IEXGeld

Dossiers

Profiel

3 slimme beleggingsstrategieën voor 2021

2020 was een buitengewoon enerverend jaar voor beleggers. Na de coronacrash in maart trok de beurs sterk aan, om uiteindelijk toch nog in het groen te eindigen. Beleggers die afgelopen jaar goed hebben geboerd, bleken volgens Forbes drie basisstrategieën te hebben gevolgd. Het Amerikaanse zakenblad raadt beleggers aan die strategieën dit jaar ook toe te passen.

Vlak vastrentende beleggingen niet uit

Veel beleggers klagen steen en been over obligaties omdat die vanwege de historisch lage rentestand amper een reëel rendement opleveren. Toch gaat het bij obligaties niet zozeer om het behalen van rendement als wel om het terugdringen van de volatiliteit en daarmee bescherming van je portefeuille.

Lees ook: Is januari echt vaak de beste beursmaand?

Tijdens de grote schommelingen op de beurzen in maart en april hielpen obligaties de sterke daling van het portefeuillerendement te verzachten. Beleggers met vastrentende waarden in hun portefeuille zijn daarvoor beloond in 2020. Zo steeg de Bloomberg Barclays US Aggregate Bond Index vorig jaar met maar liefst 7,51%.

Blijf in de markt

Hoewel sommige beleggers eind februari vorig jaar in paniek hun stukken dumpten, vanwege de coronacrisis, besloten veel ervaren beleggers om in de markt te blijven. Zij hadden daarvoor twee redenen. Ten eerste voelde de pandemie anders aan dan bijvoorbeeld de economische crisis van 2008-2009. Hoewel de markten volatiel waren, bleek bij de komst van verschillende vaccins dat de onderliggende fundamenten van de markt nog steeds geldig waren.

Lees ook: Is dit is het juiste moment om aandelen te kopen?

Ten tweede erkenden deze beleggers dat het vrijwel onmogelijk is om de markt te timen en op het juiste moment te verkopen en opnieuw in te stappen. In plaats daarvan besloten ze om in de markt te blijven ondanks de grote schommelingen, en te hopen op betere tijden op de lange termijn.

Deze strategie wierp zijn vruchten af. De S&P 500 is sinds 7 april met maar liefst 41% opgelopen en de AEX-index zelfs met ruim 54%.

Blijf kopen

Laag kopen, hoog verkopen. Dat is een van de oudste beurswijsheden ter wereld. Maar dit klinkt gemakkelijker dan het is. Het vereist wel lef om bij een forse beurscorrectie toe te slaan terwijl andere beleggers massaal naar de uitgang rennen. Volgens Forbes moet je eigenlijk ingaan tegen de natuur. De mens heeft immers geleerd om weg te rennen als er gevaar dreigt.

Toch hebben beleggers die op het dieptepunt instapten of elke maand een vast bedrag inlegden, daar behoorlijk veel profijt van gehad. Succesvolle beleggers richten zich vooral op de lange termijn

Volgens Forbes doen beleggers er goed aan om de bovenstaande lessen ook dit jaar ter hand te nemen. Belegd blijven in een goede mix van aandelen, obligaties, grondstoffen en cash - en blijven kopen, is het devies.

Check ook: Dit zijn de favoriete largecaps voor 2021

 

Gerelateerde Tools

Reacties

Er is nog niet gereageerd.

Lees ook:

2 redenen om niet in bitcoin te beleggen

De koers van de bitcoin heeft een mooie rit naar boven gemaakt en nadert... Lees verder ›