beste product of de beste dienst. Deze ondernemingen hebben ook vaak een sterk management. En ze genieten vanwege hun schaalgrootte vaak extra voordelen. Ze kunnen bijvoorbeeld het beste talent aantrekken en hebben betere kaarten als ze een overname willen doen.

Wie bijvoorbeeld in social media wil beleggen zal liever kiezen voor Facebook dan voor het aanzienlijk minder bekende MySpace. En wil je in een zoekmachine investeren, dan ligt Google-moeder Alphabet meer voor de hand dan Ask.com (voorheen bekend als Ask Jeeves), aldus Ely.

Ely’s beleggingsfonds belegt onder andere in de biotechbedrijven Crisper, Exact Sciences en Invitae, die elk een leidende positie hebben in een specifiek deelsegment.

3. Beperk de risico's

Veel beleggers worstelen met de vraag wanneer het een goed moment is om een aandeel te verkopen. Je wil natuurlijk niet de kip met de gouden eieren slachten, maar ook niet blijven zitten met bleeders.

Lees ook: De 5 grootste beleggingsblunders van dit moment

Ely heeft hiervoor heldere richtlijnen opgesteld, waar hij consequent aan vasthoudt. Als een aandeel vanwege een opgelopen beurskoers een te dominante positie in de portefeuille krijgt (zijn grens ligt op 5%), dan neemt hij wat winst, om de risico's te verminderen. Zo verkocht hij eerder dit jaar aandelen Teladoc, nadat de beurskoers fors was opgelopen.

Een vergelijkbare systematiek hanteert hij ook bij verliezers. Als de koers van een bedrijf 30% lager staat dan de toonaangevende index in de sector, verkoopt hij de hele positie.

4. Ga voor groei

Verder zet Ely vooral in op bedrijven die beduidend sneller groeien dan de hele economie. Voor hem is de omzetgroei hierbij de belangrijkste maatstaf, aangezien een lage omzet is veel moeilijker is te verbloemen voor de buitenwereld dan een tegenvallende winst.

Ely zoekt naar een minimum van 10% jaarlijkse omzetgroei en 20% winstgroei. De bedrijven in zijn fonds hebben een gemiddelde omzetgroei van 27% en een gemiddelde winstgroei van 39%.

5. Handel niet

Een grote valkuil voor beleggers is vaak in- en uitstappen. Zelfs voor ervaren beleggers is het heel moeilijk om de markt precies te timen, zo waarschuwt Ely. Hij adviseert daarom om een overtuigende keuze te maken voor bedrijven die de potentie hebben om de markt te ontwrichten en deze aandelen vervolgens in portefeuille te houden. De tijd doet vervolgens zijn werk.

'Beste tijd om te investeren'

Ely eindigt met een positieve noot. Hoewel veel beleggers zich zorgen maken, denkt hij dat dit juist de beste tijd is om te beleggen sinds het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw. Sterker nog: hij voorspelt dat de markt de komende tien jaar zal verdrievoudigen.

Hij gaf daarvoor drie redenen. Ten eerste zijn een nieuwe bullmarkt en economische cyclus volgens Ely nog maar net begonnen. De vorige stierenmarkten hebben gemiddeld zo'n acht jaar geduurd. 

Ten tweede gaat hij ervan uit dat na de extra verkiezingen in Georgia volgende maand de macht in het Amerikaanse Congres verdeeld zal blijven en de Democraten dus niet beide kamers domineren. Hierdoor zijn grootschalige belastingverhogingen onwaarschijnlijk.

En tot slot komen de vaccins tegen het coronavirus er nu echt aan. Als de pandemie voorbij is, zal dat het economisch herstel aanwakkeren.

Check ook: 10 regels die Warren Buffett miljardair maakten

Gerelateerde Tools

Reacties

1 Reactie Omlaag ↓

Aantal posts per pagina:  20 50 100

  1. internationale_belegger 13 januari 2021 00:47 0
    Hij schetst wel een realistisch beeld, hoe heeft dit fonds. Die selling van dat de Democrat en niet de meerderheid hebben , is niet uitgekomen. Als ik kijk naar FB dan valt dit aandeel ook in zijn categorie. Goes verhaal om eens bij still de staan.

1 Reactie Omhoog ↑

Lees ook:

We sparen in recordtempo, maar beleggen minder dan elders in de wereld

Je geld op een bankrekening zetten is een gemiste kans, vindt Allianz. Lees verder ›